‘İşitme Cihazlarını Kullanmamak Çok Ciddi Sonuçlara Yol Açar’

‘İşitme Cihazlarını Kullanmamak Çok Ciddi Sonuçlara Yol Açar’

Odyometrist Yavuz Selim Özden,Muhabirimiz Sedat Karakaya’ya, odyolojik ekipmanlarla doğru teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı.

ÖZEL RÖPORTAJ:

SEDAT KARAKAYA

Özden İşitme Cihazları’nın Sorumlu Müdürü, Odyometrist Yavuz Selim Özden insanların Odyometrist’i tanımadıklarını ve bu görevdeki kişilerin ne yaptıklarını bilmediklerini ifade etti.İşitme testini yapan Odyometri bölümünün işitme frekansına ve perdeye göre ölçüp buna göre yorum yapabilen bir branş olduğunu anımsattı.

Erken ve doğru teşhisin önemli olduğunu ifade eden Özden, vatandaşları işitme kaybı ve doğru cihaz seçimi konusunda da uyardı. Odyometrist  Özden,” Uzman odyolojik ekipmanlarla doğru teşhis ve tedavi hasta açısından oldukça önem taşımaktadır. Birçok insan işitme cihazlarının hala bir hastalık işareti olarak görüyor. Ve bu cihazları kullanmanın onları yaşlı ya da engelli gibi hissettirdiklerini düşünüyor. Aslında çok yanlış bir düşünce.Çünkü hiç bir şey sizin sağlığınızdan daha önemli değildir.İşitme cihazlarını kullanmamak çok ciddi sonuçlara yol açmaktadır” diye konuştu.Özen şöyle devam etti:

 ODYOLOJİK EKİPMANLARLA TİTİZ BİR TEST YAPILIYOR

“Yeni düzenlenen bir yasayla varolan bu meslekteki yetkililer,Odyometristin işitme kaybının derecesini ve tipini analiz edip ona göre bir yöntem uygulayarak hastalarına cevap vermeye çalışıyor.Eskiden medikalciler bu işi yaparken şimdi alanında bizler gibi eğitimli ve yetkili statüsüne ulaşacak isimler getirildi.Bizler bilgisayar ortamında son sistem tekniklerle inceleme yapıp,ayarlar yapıyoruz.Rem cihazı dediğimiz yöntemle işitmenin objektif ölçümü analizi yapılıyor.İşitme cihazı o hastaya fadalı mı,faydalıysa ne derecede faydalı onu gösteren bir test diyebiliriz.Bunu bizler SGK’ya havale ediyoruz.Zaten o kurum bizden bunu zorunlu olarak bekliyor.

Ve bize ne tür hastalar geliyor;yaşlı ve işitme kaybına uğramış kişiler geliyor.Onlara işitme cihazları  veriyoruz,ayarlarını yapıyoruz veya bir dizi testlerle duyabilmelerini sağlıyoruz.İşitme cihazları bu hastalar için çok faydalı.Kulak duymadığı zaman bazı şeyleri beynimize ileten etkenlerde yavaşlamalar veya duraklamalar oluyor.Bazı frekansları duyamayan hastalara tavsiye dilecek en önemli şey işitme cihazlarıdır.Cihazlar gelen sesleri beyne gönderip kişinin cihazı vasıtasıyla kulağına iletip duyumunu sağlıyor.Örneğin biraz daha detay verecek olursak; bazıları ince frekanslı sesleri duyamıyor ama kalın sesleri duyuyorlar.Biz buna derinden gelen sesler diye adlandırıyoruz.Bunu bir çay bardağının içindeki veya yanındaki kaşığının çıkardığı tınıyı alamıyorlar.Yada masaya vurduğumuzda ortaya çıkan kalın sesleri algılayıp duyamıyorlar.İnce ve kalın sesleri duyamayan kişilerde sesleri unutma sorunu ortaya çıkıyor.

‘BİZİM SLOGANIMIZ; DUYAMAYAN KONUŞAMAZ!’

Yani kısacası kişinin işitme kaybına,özelliklerine ve tercihine göre testlerini yaparak,bunu yaparken de büyük özen göstererek çalışma faaliyetlerinde bulunuyoruz.Hangi sesi hangi harfi duyamıyorsa onu not almalarını ve o harfler üzerinden özel çalışmalar yapıyoruz.P,S,R harfleri gibi harfler onların perdeleri 6 bin ila 8 bin arasında.Yani  20 desibelin az bir alt kısmında olduğu için biraz sesini yükselterek çözüm arıyoruz.Bu sistemde şiddet ve desibel konuları var.Kaybı fazla olanlara yüksek ses tonu gerekiyor ki,bizde sistem sayesinde bir denge oluşturarak cihazla çözüme kavuşturmuş oluyoruz.Birde şu hatırlatmayı yapmak lazım; SGK,Bağ-Kur,emekli sandığı,çalışan ve emeklilere işitme cihazlarımızın verilebileceğini özetleyelim. İşitme sorunu olanlar çekinmesin gelsin dermensız dert yoktur diyoruz.Bir de duyamayan konuşamaz bizim bir sloganımızdır diyoruz”şeklinde konuştu.

YAVUZ SELİM ÖZDEN KİMDİR?

1986 yılında Giresun’un Doğankent ilçesinde dünyaya geldi.İlköğrenimini Doğankent ilçesinde tamamladıktan sonra,ortaöğrenimini  ise 1998 yılında ise Namık Kemal Ortaokulu’nda tamamladı.Lise eğitimini Giresun Atatürk Lisesi’nde bitiren Özden,2006-2008 yılları arasında da GRÜ İşletme İktisadi Bilimler Fakültesi Bölümü olarak devam etti.

2008-2010 yılları arasında Açıköğretim Anadolu Üniv. İşletme Bölümümü dört yıl lisans olarak tamamlayan Özden,2011 yılında vatan borcu için askerlik görevini yerine getirdi.Askerliğini kısa dönem er olarak yaptı.2015-2017 yılları arasında Avrasya Üniversitesi’nde ilgili olduğu branşın sağlık alanında ön lisansını yaparak noktaladı.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?