İSPANYA OLUR MUYUZ?   

İSPANYA OLUR MUYUZ?   

Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de son yıllarda çok miktarda konut üretiliyor.

Küçük bir kısmı kiraya veriliyor büyük kısmı ise satılıyor.  İş alanı dar olması nedeni ile her esnaf karı fazla olan alana kayıyor.  Bu nedenle eski müsaitler kayboldu yerine esnaflar geldi.  İnceliyorum iş değişikliği nedeni ile değil kar payının yüksek olmasından kaynaklandığı dillendiriliyor.

Üretilen konutların Şehircilik Bakanlığının birim fiyatlarını üzerinden incelediğimiz zaman üç  çeşit konut karşımıza çıkıyor.  Birincisi 90—100 metre olan konutlar, Bunların metre kare maliyeti 600—650 tl.  civarında satış fiyatı yüz binle yüz yirmi bin lira civarında,  ikinci kademe konutların metre kare fiyatı 700–750 tl. civarında bunlar 130—160 metre kare konutun satış fiyatı ise yüz doksan iki yüz yirmi bin lira arasında satılıyor.  Üçüncü kademe konutlar ise 180—220 metre civarında kullanılan malzemede diğerlerine göre biraz daha kaliteli metre kare maliyeti 850– 900 tl. civarında  satış fiyatı  üç yüz elli  ile üç yüz yetmiş beş lira civarında olması nedeni ile ilimizde konut üretimi  hayli arttı bunlara ilaveten TOKİ  SEKA arazisine de 1400 civarında konut yapıyor.  İnşallah olmaz ama İSPANYA bu şekilde devam ediyordu banka kredileri ödenemedi satışlar bitti ekonomi dibe vurdu ve zincirleme iflaslar başladı.  Eski tarihlerden gelme bir söz var aldığın mülk on yıllık kira getirisiyle kendisini amorte etmelidir. Eğer etmiyorsa o ticaret karlı değil derlerdi.  Benim piyasa araştırmalarıma göre kiralar çok ucuz kaldı, bu şartlarda yirmi yılda dahi alınan konut fiyatını karşılaması mümkün değil.  İlimizde bol miktarda konut üretildi araştırmalarımdan asgari ücretle çalışan kişilerin alım gücünün üzerinde fiyatla satılıyor.

Trabzon ve Rize’de yabancı uyruklu kişilerin konut aldıklarının duyumunu alıyorum. Ne yazık ki henüz biz turizmde o aşamaya gelmedik hala emekleme devresindeyiz. Bu yapılan binaların bir kısmı banka kredisi çekilerek yapıldığı duyumu var satamayınca ödenmez ödenmeyince de iflaslar başlar buda zincirleme iflasların gelmesi demektir.  Öncelikle ilgili ve yetkili kişi ve kurumların tedbir alması gerekiyor. Şu anda çok önemli bir konuda ilimizin acil ihtiyacı otopark, yıllardır apartmanlarda olması gereken otoparklar,  Belediyenin aldığı ücret karşılığı ya dükkân yapılıyor veya ev olarak belediyece değiştiriliyor.

İlimizde çözümsüzlüğe doğru giden otopark ve garaj sıkıntısı yaşanmakta apartmanlarda garaj mecburiyeti siteler harici kaldırılmış görünümü veriyor, artık yol kenarlarında araç park yerini bulmak en büyük sorun olarak devam ediyor.  Hava güzel olduğu için kaleye çıktım yeşil Giresun’a bakmak istedim ama yeşilin yerini beton almış üzüldüm ve beton yığınının içerisine döndüm.

Buradan görmekteyiz ki işi bilen kişilerce planlama yapılmıyor.  Bizim ilimizin her yıl kaç konuta ihtiyacı vardır, yüzde on fazlası yapılsın fazlasını kiraya verirler.  Yıllarca zor şartlar altında kazanılan kazançlar plansız yatırım yüzünden bir anda yok olmayla karşı karşıya kala bilir.  Bu ilimize bakış açım temennim araştırmamın tersi olsun.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?