Yüce Allah’ın Kur’an’da üzerinde en çok durduğu ekonomik prensip kavramlarından biri de “infak” kavramıdır.

İnfak etmek, Allah yolunda harcamaktır. İnfakta bir sınır yoktur. Herkes az veya çok elinde olan kadar Allah yolunda harcayabilir.

Fakat infak etmek demek; kıyıda köşede duran, kullanmadığımız, işimize pek yaramayan mallarımızdan vermek değildir. İnsan bir hayır yaparken sevdiği, burun kıvırmadığı şeylerden vermelidir.

Zaten Kur’an’da sevdiğimiz şeylerden infak etmedikçe asla iyiliğe ulaşamayacağımız (Al-i İmran, 3/92; Bakara, 2/267) ve bize verildiğinde gözümüzü kapatmadan alamayacağımız bir şeyi (Bakara, 2/267) Allah yolunda harcamamamız gerektiği beyan edilir. Bu çok önemli bir husustur.

İnsanların infak etme algısı biraz farklıdır. Önemsemediği mallardan vermeyi hayır yapmak olarak kabul eden bir algıya sahibiz.

Fakat Yüce Allah Kur’an’da, bu algının son derece yanlış olduğunu ve asıl hayır ve yardımlaşmanın insanın önemsediği şeylerden yapması gerektiğini vurguluyor.

İnsan, Yüce Allah’ın da söylediği gibi iyiliklerde yarışmalı (Bakara, 2/148). İyiliklerde yarışırken de hakkını vermeli, “dostlar alışverişte görsün iyiliği” yapmamalıdır.

 

 

İNFAK (ALLAH YOLUNDA HARCAMAK) NASIL OLMALI? 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM