BU İLDE FUTBOLCULAR İÇİN STAD YAPILIRKEN, KANSER HASTALARI İÇİN HASTANE NİYE YAPILMAZ?

BU İLDE FUTBOLCULAR İÇİN STAD YAPILIRKEN, KANSER HASTALARI İÇİN HASTANE NİYE YAPILMAZ?

Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Yılmaz, onkoloji hastalarının perişan olduğunu belirterek yetkilileri göreve çağırdı.
Yılmaz ”Değerli arkadaşlar, bu ay, hepimizin uzaktan yakından çok iyi bildiği, kendimiz ,yakınlarımız yada çevremizdeki insanların kurtulmak ,tedavi olmak için çok yoğun mücadele ettiği Kanser hastalığını ve ilimizdeki son durumu konuşmak isterim. Özellikle 1986 yılındaki Çernobil nükleer santrali kazasından sonraki 20-30 yılda Giresun ve Doğu Karadeniz’in diğer illerinde çok daha dikkat çeken bir hastalık olmuştur Kanser hastalığı.
2013 yılından bu yana ilimizde 5000 den fazla hastaya Kanser tanısı konmuştur. Tıp Bilimi Kanseri; bir organ yada dokuların hücrelerinde, DNA’nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile büyümesi ve böylelikle oluşan tümörler olarak tanımlamaktadır. İlk olarak M.Ö. 3000 yılında Mısır’da tespit edilmiş. Ancak adı ilk kez Carsinos ve Carsinoma olarak Hipokrat tarafından, Canser olarak ise Romalı Hekim Celcus tarafından kullanılmıştır”dedi.
Yılmaz şöyle konuştu: “Değerli arkadaşlar ,bugün dünyada 15 milyon insana kanser tanısı konmuş ve 2030 yılında bu rakamın 26 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de ise her yıl 165 500 kişiye, günde 450 kişiye bu hastalığın tanısı konuluyor. Tabi ki bu rakamların ortaya çıkmasında erken tanı yöntemlerinin çok büyük etkisi ve önemi bulunmaktadır. Üzülerek söylüyorum ,Giresun uzun yıllardır bu çok önemli hastalığın teşhis ve tedavisinde hep komşu illerin hastanelerine mahkum olmuştur.
2 yıl önce bu kürsüden yine Kanser Hastalığı konusunu konuşmuştuk. Sık sık Onkoloji Doktoru değiştiğini, zaman zaman da Eğitim ve Araştırma Hastanemizin Doktorsuz kaldığını, Onkoloji hasta sayısının 1000’i geçtiğini, özellikle kanser hastalarımızın, teşhis ve takipleri için gereken kısa adı PET-CT cihazı olmadığı için, Pozitron Emisyon Tomografi çekimi yapılamadığını söylemiştik . Bugün hala, zaten aldıkları kemoterapi ilaçları nedeniyle yola yürüyemeyecek halde olan hastalar için il dışına gitmek ayrı bir ızdırap olmaya devam etmektedir. Diğer yandan ,daha önce Merkez Nizamiye Yerleşkesinde hizmet veren PALYATİF BAKIM ÜNİTESİ ‘de kapatılarak, yine başta Kanser hastalarımıza çok büyük sıkıntılar yaşatılmaktadır.
Sağlıkta devrim yaptığını söyleyen AKP İktidarı , Giresun’daki kanser hastalarının sesini duymak zorundadır. Çernobil kazasından sonra radyasyon etkileri hala yeterli bilimsel araştırmalarla ortaya konulmamış ilimizde, daha önce önerdiğimiz gibi Kanser Araştırma ve Onkoloji Enstitüsü bir an önce kurulmalıdır. Giresun Kanserle mücadelede böyle bir hastaneyi çoktan hakediyor. Erken teşhis ve tarama için başta PET olmak üzere her türlü görüntüleme, kemote rapi, radyoterapi ve diğer sağıtım yöntemlerini , yine Palyatif Ünite sini ,yani Kanserle ilgili A’dan Z’ye herşeyi içinde barındıran bu sağlık merkezini , acilen istiyoruz. Daha önce Giresun Üniversitesi bünyesinde kurulacağı ve Aksu mahallesinde yeni yapılan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yer alacağı söylenen bu Enstitünün , sonuna kadar peşinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz ve özellikle İktidar mensubu siyasetcilerimizi de yeniden göreve davet ediyoruz. “

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?