AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Ziraat Odalarının açıklamaları nedeniyle üreticinin pazara fındık getirmeyerek mağdur olduğunu iddia ederken,odalar fındıktaki sorunun daha farklı olumsuzlardan kaynaklandığını ifade ediyor..Acaba üretici ne yapmalı…Başkan Erim Yaman’ın açıklamaları ise olaya farklı bir boyut kazandırdı.
Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, fındık fiyatında istikrar kalmadığını belirterek; “Bu oyun bozulmalı” dedi.
Yaman; “Fındıkta arz-talep dengesi çökmüştür ve serbest piyasa koşulları işlememektedir.2009 yılında fındık serbest piyasa koşullarına AK parti hükümeti tarafından bırakıldı. Yeni fındık stratejisi kapsamında fındık üreticisine verilen alan bazlı gelir desteğine defalarca teşekkür ettik etmeye de devam ediyoruz. Ancak gelinen noktada serbest piyasa koşulları fındık fiyatında tam anlamıyla kaosa dönüştü. Fındık fiyatında istikrar kalmadı. Fiyat birkaç alıcının insafına bırakıldı. Özellikle bu sezon, fındık fiyatları üzerinde oynanan oyun ayyuka çıkmış durumdadır.
Bugün fiyatın yerlerde sürünmesinin sebebinin tekelleşmeden kaynaklı olduğu apaçık ortadır. Üretici fındığı manava emanete vererek fındığın emanette olduğunu zannediyor. Oysa ki yabancı menşeli firma manava 14,00 TL aldım garantisi vererek emaneti kendi depolarına çoktan stok etmişlerdir. Bugün fiyatın 8,00 TL seviyelerine düşmesi fındık ihracatçılarının ve manavların aradaki farkı kar düşüncesiyle ucuza kapatmaya çalışmasıdır.
Aldığımız duyumlara göre üreticinin emanete bıraktıkları fındık için’’ sezonu kapatıyoruz, Fındığımızın hesabını gelin görelim.’’ diyorlarmış, Üreticinin kendilerine güvenip emanete bıraktığı fındığı 14,00 TL ‘ den satan, fiyat tabana inince üreticiye gelin sezonu kapatıyoruz deyip üreticinin alın terini ayak oyunlarıyla ve fazla para kazanma hırsıyla yok sayan bu zihniyet resmen üreticiyle alay etmektedir.
Üretici sizden fındığını istediğinde kaç tane manav aldığı fındığı geri verebilecek kira ve hamaliye adı altında üreticinin gözünü korkutarak üreticiyi 8 tl den fındığını sattırmayı amaçlıyorsunuz yok öyle bir yağma.
Efendiler !! Resmen üreticiyle alay edilmektedir. Alınıp satılamayan fındığın fiyatı dibe vurmuş durumdadır. Fiyatı 15 lira seviyesinden 11 – 12 seviyesine çektiler, devlet babadır dedik kapısını çaldık. Tarım bakanımız çıktı, fındık üreticisini alıcı karşısında ezdirmeyiz, gerekirse TMO yu devreye sokar müdahale ederiz, dedi. Fındık fiyatı 8 liraya kadar düştü. Tekelleşme aşikardır, Sn; Bakanımız Trabzon’a geldiğinde tekelleşme varsa ve üretici mağdursa biz üreticinin yanındayız demişti.
Şimdi sizlere soruyoruz. Tekelleşme konusu rekabet kurulunda 2 ay geçti rekabet kurulu bir karara varamadı mı ?
14,5 tl den 8 tl ye inen fındık fiyatları tekelleşmenin apaçık ortada olduğunu göstermemekte midir ?
Fındık fiyatı 5 tl ye inince mi rekabet kurulu karar verecek ve bakanlık o zaman mı devreye girecek ?
Üretici kan ağlıyor daha ne bekleniyor TMO derhal devreye girmeli, taban fiyat uygulaması derhal yapılmalı üreticinin mağduriyeti derhal giderilmelidir.
Artık üreticinin sabrı kalmadı, bıçak kemiğe dayandı. Üretici yeteri kadar mağdur edildi. Üreticimizin sesini ve mağduriyetini görün gerekli müdahaleyi yapın bu oyuna son verin Fındık ülkemize her yıl 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan bir tarım ürünüdür.
Süt ve Etten bahsetmiyoruz. Türkiye’nin yeşil altınından bahsediyoruz. Süt ve et üreticilerimizi küçümsemiyoruz onlarda emeklerinin karşılığını sonuna kadar fazlasıyla hak ediyorlar. Ancak et ve sütte yaşanan fiyat sorununa yaklaşıldığı kadar fındık sorununa yaklaşılmadığını, fındık üreticisinin yalnız bırakıldığını görüyoruz. Dünya Türk fındığı yiyor Fındık döviz basıyor. Türkiye süt ve et gibi fındık ithal etmiyor, ihraç ediyor.
Şunun altını çiziyoruz 2016 fındık sezonunda fındık konuşulmayacak Çünkü olan bir şey konuşulur ve tartışılır. Bu yıl fındık yok. Birçok üretici bahçesine fındığı toplamaya girmeyeceğini beyan ediyorlar. Fiyat şokunun üzerine birde ürün kaybıyla karşı karşıyayız.
Fındık sektörünün hızla bir tekelleşmeye gittiğini de belirtmek isteriz. Aslında asıl sorun budur. Türk fındığı tekelleşiyor. Eğer bugün bu tekelleşmeye dur diyemezsek Türk fındığını büyük bir tehlike beklemektedir. Bu tekelleşme senaryosu gerçek olursa ne üretici kalır, nede tüccar bunu herkes çok iyi bilmelidir.
400 bin ailenin geçim kaynağı olan fındığın yerlerde süründürenlere Allah sorsun ve her kim ki üreticinin hakkını savunmuyorsa ki savunması gerekenler bizlerde dahil olmak üzere eğer bizlerde savunamıyorsak üreticiler haklarını helal etmesinler.
Bizler Ziraat Odaları olarak her zaman geçmişte olduğu gibi bugünde, gelecekte de her daim üreticilerin hak ve menfaatlerini korumakla görevli anayasal bir örgütüz.”dedi.