Osman Bayram
Osman Bayram
osmanbayram_28@hotmail.com
GİRESUN DA ŞEHİR PLANLAMASI ÜZERİNE
  • 0
  • 723
  • 18 Kasım 2020 Çarşamba
  • +
  • -

Ülkemizin en önemli problemlerinden biri olan düzensiz ve dengesiz yapılaşma, plansız kentleşme, ekonomik, sosyal, kültürel, yönetimsel, çevre sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bu tip yapı ve kentleşme sorunlarının ortaya çıkmasında hem doğal çevre unsurlarının etkisi olsa da, şehir gelişimine yönelik sağlıklı bir planlamanın yapılamaması ya da yapılan planlamaların yeterince uygulanamamasının da etkisi de oldukça büyüktür.

Şehirleşme, endüstrileşmeye ve ekonomik gelişmeye paralel olarak yapılaşma ve kentsel yerleşme sayısının artması ve bu yerleşim birimlerinin büyümesi sonucunu ortaya çıkan nüfus artışı süreci olarak tanımlanabilir

Giresun’un  ilk yerleşimleri kale ve çevresinde meydana gelmiştir. Kale Mahallesi, Sultan Selim Mahallesi, Kapu Mahallesi, Çınarlar Mahallesi ve Hacı Hüseyin Mahallesi’nin sınırları içinde kalan kale eteklerindeki ilk ve şuan daki mevcut yerleşme de halen geleneksel dokusunu ve niteliğini devam ettirmektedir.

Hacı Hüseyin, Hacı Mikdat, Şeyh Keramettin, Gemiler Çekeği daha sonra gelişen yerleşim alanları ve mahallelerdir. Bu mahalleler gelişimini tamamlamış mahallelerdir. Giresun da 1970’den sonra günümüze kadar yerleşme büyük oranda batı ve doğu istikametinde gelişmiştir.

Batı yönündeki gelişmenin en büyük etkeni burada yapılaşan resmi kurulumlar, doğu yönündeki gelişme ise 1967’de kurulan Seka Kâğıt Fabrikasının önemli katkısı olmuştur.

Giresun, Türkiye’nin nispeten gelişmekte olan bir şehir yerleşkesi konumundadır. Düzensiz ve plansız kentleşme, Türkiye’nin birçok kent yerleşmesinde olduğu gibi Giresun kentinde de önemli problemlerden birisini oluşturmaktadır.

Karadeniz yağışlı bir bölgedir, şehir yerleşim alanında yağmur olukları ve kanalizasyon ağının genişliği planlanırken yağışların miktarı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca binaların su basmanlı veya bodrum katlarının iskâna açılmaması gerekir.

Şehir yerleşim alanında bu özelliklere pek dikkat edilmediği açıktır. Cadde ve sokaklar inşa edilirken kar yağışı ve yerde kalış süresi de göz önünde bulundurulmalıdır.

Şiddetli ve uzun süreli yağışların açtığı bir diğer sorun ise heyelandır. Giresun kent yerleşim alanının güney kesimlerinde eğim değerlerinin artmasına bağlı olarak ve bir de buna aşırı yağışların eklenmesi, bu olayın sıkça görülmesine neden olmaktadır.

Şehirlerin hazırlanan imar planlarına göre gelişiminin pek sağlanamaması ya da mevcut planlar hazırlanırken yapılan hatalar, imar inşaat işlerinin keyfiliğe bırakılmış olması, kontrol mekanizmasının iyi işleyememesi, tüm kentlerimizde olduğu gibi Giresun’da da çevre tahribatına, plansız ve çarpık kentleşmeye neden olmaktadır.

Şehirlerin ne kadar büyüyeceğini planlı bir denetlemeye konu yapmadıkça, imar sorunlarımıza kesin çözümler bulmakta güçlük çekileceği açıktır.

Şehirlerin planının başarıya ulaşabilmesi ve kentsel sorunların en aza indirilebilmesi için planlama konusunda halkın aydınlatılması, karar verme, plan yapma sürecinde insanların görüşlerinin ve genel eğilimlerinin dikkate alınması, yapılacak planlama faaliyetinin o mekân üzerinde yaşayanlardan kaçırılmaması ve son olarak da planın halka benimsetilmesi daha yararlı olacaktır.

Son  olarak da deprem ülkesi olduğumuz unutulmamalı, vakit geçmeden Giresun’un merkezi kesiminde ihtiyaç duyulan alanlar da mutlaka kentsel dönüşüme biran önce başlanılmalıdır.

  • Görüş ve önerileriniz için ; osmanbayram_28@hotmail.com

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM