GİRESUN’A BÖYLE BİR “GİRİB” LAZIM.!

GİRESUN’A BÖYLE BİR “GİRİB” LAZIM.!

Giresun’daki sivil toplum örgütleri,ilin geleceği için panel ve seminerler organize etme sorumluluğunu rafa kaldırırken,Gebze’de bulunan Giresunlular el ele verip Giresun’un geleceğini tartışmaya açtılar..

 

Giresun İşadamları ve Bürokratlar Derneği’nin (GİRİB)  Kocaeli’nin Gebze ilçesinde ilk kez düzenlediği Giresun Çalıştayı’nda, Giresun fındığı ve Giresun’a yatırım imkânları konuşuldu.

Genel Merkezi Gebze’de bulunan Giresun İşadamı ve Bürokratlar Derneği (GİRİB), Giresun’u ekonomik ve kültürel yönleri ile tanıtan  çalıştay düzenledi. Giresun’a ait fotoğraf sergisi ve Giresun’la ilgili basılan kitapların sergisi ile başlayan programa protokol üyeleri büyük ilgi gösterdi. Giresunlu iş adamları fotoğraf ve kitap sergisini büyük bir ilgiyle incelerken, program katılımcılar tarafından tam not aldı.

KİMLER KATILDI?

Düzenlenen programa CHP Kocaeli  Milletvekili Tahsin Tarhan, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, AK Parti Gebze İlçe Başkan Vekili Mustafa Yıldıztekin, CHP Gebze İlçe Başkanı Recep Dursun, MHP Gebze İlçe Başkanı Ferit Taşdemir, Sayıştay baş denetçisi Ahmet Ortak, Kocaeli Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Saygın, Körfez Askerlik Şubesi Başkanı Albay Seyit Mehmet Fırat, Kandıra Sosyal Güvenlik Müdürü Mustafa Karakaya, Kandıra Nüfus Müdürü Kaya Bıyıkçı,  İzmit Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Celal Çobanoğlu, Gebze eski Milli Eğitim Müdürü Aydın Ceylan, Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Harun Demirkaya, TÜBİTAK Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, Tuzla Belediyesi Özel Kalem Müdürü Hüseyin Koca, Gebze Belediye Meclis Üyeleri Musa Çınar, Metin Aksu, Cesur Kurtgöz, Giresun Gençlik Derneği Başkanı Halil Kütük, Giresun Dergisi sahibi Remzi Mamaşoğlu, Kanal 28 Onursal Başkanı ve Giresun ve İnsanlığa hizmet Derneği Başkanı Ayhan Akten, Giresun Federasyonu  Başkan Yardımcıları Fatih Aydın, Murat Ay, Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme, Türk Eğitim Sen İzmit Yöneticisi Mete Domaç, Çayırova Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü İbrahim Haliloğlu, İSU eski Bölge Koordinatörü Mahmut Yandık, Kocaeli Şebinkarahisarlılar Derneği Başkanı İlhan Avutman ve birçok Giresunlu iş adamı ve bürokrat katıldı.

GİRİB BAŞKANI TOKMAK HİZMETLERİ ANLATTI

Giresun İş Adamı ve Bürokratlar Derneği Başkanı Kemal Tokmak programda yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi :” Derneğimiz,Giresun, Kocaeli ve bölgemiz başta olmak üzere ülkemizde bürokrasi ve ticaret alanında hizmet veren esnafları, sanayicileri, firmaları, işadamlarını ve serbest meslek gruplarını bir araya toplayarak eğitim, öğretim, kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunmak için kuruldu.

Amaçlarımız doğrultusunda geçen 11 aylık süre içinde çalışmalar yaptık. İşadamı ve bürokratlarımızı değişik toplantılarda bir araya getirdik. Derneğimizde konusunda uzman kişiler tarafından eğitim seminerleri düzenledik. İlimizdeki işadamı ve bürokratlarımızın envanterini çıkardık.

Bügün ise Kocaeli’de ilk kez bilimsel olarak konuşulacak Giresun çalıştayı ile karşınızdayız.

ÇALIŞTAY GELİRİNDEN 40 ÖĞRENCİYE BURS

Yönetim kurulumuz ile birlikte 2 aydır bu programı hazırlamak için gece gündüz demeden çalıştık. Bu Programı hazırlarken koyduğumuz hedefi gerçekleştirmenin onur ve gururu ile karşınızdayız.

Derneğimiz kurulduğunda 5 öğrenciye verdiğimiz bursu, bu programdan elde edilen gelir ile 40’e çıkardık.

