Neden bizim ilimizde ilgili kurum ve kuruluşa bilgi verilmez, TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörlüğü’nce Kırsal Turizm Çalıştayı düzenlenmiş çalışmalarından dolayı bu kurumun yetkilisini tebrik ederim, ilimize hizmet sunuyor. Çalıştay’a davet edilmeyen olmazsa olmaz olan bence kurum ve şahıslara bakmakta fayda var.
19–20/02/2016 tarihlerinde mahalli gazetelerde düzenlenen Çalıştay’a kapsamlı ve çok geniş yer verildi. Ben emekli Kültür ve Turizm Müdürü olarak yapılan bu hizmetin zorluğunu ve ilimize kazandıracağı faydaları tahmin ediyorum, ama ilgili kurumlar ve yetkili kişiler davet edildiği sürece faydalı olur. Kültür ve Turizm Sözcüğü derinlemesine incelenip araştırma yapılıp bilgi sahibi olduktan sonra konulara sahip olunur. Şahsımı üzen taraf böyle bir Çalıştay’da Bakanlığın temsilcisi Kültür ve Turizm İl Müdürü yoktur. Merak ediyorum bu konu hakkında kim ilimiz ile ilgili araştırma yapmış ve faydalı bilgi verdi. Bu Çalıştay’ın içeriğini topluma kim anlatıp faydalanmasını sağlaya bilir. Katılımcı kurumlar ve arkadaşlar branşlarında üstün vasıflıdır onların şahsına sözüm yoktur. Davetiye çıkartan yetkili bey bu prosedürü bilmeliydi. Eğer ki bilmiyorsa hizmette noksanlık var demektir.
Beklerdim Kültür ve Turizm Müdürü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli İşletme Müdürleri ve Sanayi Ticaret Odası Başkanı benim bakış açıma göre olması gereken kurumlardı. İlimizde yatırıma yön veren sermaye sahipleri bu kurum ve kişilerdir. İlimizde kazanılıp yatırıma dönebilecek 2 tane gelir kaynağı var. Fındık ve turizm… Bunları kaybettiğimiz zaman Yunanistan gibi batarız. Yunanistan’ında bütçesi turizm ve gemi nakliyesiydi. Bunlar hizmet sektörüdür.
Hizmet edersen karşılığını alırsın hizmette yapılan her hata ekonomimizin can damarının kesilmesine neden olur. Turizm pek çok ülkenin kalkınmasına güçlü katkılar sağlayan dünyada en hızlı gelişen sektörler arasında yer almaktadır. Turizm talebi tüketicinin mal ve can güvenliğine tehdit oluşturan savaş, terör, salgın hastalık, doğal afet gibi olayların gelişmesi turizmi olumsuz etkiler ülkemizde böyle bir ortamdan geçiyor. Ülkemizde turizmin atar damarı önceliği yabancı turisttir. Özellikle Akdeniz ve Ege yöresine az gelince tesisler fiyat kıracak ve Karadeniz’e yerli ve yabancı turist istenen düzeyde gelmeyecek ilimiz ekonomisi için olumsuz olma ihtimali yüksektir. Bunun için ilgili kurum ve kişilerin tedbir almasında fayda vardır. Yatırım kadar ilin gelecek sorunlarını da konuşmak lazım arz ve talep dengesiz olursa mutlaka aksama olur göz ardı edilmemelidir.
Bence ilimizin yetkilileri bu konu hakkında çalışma yaparak boş kalacak tesisler nasıl tekrar ekonomiye kazandırıla bilir konuyu araştırıp bir an önce önlem almak için çaba göstermelidir. Yoksa fındık fiyatı düştü, birde turizm istenen seviyede olmazsa tesislerimiz kapanma tehlikesi ile karşılaşırlar. Alınan krediler ödenemez ve çalışan işçiler maşlarını alamazlar ve toplumda aile düzeni bozulur.