HEGEM’İN İFTAR YEMEĞİNE DAVET EDİLDİK YAPTIKLARI ÇALIŞMALARI ZEVKLE DİNLEDİK

HEGEM’İN İFTAR YEMEĞİNE DAVET EDİLDİK YAPTIKLARI ÇALIŞMALARI ZEVKLE DİNLEDİK

 

İlimizde uzun süredir çok güzel çalışmaların altına imza atan; Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği (HEGEM) adında bir derneğimiz var…

Bilenler zaten biliyor da, ben bilmeyenler için söyleyecek olursam; gerçekten ‘Sosyal sorumluluk’ ve ‘kişisel gelişim’ projeleri yapıyor ve yaptığı proje kitleler tarafından kabul görüyor ve ses getiriyor.

Dernek Başkanı; Rahman Çakır, bu yıl yapılan çalışmaların bir sunumunu yapmak için (kentin adeta toplantısını yaptığı)TUBOR Tesislerindeki ‘İftar Yemeğine’ bizleri de davet etti ve gittik…

İyi ki de gitmişiz…

Yaşadığımız çağı ilgilendiren bir proje hakkında bilgi sahibi olduk.

Projenin adı: “MODERN KÖLELİĞE SON”

Nasıl güzel değil mi?

Yaşadığımız ve sorumluluğunu üstlenmek zorunda olduğumuz bu dünyada kim kabul edebilir ki köleliği…

(Köleliğin türevleri çok fazla olduğu için ben bunlara girmeyip) sadece ve sadece bu ‘Proje Sahiplerinin’de dediği gibi “Modern Kölelik” yapanlardan, daha doğrusu toplantıda dinlediklerimizden kısa söz edeceğim…

Giresun HEGEM Derneği Başkanı ve aynı zamanda Giresun Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Dr. Rahman Çakır, yapılan çalışmalarla ilgili çok güzel bir ‘sunum’ yaptı ama ben sayfamın hacmini de hesaba katarak, kısa alıntılar yaparak özetlemeye çalışacağım.

Dr. Rahman Çakır konuşmasında diyor ki; “Sosyal sorumluluk, bireyin içinde yaşadığı ve toplumda gözlemlediği sorunların çözümüne katkıda bulunmasıdır. Bu katkı ‘Ayni ve Maddi’ katkılar olabileceği gibi gönüllü faaliyetlere katkı sağlayarak da olabilir. Burada beraber olmamıza vesile olanda bir sosyal sorumluluk projesidir.”

Aynen katılıyorum, ve Başkan Rahman Çakır’ın konuşmasından özetleyerek bir-iki başlık daha söyleyecek olursam; “Proje kültürünü ilimiz, bölgemiz ve ülkemizde yaygınlaştırarak çalışma yaparak proje temelli kaynaklı çalışmalar yürütüyoruz. Son 3 yıl içerisinde projelerden ilimize 1 milyon Avro’ya yakın kaynak sağladık” diyor…

 

Ve bu dönem yaptıkları çalışmaları; Giresun Beledisi, Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Sosyal Güvenlik İl Kurumu Birlikteliği ile gerçekleştirdiklerini dile getirdi Rahman Çakır…

 

Daha sonra Ankara’dan gelen davetli konuk; Sosyal Güvenlik İstihdamla Mücadele Daire Başkanı; Yakup Süngü, mikrofona gelerek “İşverenlerin çalıştırdığı insanların sosyal güvenli primini yatırmaları gerektiğini ve çalıştığı kişilerin mutlaka sosyal sigorta yaptırmaları gerektiğini” dile getirerek, konuk Başkan çarpıcı ve çarpıcı olduğu kadar üzerinde düşünülesi istatistiksel bir örnek verdi;

 

“Bugün çalışan her 100 kişiden 53’ünün kayıt dışı ve sigortasız çalıştığını” dile getirdi…

 

Daha sonra HEGEM yaşamın pratiğine taşıdığı projelerini güzel bir ‘Slayt Sunum’ (görsel) olarak yaptıktan sonra, çalışmalarda büyük katkısı ve emeği geçenlere ‘Plaket Sunumları’ yaptılar…

Sağ olsunlar, Hale Çerkezoğlu Altundaş’ın plaketini de benim sunmamı istediler…

Sonuç olarak;

“Modern Köleliğe Son” projesi daha çok Ev Hanımlarını yakından ilgilendirmekte olup, onların geleceklerini ve Sosyal Güvencelerini ilgilendiren bir konu olup, onu da kısaca şöyle özetleyebilirim;

“Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak?”

Şöyle sağlanacağı söyleniyor; “Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak. Primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek. Sigortalılar isterse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir.”

“İş kazası ve meslek hastalığı primi 1.1.2017 ve 31.12.2017 tarihi arasında bir gün için ödenecek tutar 1.19 TL (asgari ücretin günlük tutarının %2’si) dir…

(İlgililer daha ayrıntılı bilgi için HEGEM Derneğinden öğrenebilir)

Toplumu yakından ilgilendiren ve toplum çıkarları için böyle güzel çalışmaların altına imza atanları, emeği geçenleri bir kez daha bu sayfa üzerinden kutluyor ve ayakta alkışlıyorum…

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?