ERDOĞAN BU SESİ DUYAR MI?

ERDOĞAN BU SESİ DUYAR MI?

Giresun’daki Sivil Toplum örgütleri, Liman’daki yatırımcıya tam destek verdi. GESOB Başkanı Ali Kara başkanlığında toplanan, oda, sendika ve dernek başkanları, limanın bu il için hayati önem taşıdığı konusunda birleşti.
300 TRİLYONLUK YATIRIM NİYE ÇALIŞTIRILMIYOR?
İmzalı açıklamada şu noktalara dikkat çekildi: “1957 Yılında faaliyete geçen Giresun Limanı geçen süre içinde 1980’li yıllarda İran Ticareti ile zirveye çıkmış daha sonraki yıllarda limanımız maalesef özelleşme sürecinde faaliyeti nerdeyse durağan hale gelmiştir. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin Doğu Karadeniz’deki Limanlar içinde Serbest Bölge olmayan tek limanın Giresun Limanı olduğunu kamuoyuna taşıması ve Limanımızın Serbest Bölge olması için gerekli girişimleri Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak yürütmesi sonucu Giresun Limanının Milletvekillerimizin de özverili takipleri ve Limanın işletme devrini alan firmanın da Limanda teknik yatırım taahhütlerine garanti vermesi üzerine gerçekleşme aşamasına gelmesi Giresun için son derece olumlu bir sonuç doğuracaktır.
Şu anda Samsun ve Trabzon Limanlarının toplam alan, kapalı alan yatay depolama alanları, dikey depolama alanları doluluk oranı %100 olması nedeniyle istatistik verilerde 650.000 metre gelmeyen tonaj ve 580.000 metre ihracat tonajı kaybı mevcuttur. Buda Giresun Limanının Serbest Bölge olması gerekliliğinin ne kadar haklı olduğumuzun net göstergesidir. Giresun ekonomisine çok büyük katkılarının yanında limanımızın faaliyete geçmesi Giresun şehir girişine çözüm getireceği gibi yoğun yük trafiği Giresun-Şebinkarahisar-Sivas yolumuzun da bölünmüş yol olma projesini hızla sonuca kavuşturacaktır.
Sonuç olarak Limanımızın Serbest Bölge olması gerekçelerimiz şunlardır;
1- Bugün Rusya Ukrayna Romanya Kazakistan devletleri Dünya tahıl, bakliyat ihtiyaçlarının yüzde ellisini karşılamaktadır.
2- Bunlar Azov Denizi havzasındaki limanlardan gemilerle Karadeniz Limanı üzerinden Dünya pazarına sunulmaktadır.
3- Bu ürünler alıcı ülkelerin talepleri doğrultusunda işlenmiş olarak pazara sunulması gerektiğinden transit olarak işlenebilecekleri SERBEST BÖLGE alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bunun sonucu Karadeniz bölgesindeki Serbest Bölgeler öne çıkmaktadır.
4- Doğu Karadeniz bölgesinde Samsun-Trabzon ve Rize illerinde Serbest Bölge mevcut olup, Rize serbest bölgesi depolama ve üretim alanına sahip olmadığı gibi Rize Limanına uzak olması ve limanın teknik yetersizliği nedeniyle yatırımcı için uygun bulunmamaktadır.
5- Samsun ve Trabzon’da bulunan Serbest Bölgelerin ticaret hacimleri ve doluluk oranları dikkate alındığında Giresun limanı Serbest Bölge için en isabetli yer olarak ortaya çıkmaktadır. Samsun-Trabzon’un kapasitesi mevcut tahıl hububat yük hareketini karşılayacak durumda değildir.
2008’den bugüne ihracat firmalarının kapasite taleplerine cevap verememektedir. Giresun Gümrük Müdürlüğünün tekstil ihtisas gümrüğü olması tekstil ihtiyaçlarının da bu bölgeye yoğunlaşmasına sebep olmuştur.
6- Giresun Limanı içerisinde oluşturulacak Serbest Bölgenin henüz yapılaştırılmamış olması verimli bir yerleşim planı ile hem üretim hem stok alanı olarak planlanması çok uygun durumdadır. Böyle bir uygulama halinde:
a) Yıllık iki milyon ton tahıl ve bakliyat dökme alanı.
b) İki milyon ton ürünü elleçleyebilecek teknolojik teknik yatırım imkanı.
c) Ürün güvenliğini saylayacak iş makinası el değmeden gemi tahliye ve taşıma sistemi.
d) Akıllı depo sistemi.
e) Yüksek hız ve kapasite.
f) Yüz yirmi bin ton anlık depolama kapasitesi.
g) Doğu Karadeniz Limanları içinde onbir metre derinlik sadece Giresun Limanında vardır.
h) Limanın faaliyete geçmesi halinde ilk yıl hedefi 1 milyon tondur. Yatırımlar ile bu rakam en az ikiye katlanacaktır.
ı) Limanın faaliyete girmesi ile şehirde, teknik revizyon, bakım onarım ve benzeri konularda özellikle küçük sanayi esnafı yararlanacak olup gıda, nakliye, yiyecek, konaklama sektörüne hareket getirecektir.
i) Limancılık faaliyeti ile birlikte şehirde gümrük müşaviri firmaları, gemi acentesi firmaları, gözetim hizmeti firmaları yeni ofis ve şubeler açacak bu firmalarda şehir insanı istihdam edilecektir.
o) Yatırımcı firmanın komşu şehirlerde (Samsun ve Trabzon) söz konusu hizmet alımları için piyasalara sağladığı yıllık girdi yaklaşık 60 milyon lira olup, Giresun limanında kurguladığı hedef yatarım neticesinde Giresun esnafından alacağı hizmet karşılığında yaklaşık 45 milyon lira civarında hizmet alımı olacaktır.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?