KAĞIT İTHALİNE GİDEN PARA VE SEKA

KAĞIT İTHALİNE GİDEN PARA VE SEKA

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından 1934 yılında Kocaeli Kağıt fabrikasının temelini attılar. 1936 yılında hizmete girerek kağıt üretmeye başladı. 2005 yılına kadar üretim yaptı.
Yüzlerce bu fabrikada insan çalıştı ve emekli oldular. Daha sonraki hükümetler döneminde; Kastamonu/Taşköprü Seka kağıt fabrikası 2003 yılına kadar 560 Çalışanı ile ülkeye ve bölgeye hizmet veriyordu. Taşköprü Seka kağıt fabrikası Sigara kağıdı üretiyordu. Taşköprü Seka Kağıt fabrikasının 850 bin metre toplam arazisi vardı.2003 yılında özelleştirme ile Mopak firmasına satıldı. Anakara yolu kenarında bulunan bu fabrikanın durumu içler acısı.,
Afyon Kağıt fabrikası, Zonguldak/Çaycuma ve Giresun Seka kağıt fabrikasının temeli 1966 yılında atıldı.
Giresun Seka kağıt fabrikası 1970 yılında üretime başladı. Zamanın Süleyman Demirel hükümeti döneminde bu fabrika yapıldı.2003 yılına kadar bu fabrika üretim yaptı. Yüzlerce işçi ve yönetici bu fabrikada çalıştı ve emekli oldu. Giresun ilinin ekonomisinin can damarı idi.
1981 yılında Balıkesir Kağıt fabrikasının yapımı Kenan Evren hükümeti döneminde başladı ve üretime 1983 yılında geçti. (198 milyon dolara mal oldu.) Balıkesir ve İzmit seka kağıt fabrikaları yerli gazete kitap kağıtı üretiyordu.
Bu iki fabrika 1997 yılında özelleştirme kapsamına alındı. 2003 yıllarında özelleştirme ile satıldı. Giresun Seka Kağıt fabrikası toplam 740 dönüm arazi ve fabrika, sosyal tesisleriyle Milda şirketine 3,5 milyon dolara satıldı.
Giresun Seka kağıt fabrikası 5 yıl randımansız çalıştırıldı. Ondan sonra ilgili firma tarafında sökülerek satıldı. Tahminen bu hurdadan 20 milyon TL, ilgili firma para kazandı. Aynı firmadan Toki Giresun Seka arazisini 68 milyona satın aldı. Bu araziye Stadyum ve yüzme havuzu, hastane ve Toki konut yaptı. Gazete kitap ve diğer kağıtlar ithal ediliyor. Binlerce insan işinden oldu. Aslında özelleştirmede, bu fabrikaların eskiyen teknolojisi yenilenerek devamlı çalıştırmak şartı ile özelleştirme yapılsaydı veya Devleti yönetenler bu fabrikaların teknolojisini yenileyip çalışmalarını sağlamış olsaydı, Kağıtta dışa, bağımlı olmazdık.
İnsanımız işsiz kalmazdı. Bu günler yaşanmazdı. Her yıl 3 milyar dolarlık kağıt ithal edildi.
Şu ana kadar 15 yılda 45 milyar dolarlık kağıt ithal edildi. Halimiz Kağıt konusunda bu. 45 milyar dolara Kaç tane Seka-Kağıt fabrikası yapılırdı. Diğer konular sanayide ortada. Çözüm milli ekonomi Modeline dönmektir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?