KURTULMUŞ, FINDIĞI TBMM’YE TAŞIYACAK MI?  

KURTULMUŞ, FINDIĞI TBMM’YE TAŞIYACAK MI?  

Başkan Kütük, üreticiye sahip çıkılmasını istedi.

Yağlıdere ve Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil KÜTÜK, “İlimizin ekmeği, suyu ile yetişen hiç kimsenin, köylümüzün tek geçim kaynağı olan fındık fiyatlarını sabote edebileceğini düşünemiyoruz. Ancak, gelişmeleri takip ettiğimizde de, endişeye kapılıyoruz.” dedi.

Yağlıdere ve Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil KÜTÜK yaptığı açıklamada; “Giresun ilimizin, İlçe ve Köylerinde tek geçim kaynağı olan fındığımızın, bir sene öncesine göre fiyatının yarı yarıya düşmesi bizleri derinden üzmektedir. Suriye iç savaşı ile ilgili Amerika ile Rusya anlaşmış ancak, hangi şartlarda fikir birliği ettikleri açıklanmamıştır. Öyle sanıyoruz ki, fındık fiyatları ile ilgili birileri kendi aralarında anlaştı ama üretici bu anlaşmanın şartlarını bilmiyor. İlimizin ekmeği, suyu ile yetişen hiç kimsenin, köylümüzün tek geçim kaynağı olan fındık fiyatlarını sabote edebileceğini düşünemiyoruz. Ancak, gelişmeleri takip ettiğimizde de, endişeye kapılıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Başkan Kütük, “Yaklaşık olarak 100 ülkeye ihracatı yapılan, tarım ürünleri arasında ülkemize en fazla döviz girdisi sağlayan (2015 – 2015 sezonu, 217.500 ton fındık ihracından 2,9 milyar dolar gelir) fındık ile ilgili kim, ne yapmak istiyor? Bunların mutlaka ortaya çıkarılması ve yetkililer tarafından kamuoyuna, ikna edici bir açıklamanın yapılmasını acilen bekliyoruz. “dedi

Halil Kütük, şöyle devam etti

“İnsanımızın tek geçim kaynağı olan fındık ile ilgili olarak makro planların hazırlanması, fındık taban fiyatlarının insanımızı memnun edecek şekilde gözden geçirilmesi, fındık dikim alanlarının kaliteli fındık alanları ile sınırlandırılması, Giresun kalite fındığın ön plana çıkarılması, insanımızın ürününü satmak için çektiği sıkıntılara mutlaka son verilmesi gerekmektedir.” demişiz.

Geriye dönüp baktığımızda, herkes alternatif ürünler yetiştirilebilir mi? düşüncesine kapılmış. Fındık ürününün veriminin artırılması, pazar payının yükseltilmesi, özellikle mamul ürün olarak piyasaya arz edilmesi, ilimizin fındığın başkenti olduğunun kanıtlanması, fındık borsasının ilimize getirilmesi, fındık fiyat politikalarının tarafımızdan belirlenmesi konularında bir arpa boyu yol gidilememiştir.

Kavrulmuş fındık piyasada 60 – 100 TL.sı veya üzerine satılırken, bugün itibari ile Tombul fındık 9,92, Sivri Fındık 9,00, Kara Fındık 9,25 TL.sı üzerinden satılmaktadır. Bu arada, ilimizde, bütün imkânsızlıklara rağmen mamul fındık üretimi yapan firmalara teşekkür etmek isteriz. Böyle firmaların sayısının artırılması için gerekli şartların sağlanmasını temenni ederiz.

Son zamanlarda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un fındık fiyatları ile ilgili olumsuzluğu Bakanlar Kurulu’na getireceği haberlerini okumaktayız. Konu, Bakanlar Kurulu’na getirildiği takdirde, gelecek yılları da kapsayacak, insanlarımızın beklentilerine yönelik kalıcı çözümlerin üretilmesini de bekliyoruz.

İnsanımızın emeğinin bu kadar ucuza satılmasına nasıl göz yumulabildiğini anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu sene kış şartları zorlu geçecek gibi. Fındık püskül sayısının az görülmesi 2016 rekoltesinin düşük olacağını göstermektedir. Elinde fındık bulunan insanlarımızın ne pahasına olursa olsun, fındığını satmamasını tavsiye ediyoruz. İhracatçıların, depolarında fındık kalmayınca, üreticinin elindeki fındığı yüksek fiyattan alacağını düşünüyoruz.” İfadelerini kullanıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?