Yıldırım KİREZ
Yıldırım KİREZ
yildirim_kirez@giresungundem.com
KARAKTER, VİCDAN, EĞİTİM
  • 0
  • 314
  • 10 Kasım 2020 Salı
  • +
  • -

Her doğan çocuğun İslam fıtratı üzerine doğması, Bu doğrultuda bazı bireylerde kalıtım unsuru bazı bireylerde ise çevre/aile etkisi ana yönlendirici olabilmektedir. Dağın yer değiştirebileceği , insanın huyunun değişmeyeceği ile ilgili hadisler ; İnsanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değer ile , bireyin karakteri, kişisel özellikler ile içinde yaşanılan çevrenin değer yargılarından karakteri oluşur.
Karakter, aile, okul, çevre içinde, çocukluk çağından itibaren gelişmeye, biçimlenmeye başlar. Çocukluk dönemindeki yetersizlikler, çatışmalar, karmaşalar, olumsuz çevre koşullarıyla birlikte, kişilik yapılarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu kişiler, bütün yaşamları boyunca, kendi iç dünyaları ve çevreyle sürtüşme ve çatışma içinde olduklarından, daima toplumun değer yargılarına ve ahlak kurallarına ters düşen davranışlar yaparlar.
Dost bildiklerimize güveni koruma yükümlülüğümüzü arada bile olsa hatırlıyor muyuz? Çünkü gerçek dostluklar kolay kazanılmıyor.Romalı düşünür Syrusise; “Kanun olmadığında bile vicdan vardı.” Diyerek yöneticileri ve bireyleri kendilerine karşı uyarmamış mı? İşte binlerce asır önce düşünürler gayet net bir ifade ile gerçekleri dile getirmişler. Yapmak istediğimiz her hangi bir icraatı kendi vicdanımıza kabul ettiremiyorsak en iyisi o işe hiç başlamamak. Belki vicdan peşimizi bırakmayacak ama yaşam içinde buna muhakkak bir cevap verecektir.
VİCDANI TERTEMİZ ADAM KİMDİR BİLİRMİSİN?
VİCDANINI HİÇ KULLANMAMIŞ ADAMLAR…!
Çinli düşünür Konfüçyüs, “Her gün kendimi üç konuda sorgularım; başkaları adına yaptıklarım da elimden gelenin en iyisini yapabildin mi? Dostlarımla ilişkilerimde söylediğim sözlerle güvenlerini yitirecek bir şey dile getirdin mi? Kendime uygulamadığım bir şeyi diğer insanlara yaptım mı?” Acaba kaçımız bu üç soruyu kendimize soruyoruz? Tabi ki şu günlerde siyaset zirve yapmışken bürokratlar ülke adına yapılanlar için en iyisi, en doğrusu yapılabildi mi? Hak, hukuk, adalet eşit hizmet verebildi mi? Halkın ödediği vergiler halkın yararına doğru olarak geri döndü mü? Çalışanlara sevgi saygı sunulabildi mi? Dost bildiklerimize güveni koruma yükümlülüğümüzü arada bile olsa hatırlıyor muyuz? Çünkü gerçek dostluklar kolay kazanılmıyor.
Eğitim mi önemli, karakter mi?’
Karakter önemlidir eğitim verilebilir ,
ancak karakter asla değişmez.

Hünerli bir maymuna elinde tepsiyle servis yapmayı öğretebilirsiniz.
– ‘Ey insan ! Söyle bakalım, eğitim mi önemlidir, karakter mi?’
Sorusuna cevap vermeden önce, hazır tuttuğun bir muzu yere bıraktın. Maymun, muzu görünce tepsiyi attığı gibi muza koşmaya başlayacaktır. Eğitim boşa gitmiş dostum. Yırtık pantolon, delik çarık vatanı kurtarmış ataların torunlarıdır bu millet; elinize mikrofonu aldığınız da millete hizmet dediğinizi, seçildikten sonra millete methiye yağdıran vicdan millete hizmetin neresinde.?
Kadrolu yandaşlarınız ne yapsanız sizi savunuyor ya ; işte millet onları hiç umursamıyor. Siz de onlara bakıp iyi yoldayız – zinhar sanmayın.
Bizde ağız alışkanlığı nerde bir devlet ricali görsek ezelden beridir SAYIN deriz .Biz de artık saymıyoruz. Varın sizde saymayın.
– ‘Karakter önemlidir dostum.
Önünde bir muz gördüğünde her şeyi unutan maymun gibi, eline bir fırsat geçtiğinde çıkarının peşinde koşan, her şeyini satan, kendi çıkarları için hizmet edeceği zümreyi yok sayan, eğitimli fakat cahil, karakterinin gereğini yapan insanlardan ALLAH herkesi korusun!

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM