GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E DİL UZATANLARIN DİLİ KURUSUN

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E DİL UZATANLARIN DİLİ KURUSUN

 

Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1981 yılında O zaman Osmanlı devletimizin şehri olan Selanik Şehrinde dünyaya geldi.

Aslında Gazinin Ailesi Konya yöresinden Selanik’e yerleşmişlerdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün soyu baba tarafından 1590 yıllardan itibaren Molla Hasan’a gitmektedir. Molla Hasan’ın oğlu Şeyh Ahmet Kızıl Ahmet lakabıyla bilinmektedir.

Seyyid şeyh Ahmet’in dört çocuğu vardır.

Şeyh Yakup: Mevlevi Şeyhi-Şeyh.

Mehmet Ali: Mevlevi Şeyhi-Şeyh…

Ali Rıza:-Halveti Şeyhi-Şeyh..

İbrahim Ethem: Mevlevi Şeyhi…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Mevlevi Şeyhi olan Şeyh İbrahim Ethem’in  altı çocuğu vardı.

Emine Molla-Fatma Molla-Şeyh Mehmet Emin-Ali-Mahmut ve Gazi Mustafa Kemal’in babası Es-Seyyid Ali Rıza Beğ dir.(kaynak icmal dergisi Aralık 2014 sayısı) Annesi Molla Zübeyde Hanım(Allah rahmet eylesin. Mekânları cennet olsun.)Gazi Mustafa kemalin Annesi ve babası dindar bir aile. Annesi ve babası Gazi Mustafa Kemali çocukluk yıllarında manevi ve zahiri bir eğitimle yetiştirdi. O zamanın mahalle mektebin de(bu günkü Kur’an kursunda) dini eğitimini ehli hocalar tarafından verildi.

Gazi Mustafa Kemal yedi yaşında Kur’anı Kerim-i hatim etmişti. Zeki ve çalışkan olan Gazi Mustafa Kemal sekiz yaşlarında Kur’an-ı ezberlemişti. Yani hafız olmuştu. Annesi Molla Zübeyde Hanım ve Babası Es-Seyyid Ali Rıza Beğ Gazi Mustafa Kemal’i mükemmel bir Türk genci yetiştirdiler. Gazi Mustafa kemal yedi yaşında iken babasını kaybetti.  Annesi Molla Zübeyde Hanım (Zübeyde hanımın büyük dedesi Eş Şeyh Es Seyyid Şeyhülislam Feyzullah efendidir. Osmanlı Şeyhülislamıdır.) tarafından tüm ihtiyaçları karşılandı.

Mollah Zübeyde Hanım çok hayır sever bir kişi idi. Muhtaçlara yardım ederdi. Molla Zübeyde hanım oğlu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Okutup Subay yaptı.

Yıllarca değişik cephelerde görev yaptı. Anadolu’yu işgal eden düşmanlara karşı; Anadolu Erenlerini organize ederek yıllarca süren savaşların sonucunda Gazi Mustafa Kemal ve Silah arkadaşlarıyla Anadolu’muzu düşman işgalinden kurtardılar. Ödenen büyük bedeller sonucu Türkiye cumhuriyeti devletimizi kurdular. Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışını yapacakları zaman Hacı Bayram veli Camii’nde Cuma Namazını kılarak Tekbirlerle beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını yaptılar. Gazi Mustafa Kemal Teravi ve Cuma Namazlarını genel de Hacı Bayram ve leblebi Camiinde kılardı.

Mübarek gecelere ayrı bir değer verirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi hocası Şeyh Cemaletdin Çelebioğlu Nevşehir Hacı Bektaşi dergâhının hocasıdır. Hafız hocası da Yaşar hafızdır. Gazi Mustafa Kemal Cebinden o zamanın parasıyla 5 bin lira vererek cami yaptırdı. Bu dünyadan göçmeden tüm mal varlığını devlete bağışladı.

1938 yılında Perşembe günü Dolmabahçe sarayında son nefesini vererek yüce Allah’a kavuştu.Gazi Mustafa Kemalin naaşı Ankara’ya getirildi.21 Kasım 1938 yapılan cenaze töreniyle Ankara Etnografya müzesindeki geçici kabrine konuldu.

Cenazesi yüce dinimizin kurallarına göre  hazırlanıp cenaze namazını Diyanet işleri başkanı Şerefeddin Yaltkaya kıldırdı.. Anıtkabir yapıldıktan sonra 10 Kasım 1953 yılında Anıtkabirindeki kabrine naaşı dini tören yapılarak dualarla konuldu.

Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun. Gazi Mustafa Kemale Atatürk’e dil uzatanların soy kütüğü nedir acaba. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e dil uzatanların dilleri kurusun. Ancak şu soruyu sormadan geçemeyeceğim neden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde ruhu için Kur’an-ı Kerim okutulmaz.

Hâlbuki biz Türk milleti olarak ahirete göçenlerimize her Cuma akşamları Yasin okuruz.

Ölüm yıldönümlerinde de Yasin ve mevlit okuttururuz veya hatim okuruz veya okuttururuz. Bu bizlerin hem dini ve hem de milli görevimizdir. Ülkemizi idare edenler bu eksikliği giderirler. Son olarak şunu söylemek isterim. Bizlere gerçek manada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan ve bizleri bilgi sahibi yapan Prof.Dr. Haydar BAŞ hocamızdır. Kendisine minnettarız.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?