Giresun’un, Kocaeli’nin ve ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasının yolu eğitimden geçer diyor, gelecek dönem burs hedefini 100 öğrenci olarak açıklıyorum.

GİRESUN’A YATIRIM ÇAĞRISI

Giresun çalıştayını çok önemsiyorum. Ana geçim kaynağı fındık olan güzide şehrimiz, or-gi havaalanı ile dünyaya açıldı. Dolayısı ile Giresun’un turizmde atağa kalkarak hakkettiği payı alma noktasında çalışmalar yapılmalı. bizlerde bu noktada üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. değerli işadamlarımızı da memleketimize yatırım yapmaya davet ediyorum.”

“KENTİN GELİŞMESİNE KATKI SUNUYORLAR”

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker yaptığı konuşmada, “Gebze’de ciddi anlamda bir Giresun’lu yoğunluğu var. Netice itibariyle burada belediyenin yapmış olduğu hizmetlerle birlikte ama derneklerimizin iş adamları dernekleri ile birlikte yapmış olduğu çalışmaların bu şehrin gelişmesine ciddi anlamda katkı sunduklarını biliyoruz. Ben bu anlamda dernek başkanı ve yönetimini tebrik ediyorum. Bizde belediye olarak yanlarında olmaya gayret edeceğiz. Gebze değişen ve gelişen yapısıyla her geçen gün gelişmeye devam edecek. Derneklerimiz ile birlikte bu gelişime katkı sunmaya devam edeceğiz. Ben İsmail Kahraman beye de teşekkür ediyorum. Güzel çalışmalara imza atıyor. Gebze’nin tanıtımında büyük emekleri var” dedi.

“ZENGİNLİK KATIYORLAR”

Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan yaptığı konuşmada, “Derneklerimize baktığımızda herkes içerisinde memleketlerini bırakıp gelmişlerdir. Bu ayrılış yakın tarihteyse bu özlem daha da fazla oluyor. Tüm hemşeri derneklerinde memleket için ne yapabilirim diye bir çalışma var. Bir yandan bulundukları yerde kültürünü yaşatmak için büyük bir çaba gösteriyorlar ki buda bulundukları yere büyük bir zenginlik katmaktadır” dedi.

“GİRESUN’UN YEŞİLİNİ KORUYUN”

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan yaptığı konuşmada, “Hepimiz Anadolu’nun farklı yörelerinden buraya geldik. Aş için, iş için, ekmek için. Geldiğimiz bölgelerin kültürünü unutturmamalıyız. Eğer örf ve adetlerimize sahip çıkacaksak bu gibi örgütlenme içerisine girmeliyiz. Türkiye’de bildiğim kadarıyla bürokrat ve iş adamlarını getirmek tektir. Bu çok önemli. Sevgili başkan ve yönetimini tebrik ediyorum. Beylikbağı’nda bir organizasyon yapmışlardı. Son dönemlerde hep 5 yıldızlı otellerde iftar verirler, hep böyle görürüz. Dinimizde de günahtır. Fakat bu dernek Beylikbağı’nda yoksul insanlara iftar vermişlerdi. Bunu unutmuyorum. Giresun’un bu güzelliklerini gördüğüm zaman, her şey para değil. Onun için o kentin doğal güzelliklerini bozmamalıyız. Sayın Demirel birgün gelecek dünyada petrol yasaklanacak. Gelecekte en değerli şey, hava, su ve oksijen olacak demişti. Onun için o fındık tarlalarını, o yaylaları koruyun. Giresun yeşil olarak kalmalı, o güzelliği ile kalmalı. Bu derneklerde bu çalışmaları gelecek nesillere taşıyın. Giresun’un yaylalarına, sahillerine, fındığına, cevizine ve Topal Osman’ın torunlarına selam olsun” dedi.

GİRESUN BİLİMSEL OLARAK ELE ALINDI

Düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak katılan Devri Âlem program yapımcısı usta gazeteci İsmail Kahraman Giresun’un tarihi ve Harşıt Savunması’nın 100. Yılı ile ilgili hazırlanan belgesel görüntülerle birlikte sunum gerçekleştirirken, Kanal 28 Onursal Başkanı Ayhan Akten Giresun’da iş hayatı ve yatırım yapmak isteyen insanlarla ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. TÜBİTAK Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar ise fındığı bilimsel bir şekilde ele alarak tüm ayrıntıları ile fındığın ne kadar yararlı bir besin maddesi olduğunu anlattı.

