Bektaşoğlu da olmasa ne olurdu?

Bektaşoğlu da olmasa ne olurdu?

CHP’nin çok sayıdaki teşkilatı ayda bir dahi ilin sorunları ile ilgili açıklama yapmazken,Önseçim sayesinde TBMM’ye giren Bektaşoğlu kısa sürede adeta sessiz çoğunluğun sesi oldu..

CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu: “Üretici fiyat düşüşü nedeniyle mağdur, müdahale edecek misiniz?” diye sordu. Bakan Çelik, 2015’in Alan Bazlı Doğrudan Gelir Desteği (ABDGD) ödemeleri hakkında bilgi verdi. Bakan Çelik’e tepki gösteren Bektaşoğlu; “Kaçak güreşiyor, ayrı telden çalıyor. Yabancı sektörün fındığı ucuzlatmasına sessiz kaldılar. Hani TMO’yu devreye sokacaklardı” dedi.

Bektaşoğlu: “Bakan Çelik; Fındık Fiyatına Müdahale Etmiyor, Kaçak Güreşiyor”

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, fındıkta yaşanan fiyat düşüklüğünün peşini bırakmıyor ve her fırsatta üreticinin mağduriyetini gündeme getirmeye devam ediyor. TBMM Başkanlığı’na önerge vererek ‘piyasa aktörlerinin yaptığı manipülasyonla fiyatların 15 TL’den bugünkü seviyelere düşürüldüğünü öne süren ve devletin müdahale etmesini isteyen Bektaşoğlu’na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’ten yanıt geldi.

Ama Bakan Çelik, CHP Giresun Milletvekili Bektaşoğlu’nun sorularına yanıt vermek yerine; geciken doğrudan gelir desteği ile ilgili bilgi vermekle yetindi.

BEKTAŞOĞLU BAŞKA BİR ŞEY SORDU, BAKAN FAKLI BİR ŞEY DEDİ

Bakan Faruk Çelik, Milletvekili Bektaşoğlu’na yazılı olarak gönderdiği metinde; “16 İl ve 123 İlçe’de ruhsatlı alanlarda fındık üretimi yapan fındık üretici belgesine sahip üreticilere 2015 yılı ürünü için 170 TL/dekar alan bazlı gelir desteği verilecektir. Destek ödemesinin 2016 yılı Haziran ayında yapılması planlanmaktadır.

Yapılan bu destekler ve uygulanan politikaların üreticilerimize ve piyasalara önemli katkıları olmuş olup, Bakanlığımızca fındık sektörü yakından takip edilmektedir” dedi.

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu soru önergesinde, şu konuları gündeme getirmişti: “Durumun aciliyeti ve hassasiyeti nedeniyle üreticimizin ve ülkemizin daha fazla zarara uğramaması için ne tür bir politika izleyeceğinizi daha net biçimde açıklayacak mısınız?

Halen üreticinin elinde ‘fiyat yükselir’ diye beklettiği 300 bin ton fındığın olduğu düşünülürse ve pazara fındık akışı sürerken fiyat düşüşünün önüne geçmek içi piyasaları üretici lehine düzenlemek adına ne tür bir müdahale yapacaksınız?  ‘Alım yapacak’ dediğiniz TMO’yu ne zaman devreye sokacaksınız? Ne kadar bir kaynakla, ne kadar fındık alacaksınız?”

Bakan Çelik, Bektaşoğlu’nun; “Yabancı fındık firmalarına Türkiye’ye yatırım yapmaları karşılığında fındık piyasasına müdahale etmeyeceğinize, dair bir taahhütte bulundunuz mu?” şeklindeki iddiasına ve diğer sorusunu da yanıt vermekten kaçındı.

“BAKAN, YABANCI FİRMALARIN ADAMI GİBİ DAVRANIYOR”

Bakan Faruk Çelik’in kendisine verdiği yanıtı; “Kaçak güreşiyor” ve “Ayrı telden çalıyor” sözleriyle değerlendiren Bektaşoğlu; “Alan Bazlı Doğrudan Gelir Desteği üreticinin hakkı olan bir şey. Tabi ödeyecekler. Ama üreticinin elindeki fındık ne olacak? Fındık 15 Lira’yla sezona başladı, 8 TL sınırına indi. Yeni sezon daha da kötü geçecek. Bakan, fındıkla ilgili ne yapacağını anlatsın” dedi.

Bakan Çelik’e tepki gösteren Bektaşoğlu; “Bakan ayrı telden çalıyor. Ben O’na, üreticinin elindeki fındığı manipülasyon yaparak ucuzlatıyorlar, piyasayla oynuyorlar, ülke ve üretici kaybediyor. Devlet olarak müdahale edilmeli diyorum, o destek ödemelerini anlatıyor. TMO’ya fındık aldırıp üreticiyi ezdirmeyeceğiz lafını ne çabuk unuttu. İsteseler fındık fiyatına müdahale edebilirlerdi. Ama yabancı sektörün adamı gibi davranıyorlar. Türkiye’ye konuşlanmış yabancı alıcılara ucuz fındık sağlamak için var güçleriyle uğraşıyorlar. Önergemde belirttiğim gibi bu firmalara taahhütte bulundular. Bu Bakan ve bu İktidar olduğu sürece üreticinin yüzünün gülmesi mümkün değil” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?