İGM’de konuşan CHP Grup Başkanvekili Yılmaz, Çernobil sonrası Giresun’a onkoloji hastanesi kurulmamasını eleştirdi.
Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Giresun’da ki kanser hastalarının kaderine terk edildiğini öne sürdü
Yılmaz “Bu ay sizlerle paylaşmak istediğim, geçmiş yıllarda da gündeme getirdiğimiz, ancak sorunları devam eden konu; hepimizin uzaktan yakından çok iyi bildiğimiz, kendimiz, yakınlarımız yada çevremizdeki insanların kurtulmak, tedavi olmak için çok yoğun mücadele ettiği Kanser hastalığı konusudur.
Özellikle 1986 yılındaki Çernobil nükleer santrali kazasından sonraki 20-30 yılda Giresun ve Doğu Karadeniz’in diğer illerinde çok daha dikkat çeken bir hastalık olmuştur Kanser hastalığı.
Değerli arkadaşlar, bugün dünyada 15 milyon insana kanser tanısı konmuş ve 2030 yılında bu rakamın 26 milyon olacağı tahmin edilmektedir.
Türkiye’de ise her yıl 165 500 kişiye, günde 450 kişiye bu hastalığın tanısı konuluyor. Tabi ki bu rakamların ortaya çıkmasında erken tanı yöntemlerinin çok büyük etkisi ve önemi bulunmaktadır.
Üzülerek söylüyorum, Giresun uzun yıllardır bu çok önemli hastalığın teşhis ve tedavisinde hep komşu illerin hastanelerine mahkum olmuştur. Giresun ilk Onkoloji Doktoruyla yaklaşık 5 yıl önce tanışmıştı. O gitti. Bir süre sonra bir başka Uzman geldi. O da çok sürmedi istifa etti. Şimdilerde nihayet yeni bir Onkoloji Doktoru daha geldi Eğitim ve Araştırma Hastanemize. Umarız Kanser Hastalarımız bir daha Doktorsuz kalmaz. Ayrıca Giresun’da bir Onkoloji Dr.’un 1000’den fazla hastasının olduğu unutulmamalıdır.
Etrafımızdaki, en yakınımızdaki insanların çektiklerini gördükçe yüreğimiz yanıyor. Hastalarımızın özellikle, kanser takipleri için çektirmesi gereken kısa adı PET olan Pozitron Emisyon Tomografisi maalesef hastanelerimizde bu cihaz olmadığı için yapılamamaktadır. Zaten aldıkları kemoterapi ilaçları nedeniyle yola yürüyemeyecek halde, acı çeken hastalarımız için il dışına gitmek ayrı bir ızdırap olmaktadır. Yine Giresun Merkezde daha önce hizmet verirken kapatılan Palyatif Bakım Ünitesi de acilen açılmayı bekliyor hala.
Sağlıkta devrim yaptığını söyleyen AKP hükümeti, Giresun’daki kanser hastalarının sesini duymak zorundadır. Çernobil kazasından sonra radyasyon etkileri hala yeterli bilimsel araştırmalarla ortaya konulmamış ilimizde ve bölgemizde bir Kanser Araştırma ve Onkoloji Enstitüsü düzeyinde bir ihtisas hastanesi yoktur.
Daha önce de önerdiğimiz gibi, Giresun Kanserle mücadelede böyle bir hastaneyi çoktan hak ediyor. Erken teşhis ve tarama için başta PET olmak üzere her türlü görüntüleme, kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi ve diğer sağıtım yöntemleri ile içinde Palyatif Ünitesi bulunan, yani Kanserle ilgili A’dan Z’ye herşeyi barındıran bu sağlık merkezini, geçmiş yıllarda Üniversite Senatomuzca da olumlu bulunan, bölgemizde tek olacak GİRESUN ÜNİVERSİTESİ KANSER ARAŞTIRMA VE ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜNÜ acilen istiyoruz. Bu ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ için tüm Giresun ayağa kalkmalıdır. Her zaman olduğu gibi İktidar mensubu siyasetçilerimizi de ayrıca göreve davet ediyoruz.” Dedi.