Fındık fiyatındaki büyük düşüşün ardından üretici, hükümetin atacağı adıma kilitlenmiş durumda.Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurttin Karan, hükümetin üretici lehine atacağı adımı ve izleyeceği yol haritasını dört gözle beklediklerini, bölge milletvekilleriyle istişare halinde konuyu yakinen takip ettiklerini ifade etti.
Fındık fiyatlarının 14-15 liradan 9-10 liraya seviyesine demirlediğini hatırlatan Karan, maksatlı ve bilinçli olarak düşürülen fındık fiyatının şuanda değerinin altında işlem gördüğünü, ürününü bekleten ve emanete bırakan üreticilerin ekonomik kayıpla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Karan, kabuklu fındık fiyatının 10 liraya düştüğü bir noktada iç fındığın raf fiyatının halen Giresun’da 45-50 lira, büyük illerde ise 80-90 lirayı kadar satılmasına bir anlam vermediklerini vurguladı. Hükümetin fındık fiyatındaki bu anlamsız düşüşe mutlaka müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Karan, “Şuanda ürününü satmayarak bekleten üreticiler ne yapacağını bilemiyor. Satmakla satmamak arasında sıkıştı kaldı. Gözler tamamen hükümetin üretici lehine atacağı adıma kilitlenmiş durumda. Üretici hükümetin belirleyeceği yol haritasına kadar direnmekte ve ürününü 10 liraya satmamakta kararlı. Ancak hükümetimizden gerekli müdahaleyi bir an önce yapmasını bekliyoruz. Ziraat Odaları olarak üreticimizin hak ve menfaatleri için konun başından beri takipçisiyiz. Konuyla ilgili olarak Milletvekillerimizle istişarelerimiz sürüyor. Gerek iktidar gerekse de muhalefet partisi milletvekilimiz konun takipçisi oldukları belirterek, üreticinin yanında olduklarını beyan etmişlerdir. Onların beyanları doğrultusunda hükümetten gelecek olan müjdeli haberi bekliyoruz” dedi.
İHRACATÇILAR ÖNCE AYNAYA BAKSIN
Ziraat Odası Başkanı Karan, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’in “Ziraat odaları kendi kapılarına siyah çelenk bıraksınlar” açıklamasına da cevap verdi.
Karan, üreticinin alın teriyle para kazananların sudan çıkmış ak kaşık gibi, ziraat odalarını suçlayarak gündem saptırmaya çalıştığını savundu.
“Fındıkta tekelleşme yok diyenlere sesleniyorum” diyen Karam şunları kaydetti:
“20 yıl önce bölgemizde fındık ihracatı yapan firma sayısı 395 iken bugün 35’e düşmüş. Bu rakamları biz söylemiyoruz, siz söylüyorsunuz. Ne oldu bu ihracatçı firmalara ve entegre tesislerine? Nerede büyük fındık ihracatçıları? Neden kepenklerini indirdiler? Neden yapancılara satıldılar? Ondan sonra çıkıp fındıkta tekelleşme yok diyeceksin. Dönüp aynaya iyi bakın, fındıkta tekelleşme var mı yok mu?”