İŞSİZLİĞE KARŞI ORTAK HAMLE

İŞSİZLİĞE KARŞI ORTAK HAMLE

Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı ve İl Müdür Yardımcısı Rıfat Ayar, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Ziyarette Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile imzalanan Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) çerçevesinde il düzeyinde Oda/Borsa temsilcileri ve İşkur İl Müdürlüğü katılımıyla kamu-özel sektör işbirliğinin sağlanmasına yönelik oluşturulan “Çalışma Grubu” hakkında görüş alışverişinde bulundular.
GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, çalışma grubunun amacının, İŞKUR ile TOBB arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesi olduğunu ve bu programın, işletmelerimizin işgücü ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, İŞKUR’un kamu kurumları arasında özel sektör mantığı ile çalışan bir kurum olduğunu belirterek, “Bu anlamda, Giresun’da uyum içinde çalıştığımız ve önemli işler ürettiğimiz İŞKUR’u iş dünyamızın ayrılmaz bir parçası görüyoruz. İş dünyası olarak kentimizin istihdamına katkı sağlayacak her türlü girişimi destekliyoruz. Çünkü iş ve aş, ülkemizin sosyal huzurudur” dedi.
Bir ülkenin gelişmesi ve varlığını sürdürebilmesi için en temel unsurun eğitim olduğunu vurgulayan Başkan Çakırmelikoğlu şunları söyledi: “Teknik ve mesleki eğitimde çağa uygun bir sistem oluşturmalıyız. Teknik ve mesleki eğitimi ulusal bir politika haline getirmeliyiz.”
Bugün iş dünyasının en çok, nitelikli insan gücü eksiğini hissetmektedir. MEGİP Protokolünün TOBB ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı düzeyinde imzalanmış olması, bu projeye güç verecektir. Temel hedefimiz üretim ve istihdam” olduğunu ifade etti.
Çalışma ve İş Kurumu (İŞ-KUR) İl Müdürü Mustafa Sarı ise kurumun çalışmalarını özetleyerek, Türkiye geneli işsizlik oranının daha aşağılara düşürmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini, devletin İstihdam Teşviki ve uygulamaları ile işverenlerin yanında olduğunu, kurum olarak İşverenlerin nitelikli eleman açığını karşılamak adına iş arayanları, genç ve kadın işsizleri, meslek öğrenmek isteyen ve dezavantajlı grupları istihdama katma çabasında olduklarını belirtti. Mesleki eğitimde en verimli sistemin teorik eğitimin yanında iş başında eğitim olduğunu kaydeden Sarı, “MEGİP Protokolü istihdam sorununun çözümü adına atılmış pratik ve doğru bir adımdır. İşverenlerimizin bu yöndeki taleplerini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
İŞKUR İl Müdürü Sarı, MEGİP projesi kapsamında şu bilgileri verdi.
Protokol çerçevesinde talepte bulunan işverenlere halen işverenlikleri bünyesinde çalışan personellerin %50’sine kadar kontenjan verilebileceği, eğitimler işyerlerinde veya Oda-Borsalar tarafından belirlenecek eğitim mekânlarında, en fazla 160 fiili gün olacak şekilde gerçekleştirileceğini, protokol kapsamında mesleki yeterlilik belgesi verilebilen mesleklerde eğitimlere katılanlara Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi, mesleki yeterlilik kapsamı dışındaki mesleklerde düzenlenecek eğitimlere katılanlara Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) veya Üniversite onaylı kurs belgesi verileceğini, işverenlerimizde kurs sonunda katılımcıların en az %50’sini kurs süresinden az olmamak üzere en az 120 gün ve üzeri istihdamda kalmalarını sağlayacaklardır. Eğitim süresince kursiyerlere günlük 61.65 TL ödenecek olup, katılımcıların 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken sigorta primi, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta primlerinin İşkur tarafından karşılanacağını, bu çerçevede il ve ilçelerimizde faaliyette bulunan işverenlerimiz, eleman ihtiyacına yönelik taleplerini oluşturulan çalışma grubuna iletilmek üzere Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına veya İş Kurumu İl Müdürlüğüne iletmeleri gerektiğini ifade etti.
Müdür Sarı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna istihdam teşvik paketi açıklandığını, söz konusu teşvik paketi kapsamında sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına ve MEGİP projesi kapsamında uygulanacak kurslara katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık en fazla 400 TL bakım desteği kurs/program süresince İşkur tarafından karşılanacağını ifade etti.
‘Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki’ uygulaması hakkında da bilgilendirmede bulunan İl Müdürü Sarı; “Bu program kapsamında; 2017 yılında sigortalı çalışan sayısı ortalaması 1 ila 3 olan işverenlerin, 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında 18-25 yaş aralığındaki 1 veya 2 kişiyi istihdam etmeleri halinde, işe alınanların ücretlerinin tamamının bir ay İŞKUR bir ay işveren tarafından karşılanacaktır” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?