Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için; yeryüzüne çıkan kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere denir. Kudret hamamı olarak da bilinmektedir. İnsan sağlığı açısından yararlı olduğu, bazı hastalıkları iyileştirici özelliği bulunduğu bilinen kaplıcalar, turizm açısından da önem taşırlar. Termal, mineralli sular, çamurlar ve gazların bulundukları yörede iklim faktörleriyle birlikte değerlendirilerek kür tarzında uygulamalar yapılır.
Sıcak, madensel yeraltı sularının tedavi edici etkilerden banyo veya kısmi banyo şeklinde yararlanılmasına kaplıca Balneote-rapidenir. Kaplıcalar özellikleri itibari ile aşağıda bulunan şekilde hasta tedavisi için kullanıma sunulur.
Kireçlenmeler,
İltihabi romatizmalar,
Yumuşak doku romatizmaları,
Mekanik bel ve boyun problemleri,
Çalışma şart ve ortamına bağlı ağrılı tablolar,
Ortopedik problemler; kırık sekelleri, ameliyat komplikasyonları,
Spor yaralanmaları,
Kas hastalıkları,
Nörolojik hasarlanmalara bağlı problemlerde kullanılır.
KAPLICA TEDAVİSİNİN AMACI
Vücut direncini artırmak,
Genel durumu düzeltmek,
Hastanın şikâyetlerini azaltmak,
Hastanın bulgularını ortadan kaldırmak,
Kalıcı hasarları önlemek.
Termal turizmde kaplıca amaçlı kullanım,
Düşük sıcaklıklarda (30 °C’ye kadar) kültür balıkçılığı,Mineraller içeren içme suyu üretimi,gibi uygulama ve değerlendirme alanlarında kullanımlar gerçekleştirilmektedir.Yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağı olması; Türkiye gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir özkaynak teşkil etmesi; temiz ve çevre dostu olması; yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi; konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlar sunması; rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından bağımsız olması; kullanıma hazır niteliği; fosil enerji veya diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuz olması; arama kuyularının doğrudan üretim tesislerine ve bazen de reenjeksiyon(yeraltından alınan akışkanın kullanıldıktan sonra tekrar yeraltına verilmesine) denir.
Bu kadar verimli, temiz ve ucuz enerjiyi kaynağında kullanmaktan daha güzel ne olabilir. Bu enerji kaynağı 15 ilçemizden bir tanesinde bulunmaktadır. 2016 yılının Temmuz ayında bu ilçemizle ilgili yazıyı yazınca 26/07/2016 tarihinde T.C. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Sağlıkta devrim nitelikli cevabi yazı yayınlandı. Ben o yıl için planlanan yatırımların gerçekleşip gerçekleşmediğini değil, bahsettiğim ilimizin ekonomisi ile ilgili konuya makamın ne kadar dikkat ettiğini merak ediyorum. Eskiden 1. Sınıf Alfabe kitaplarında bir cümle vardı,”Ali yat uyu yat” görev yahşi çalışma no gibi.Şimdi soruyorum ? ALUCRA ilçesinde bulunan termal su ile ilgili inceleme yapıldı mı, yapıldıysa neticesi nedir. Ben ilimizin kültür ve ekonomik yönden kalkınması için; her türlü fedakarlığı yapıyorum .21 yıl bürokrat olarak ülkeme hizmet ettim. Yapılan uyarıları eleştiri değil, yapıcı bir uyarı olarak kabul ettim ve teşekkür ettim. İlimin ekonomisine katkı sağlayabilecek konuları araştırıp zamanla bu bilgileri, ilgili kurumlarla köşem aracılığı ile paylaşıyorum.
Kaplıca ve jeotermal ısı kullanımında dünyada ilk beş ülke şunlardır: Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, Çin Halk Cumhuriyeti, İzlanda ve Türkiye. Bu su kaynağının Ülkemiz ekonomisine maliyeti yoktur. Aksine faydası vardır. Bunun için ilimizde turizmin çeşitlenmesi ve iş alanlarının açılarak iş ve aş yaratmanın ben bir ibadet şekli olduğuna inanıyorum. Bunun için yetkililerin dikkatini çekmeyi uygun buldum. Yoksa amacım eleştirmek veya yermek değildir. Gönlüm ister ki yetkili davet etsin ve bilgi verip teşekkür etsin.