İttifak yasası’ ile adil seçim olanaklı mıdır?

İttifak yasası’ ile adil seçim olanaklı mıdır?

AKP ve MHP arasında “Cumhur İttifakı” kuruldu. Bu iki parti, TBMM gündemine getirdikleri ve ‘ittifak yasası’ olarak bilinen 26 maddelik yasayı, bir gecede yangından mal kaçırırcasına geçirdiler.

Cumhurbaşkanı da aynı hızla yasayı onayladı!

‘İttifak Yasası’ maddeleri dikkatlice incelendiğinde, şu tespiti yapmak olanaklıdır. “Cumhur İttifakı” 2019 seçimlerini alabilmek için ‘her yol mubah’ anlayışını yasalaştırmıştır.

16 Nisan referandumu günü, YSK’nın “mühürsüz oylar geçerlidir” açıklaması ile referandum tartışmalı hale getirilmişti.

Şimdi YSK’nın böyle bir açıklama yapmasına gerek kalmadı. Çünkü mühürsüz oyların geçerli olacağı artık yasalaştı!

Gerek mühürsüz oyların geçerli sayılmasının yasalaşması, gerekse YSK’nın seçmen sayısından çok daha fazla zarf ve oy pusulası bastırması birlikte düşünüldüğünde, 2019 seçimlerinin hiç de adil geçmeyeceğini söyleyebiliriz.

Yaşanması muhtemel bir senaryoyu şu şekilde izah edebiliriz.

Herhangi bir yerde sandık kurulu, seçim sabahı eksiksiz şekilde görev yerinde toplandılar. Kendilerine verilen ve üzerinde YSK ile İl Seçim Kurulunun mühürlerinin olduğu filigranlı oy pusulalarını ve zarflarını tek tek sandık kurulu mühürü ile mühürlediler.

Tüm hazırlıklarını yaparak oy kullanma saatini beklemeye başladılar.

Gelen her seçmene oy pusulası ve zarf ile mühürü verdiler. Seçmenler de kapalı yere giderek istediği partiye ya da ittifaka mühürü basarak, zarfa koydu ve zarfı sandığa atarak, imzasını attı ve dışarı çıktı. Yurttaşlık görevini tamamlamış oldu.

O sandıkta ki bazı seçmenler ise, oy pusulasını, zarfı ve mühürü alarak kapalı bölmeye gitti. Oy pusulasını zarfa koydu. Zarfı da cebine… Akşam kendisine partiden görevlilerin verdiği zarfı cebinden çıkardı ve sandığa o zarfı atarak dışarı çıktı.

Parti görevlisi akşamdan hazırlanmış ancak sandık kurulu mühürü ile mühürlenmemiş zarfı seçmen vatandaşa verirken şu tembihte bulunmuştu.

‘Yarın sandığa bu zarfı at ve sandık kurulunun sana verdiği oy pusulasını ve zarfını cebine koyarak bize getirirsen sana …. TL ödeme yapacağız.’

Seçmen de doğru partiye veya kendisine söylenen adrese giderek cebindeki sandık kurulundan aldığı zarfı teslim etti parasını aldı ve evine gitti.

Oy verme işlemi bittikten sonra sandık kurulu sayım işlerine başladığında gözlerine inanamadılar. Sabahleyin tüm zarfları ve pusulaları mühürledikleri halde ….. adet sandık kurulu mühürü olmayan zarf ve oy pusulası vardı.

Birbirlerinin gözlerine baktılar. Yasa ‘mühürsüz oylarda geçerlidir’ dediği için ‘Allah Allah’ diyerek oyları geçerli saydılar.

Bu yolla yoksul mahallelerde seçim hilesi yapmak olanaklı mıdır? ‘İttifak Yasası’ ile olanaklıdır.

Ülkemizde yaklaşık 55 milyon seçmen vardır.

YSK’nın resmi açıklamasına göre 357 milyon zarf bastırılmış.

Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalması durumunda dahi bu rakam, ihtiyaçtan oldukça fazladır. Bu nedenle yukarıda izah etmeye çalıştığım senaryo çok kolayca gerçekleştirilebilir…

Bunu denetlemek de zordur.

***

“Cumhur ittifakı” tarafından TBMM’den alel acele bir gecede geçirilen 26 maddelik ‘İttifak Yasası’ ile başka usulsüzlükleri yapmak da olanaklıdır.

Sandık başkanının kamu görevlisi olması da,

Seyyar sandık uygulaması da,

Aynı adreste ikamet eden seçmenlerin farklı sandıklarda seçmen listesinde olabilecekleri de,

İttifak yapan partilere oy pusulasında daha geniş yer verilmesi de, oyların ittifak partilerine dağıtılması da,

Kolluk kuvvetlerine verilen yeni görevde,

İttifak partilerine verilen oyların milletvekili dağılımında birlikte dağıtılacağı konusu da, bu yolla il barajlarının yükseltilmesi düşüncesi de,

İttifak yapan partilerden tekinin barajı geçmesi halinde diğerlerinin de geçmiş sayılacağı da…

Ve daha pek çok şey..

Ve OHAL şartları.

Bunları da gelecek yazımızda ele alalım.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?