ÇITLAKOĞLU: “YAYLA EVLERİ YIKILMAMALI, TEŞVİK EDİLMELİ”

ÇITLAKOĞLU: “YAYLA EVLERİ YIKILMAMALI, TEŞVİK EDİLMELİ”

Yayla evleriyle ilgili sorun sürerken,Köşe yazarımız Ahmed Çıtlakoğlu bu konuda acil çözüm üretilmesini istedi
Çıtlakoğlu”Devlet politikası olarak yaylacılık ele alınmalıdır!..
Sağlıklı hayat için; yaylacılık teşvik edilmeli, yayla kültürü geliştirilmeli… Turizm, Tarım ve Sağlık Bakanlıklarınca müştereken Yayla Politikası geliştirilmelidir.
TOKİ’nin öncülüğünde kaplıca bölgelerinde olduğu gibi en az 15 günlük devre mülk sistemi devreye sokulabilir.”dedi
Çıtlakoğlu şöyle konuştu: “Yayla evleri yıkılmamalı, teşvik edilmeli!..
Bugün, Devletin yayla politikası; hem yetersiz hem de yanlış!
Devlet vatandaşına hizmet için vardır. Devlet zulmetmez, vatandaşı mağdur etmez.
Ömrü yaylada geçmiş kişi; yayla aşığı ve yayla hastasıdır. Yaylasız yaşayamaz… Yaylaya gidecek ve kalacak… 50-60 yıldır kullandığı tahtadan ev eskimiş, rüzgâr bir taraftan girip diğer taraftan çıkıyor… Haliyle yenisini yapacak.
Devlet baba diyor ki: “Sen istediğin gibi bina yapamazsın, benim dediğim gibi yapacaksın. Yoksa yıkarım!” Bu yayla aşığına “Gücün var mı, imkânın var mı?” diye de sormuyor!
Karadeniz Bölgesi, özellikle Giresun yaylaları; servet sahibi, gelir seviyesi yüksek kişilerin tatil ve dinlenme yerleri değil. Buralar, diğer tatil yaylaları ile karıştırılıyor herhalde!
Devlet; yatırım teşviki uygularken, bölgeler arasında gelişmiş ve gelişmemiş veya az gelişmiş gibi denge unsurunu gözetirken, dar gelirli Karadeniz halkının zaruri yaylacılık ihtiyacı ile gelişmiş bölgelerin zevk için tatil yaylacılığını bir tutuyor!
Vali ve Kaymakamlarımız; “biz kanunu uyguluyoruz, hatta uygulamak zorundayız” diyebilirler. İktidar ve muhalefet istedikleri takdirde (futbolda şike mevzuatında olduğu gibi) kısa sürede kanun değişikliğine gidebiliyorlar!
Yaylalarda mağdur olan vatandaşlarımızın “şikeciler” kadar değerleri yok mu demek lazım? Yoksa onların sahipleri, temsilcileri mi yok?
Yayla evlerine alternatif çözüm:
Çocuğun elindekini almak için; tehditle, yüksek sesle; “bırak” derseniz, bıraktıramazsınız! Aksine daha sıkı tutmaya devam eder. Lakin “Evladım… Şunu al” derseniz, yeniyi almak için zaten elindekini isteyerek bırakacaktır!
Bunun gibi; Yayladaki çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için de alternatif proje sunulmalıdır.
Daha güzelini, daha ucuza elde etmek varken vatandaş niçin daha zor olanı tercih etsin?
Alternatif inşaat teşvik projesi:
Yatırım teşviklerinin bir benzeri yaylalar için uygulanabilir. Mesela; Betonarme binalarda, Kum-çakıl ve nakliye Devlete (Özel İdareye), çimento-demir ve işçilik vatandaşa ait…
Ahşap binalarda; Kereste ve nakliye Devlete (Orman İşletmeye), işçilik vatandaşa ait..
TOKİ’nin hazırlayacağı tek tip projelere uzun vadeli, faizsiz kredi imkânı; gibi alternatif projelerle vatandaşı mağdur etmeden ve üzmeden netice alınabilir!

“Padişahken zulmedersen, padişahlıktan sonra dilenci olursun.” (Sadi Şirazi)”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?