Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Bu gün bir bankada 1977 yılında Emekli Sandığı bünyesinde öğretmenliğe başlamış bir tanıdık hocama rastladım.Ona emekli olup olmadığını sordum.Ben de 1 Ekim 1977 yılında Emekli Sandığı bünyesinde öğretmen olarak işe  başladım. 2005 yılında 27 yıl çalışıp emekli oldum. Yani 9720 gün devlete hizmetim geçti.Bu arkadaşımın 42 yılda toplam 15120 gün veya üzerinde  bir hizmeti var.2 sene daha çalışacak 65 yaşında emekli olacakmış.
Yukarıda işini ve yılını  yazdığım arkadaşım için yazdığım notu  bir kaç kez okuyun.Devlete 15 bin küsur gün çalışmış,ömrü vefa ederse dahada  çalışacak.
Ama adına EYT denilen,devlet veya herhangi bir sendikalı olarak özel veya tüzel bir işte  çalışıp 3600 günü dolduran bir sigortalı yaşı ne olursa olsun SSK dan emekli oluyordu.Bu durum 1999 çıkarılan 4447 sayılı yasa ile kadınlarda 58,erkeklerde  60 yaşına,emekliye esas prim sayısı  da  7000 is gunune çıkarılmıştır.
Emekli olbilmek icin kadınların 58,erkeklerin 60 yaşını beklemesi kanun emri olduğu halde,işinden ayrılmış veya işinden  çıkarılmış olduğunu öne sürerek emekli maaşı almak istiyor. Emekli olma hakkını kazanmadığı halde prim sayısını dolduran çalışanların da iş bırakıp yaş haddini bekledikleri malumudur  Bunların  da dört milyon besyüzbin kadar hatırı sayılır bir birikimi var.
Ama bütün  bu EYT kitlesinin 1999 yılında kabul edilen kademeli olarak emeklilerde yaş  artırımı yasasını bilmemesine imkan yok.O vakitler kabul edilen ve sindirilen  bir yasaya, bu gün karşı çıkmak menfaatine göre  davranmak değil de acaba nedir ?
1999 dan sonra çalışma hayatına  atılan her emekçi;öyle veya böyle bu kuralı duymuştur. Yeterki iş olsun,gerisi teferruat demiştir.
Hem bu arkadaşlara onlarla konuşan, dertlerini dinleyen ilgili bakanlar ve yetkililer;ilgili kanunlar ve maddeleri ortada iken,niye işinizden ayrıldınız,niye çalışmıyorsunuz diye sormuyorlar mı?
Yazdım. Aynı yıl aynı gün  işe   başladığım akranım  65 yaşında da emekli olacağı tarihî  gönülden istekle beklerken,  ben 27 yılda noktayı koydum dedim.Geriye baktığımda; keşke ben de 44 yıla yelken açsaydım.27 yıl çalışmama rağmen hala genç ve istekliyim.Allah sağlık versin 44 değil 64 yıl çalışma azmi içindeyim.
Bu EYT illere ne oluyor.AB ve kalkınmış ülkelerde 65 yaşından evvel emekli olmak yok.Onlar bu yaşa gelinceye  kadar sigortalı olarak çalışmak zorundalar.Bizde 39 -40 yaşlarında emekli olup 80-90 yaşlarına kadar bedavadan yaşayan emekliler var.Adam 3600 gün çalışmış, 40 -50 yıl emekli parası  almış. Hani yuh demek lazım.Ne kazandın da ,getirin ne de bu kadar da ha bire devletten götürüyorsun.Günah  değil mi?Bu devlet bu yükü nasıl kaldırır.
Benim öğretmen arkadaşım 44 yıl  çalışmış,emekli olmak istemiyor. Sen daha 50 sinde baş kaldırıyorsun.50 sinde emekli oldum ,bin pişmanım.Gez toz gün bitmiyor.Üstelik ya bahçende;ya ticarethanelerde ;ya da birileri adına  çalışmak istiyorsun.Genç yaşta emekli olunca,sanki sırt üstü yan yatmak istiyorsun .
Başka bir boyuttan bakılırsa bu EYT lilere siz 3600 gün sigortalı olun,sonra sigortayı dondurun. Biraz bekleyip ağlamaya başlayın. “Ağlamayana  meme verilmez” mi  denildi.
Kanun 3600 güne  ilave olarak yaş hattı koymuş. Ağam bu kanun maddelerine uy ve zamanının gelmesini bekle.Şeytana  uyup işinden gücünden olma.” El elin eşeğini türkü çağırarak ararmış ” unutma.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?