HARŞIT SAVUNMASI 100. YILINDA ANILDI

“Bir Çanakkale geçilmedi, bir Harşit” sözleri ile milli mücadele tarihimize damga vuran Harşıt Savunması’nın 100. Yılı Gebze’de düzenlenen Giresun Çalıştayı’nda anıldı. Harşıt savunması ile ilgili programda detayları anlatan Gazetemiz Kurucusu ve Devri Âlem Program Yapımcısı İsmail Kahraman, “Harşıt önemli bir bölge. Bu destan başka yerde yazılsaydı şimdi herkes bu destanı konuşuyordu. Burasıyla ilgili çalışmalar yapılmalı” dedi. Giresun’un tarihi ile ilgili bilgiler veren İsmail Kahraman, “Birçok yalan yanlış atasözü var (Dostunla alışveriş yapma. Doğduğun yer değil doyduğun yer önemli gibi) Bu atasözleri yanlış. Doğduğumuz yeri unutmamalıyız. Geçmişimizi hatırlamalıyız. Doğduğumuz yere sahip çıkarken, doyduğumuz yere de sahip çıkmalıyız” dedi.

FINDIK İLK KEZ DETAYLARIYLA KONUŞULDU

TÜBİTAK Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, programda daha önce kendi tarafından yapılmış fındık çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Fındığın fiyatının inişli çıkışlı bir grafik çizdiğini belirten Alaşalvar, “Fındığı günde 40 gram yerseniz kilo almazsanız. Kalp hastalıklarına, kanser hastalıklarına bire bir. Fındığın kabuğunda ve yaprağında çok az miktarda bulunan bir maddeden Amerika’da kanser ilacı üretiliyor. Biz bunları değerlendirmeliyiz. Biz fındığı kavuruyoruz, yurt dışına satıyoruz. Sonra o çikolata olarak bize geliyor. Fındıktan üretilen gıdaları biz üretmeliyiz” diyerek fındık ile ilgili yaptığı detaylı çalışmayı katılımcılar ile paylaştı.

YATIRIM FIRSATLARINI ANLATTI

Giresun’un uydudan yayın yapan kanalı olan Kanal 28 Televizyonu Onursal Başkanı Ayhan Akten, Giresun’da yapılabilecek yatırımlarla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Giresun’un içeride ve dışarıda yaşayan nüfusunun toplanıldığında 2 milyonluk bir güç olduğuna işaret eden Akten, kurumların Giresun’da yatırım yapmak isteyen kişilere sunduğu teşvik ve kredi olanaklarını anlattı. Giresun’lu iş adamlarını memleketlerine yatırım yapmaya davet eden Akten, “Oturmayacağız. Memleketimize hizmet edeceğiz. Başarılı bir iş hayatı kuracağız. Devlet zaten bu imkanları veriyor. Önemli olan girişimde bulunmak” dedi.

SPONSOR VE VEFA PLAKETLERİ

Programa destek olanlar ile Giresun’a hizmet eden AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Kocaeli Adalet Komisyonu Başkanı Muhittin Paça, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Halis Aygün, Körfez Askerlik Şube Başkanı Albay Seyit Mehmet Fırat, Dursun Kaya Bıyıkçı, Kandıra Nüfus Müdürü, Devr-i Alem Program Yapımcısı İsmail Kahraman, Giresun Federasyonu Başkanı Mehmet Kuğu, Giresun ve İnsanlığa Hizmet Derneği Başkanı Ayhan Akten, TÜBİTAK-MAM Gıda Enstitüsü Müdürü  Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, Tuzla Belediyesi Özel Kalem Müdürü,Ziya Birinci, Metin Turan, Halil Kütük, Av. Murat Toker, Remzi Mamaşoğlu, Sinan Yanık, Kemal Tokmak, Ramazan Kocaman,Muammer Turan,İrfan Orhan Aydın,Yahya Kahraman Ufuk Sarı,Gökhan Türk, İhsan Ateş,Paşa Ali Elmalı, Metin Gökçe, İsa Ateş, Yalçın Coştur, Nazım Ceylan, Selim Şahin, Şükrü Kılıç’a plaket verildi.

GİRESUN VE KAHRAMANLIK TÜRKÜLERİ

Çalıştayın ardından Giresun ve Kahramanlık Türkülerinden oluşan türküleri seslendiren koro katılımcılardan tam not alırken, çalıştayın bildiririsi ve dokümanları önümüzdeki günlerde kitapçık haline getirilecek.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?