Serdengeçti: Bölgedeki önemli projelerin değerlendirilmesi gerekir
Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ,bölgedeki projelerin yörenin kalkınması için büyük önem taşıdığını söyledi
Giresun Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Değerlendirme Toplantısı yapıldı
Serdengeçti başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, İl Yazı İşleri Müdürü Ali Bilen, AB ve Dış İlişkiler Proje Koordinatörü Cem Mutlu Türkseven ile DOKA Giresun Yatırım Destek Ofisi İl Koordinatörü Murat Aladağ katıldı.
AB ve Dış İlişkiler Bürosu Değerlendirme Toplantısı, Vali Mehmet Fatih Serdengeçti’nin açılış konuşmasıyla başladı.
Vali Serdengeçti, bölgedeki önemli projelerin değerlendirilmesinin ve uygulanmasının bölgenin kalkınması ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Açılış konuşmasının ardından AB ve Dış İlişkiler Proje Koordinatörü Cem Mutlu Türkseven tarafından projeler hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirildi.
Sunumda, çeşitli alanlarda sürdürülebilirlik, tarım, kültürel mirasın korunması ve deniz ekosisteminin sürdürülebilirliği gibi konular ele alındı.
Toplantıda sunulan projeler arasında özellikle tarım sektöründe yapılacak olan çalışmalar dikkat çekti.
“Corylus Projesi”, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında sürdürülebilir fındık tarımını teşvik etmeyi hedeflerken, “Yapay Zekâ ve Sürdürülebilir Tarımla Geleceği Kuruyoruz” projesi ise yapay zekâ uygulamalarının tarımdaki etkisini araştırıyor ve bu alanda bilgi ve becerilerin artırılmasını sağlıyor.
Ayrıca, Giresun’un önemli tarım ürünlerinden biri olan fındık üzerine odaklanan “Fındık Hasat ve Bilim Şenliği”, bölgedeki tarım ile bilimin buluşmasını sağlayarak sürdürülebilir fındık üretimi konusunda bilinçlendirme ve çözüm yolları sunmayı amaçlıyor.
Toplantıda ayrıca, bölgedeki çevresel ve sosyal sorunlara yönelik projeler de değerlendirildi. “Giresun Valiliğinin Gömülü Karbon Ayak İzi ve Operasyonel Karbon Ayak İzini Azaltıyoruz” projesi, çevresel sürdürülebilirlik için önemli bir adım olarak görülüyor ve karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik eylem planları oluşturmayı hedefliyor.
Bunların yanı sıra, “Bakım Verici ve Yaşlı Odağında Psikolojik İyi Oluşu Destekleyen Bahçecilik Terapisi Eğitimi” projesi de sosyal açıdan önem taşıyor. Bu proje ile bakım vericilerin ve yaşlıların psikolojik iyi oluş düzeylerinin artırılması ve aktif yaş alma konusunda desteklenmesi hedefleniyor.
Toplantıda değerlendirilen diğer projeler arasında, ekonomik istikrarı korumak amacıyla fındık zararlılarına karşı mücadele eden “Kokarca ile Mücadele” projesi, bağımlılık konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan “Bilinçli Ol Güvende Kal” projesi ve Giresun’un kültürel mirasını korumayı hedefleyen “Somut Olmayan Kültürel Mirası Korumak: Giresun Bıçağı” projesi yer aldı.
Son olarak, deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın teşvik edilmesi amacıyla yapılan “Giresun İli Sahilinde Yapay Resif ile Denizel Ekosistemin Korunması ve Sürdürülebilirlik için Çözüm Odaklı Yaklaşım ile Sportif Balıkçılığı Geliştirmek” projesi, bölgedeki doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
AB ve Dış İlişkiler Proje Koordinatörü Cem Mutlu Türkseven tarafından gerçekleştirilen sunumda başvuru yapılan programlar, proje ortakları ve proje bütçeleri hakkında da detaylı bilgiler verildi.
Vali Serdengeçti, toplantıda sunulan projelerin önemine vurgu yaparak, bu projelerin desteklenmesi ve uygulanması için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Yapılan sunum ve alınan kararların ardından katılımcıların soruları, katkıları, görüş ve önerileri dinlenerek toplantı sona erdi.Haber:Hakan Çelebi