Giresun Üniversitesinin yeni Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun Hocayla tanışmak istedim.
Bu isteğim Pazartesi saat 16.00 için verilen randevu sayesinde gerçekleşti.
Sıcak bir ortamda, üstelikte Ramazan ayında tatlı bir sohbet yaptık.
Hocayı internet ve basında çıkan resimlerinden daha genç buldum. Koca bir kurumu yükleniyorsun. Daha yapılacak çok işler var. Üniversite yeni kurulmuş emekleme safhasında. Geriye bakmadan atılımlar gerekiyor. İşte gençlik ve dinamik bunun için önemli.
-Hocam siz Giresun kamuoyunun bir kesimini arkanıza alarak yola çıktınız. Sayın Attar’a göre daha uzun ve zor yollardan geçerek geldiniz. Bu yüzden size destek veren Giresunluların sizden beklentileri var.
-Farkındayım. Bana bu aşamalarda en fazla Sayın Canikli destek oldu. Bunun yanında ilimizde faaliyet gösteren 3 Sivil Toplum Kuruluşu ile Milletvekili Sayın Sabri Öztürk’ten de yakın ilgi gördüm. Giresun Üniversitesi Giresunluların malıdır. Tabi ki öğrencisinden eğitimine, hocasından hedeflerine kadar ne olup bittiğini merak edecekler. Amacımız onlara yeterince hizmet edebilmek.
-Hocam üniversitede 27.500 öğrenciniz varmış. Giresunlu bu sayı ile ilgilenmiyor. Varsa yoksa Giresun TIP Fakültesi ne durumda, ne zaman Ankara, İstanbul, Samsun, Trabzon ve Ordu Tıp Fakültesine gitmekten kurtulacağız. En fazla onu merak ediyor.20 sene önce tüm Giresun’da 70-80 kanserli hasta varken; günümüzde bu rakamın beş katı bir hasta sadece ilimizin bir ilçesinde bulunmaktadır. Bize tam donanımlı bir onkoloji polikliniği gerek.
-Bu haberlerden, bu beklentilerden ben de etkileniyorum.(Karşımızda oturan hocayı göstererek.)Tıp fakültemizin Dekan Vekili Hocam da burada. Şimdi Tıp Fakültesi ile ilgili sözleşme ve dokümanları imzaladım. Çok yakında Giresun Devlet Hastanesi ile ortak çalışacağız. Tıp Fakültesindeki hocalarımız Devlet hastanesinde hasta kabul edecekler. Biz kendi binamızı bitirinceye kadar geçici olarak devlet hastanesinde çalışacağız.
-Ne zaman başlar.
-En geç bu Eylülde başlatacağız.
-Şu an yeni binamızı kuracağımız yerin aplikasyon çalışmalarının tamamlandığını söyleyebilirim. İlimize yakışır modern bir bina yapacağız.
-Tıp fakültemizdeki hocaların döner sermayeden pay almadıkları dedikoduları yaygın. Bu konu düzeldi mi?
-Bundan sonra böyle şeyler konuşulmayacak. Hallediyoruz. Yıllarca doçent ve poflarımızı en fazla 5.400 lira maaş vermekten utanıyorduk.
-Hocam seçimler aşamasında mahalli basınımızın büyük bir kesiminden eleştiri, bir kısmından da destek aldınız. Rektör olarak hedeflerinizi basınımızda pek göremiyoruz.
-Mahalli basınımızda çok acımasız yazılar var. Mesela Sayın Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli yakında üniversitemizi ziyaret ettiler. Sayın Canikli artık TC’nin Başbakan Yardımcısıdır. Sayın Canikli’ye kurumumuz hakkında geniş ve kapsamlı bir brifing sundum. Bu sunumda çeşitli harekat ve duruşlarımın olması normaldir. Biri bu törende çekilen resimlerden birini kopyalamış. Altına Rektör Sayın Canikli’nin karşısında “el pençe divan” duruyor diye yazmış. Üzüntü verici bir tablo ama bunlar geçici ve bilinmeden yapılan tepkiler. Bazı gazeteciler benden çocuklarına iş, bazıları da para talep ediyorlar. Giresunlu gençlerin okulumuzda çalışmak, öğretim kadrolarında görev almak haklarıdır. İleride uygun olan talepleri değerlendireceğim. Ben Giresun’un içinden geliyorum. Giresunluların büyük bir çoğunluğu beni tanıyor. Bana güveniyor.
-Hocam toplumda oluşan çok katı ve baskıcı yönetimi ekarte ederek göreve geldiniz. Eski kadrolarla mı yoksa kendi ekibinizle mi çalışmak istiyorsunuz.
-Bu vakte kadar idari kadroda çalışacağım kendi ekibimden ve arkadaşlarımdan atamalarım oldu. Ancak yapılanma daha bitmedi. Yani yeni görevlendirmeler devam ediyor.