Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Köşe yazısında fındığı ele aldı.
Yazısında, fındıkta geçen yılki senaryonun yeniden uygulanmaya başlandığını vurgulayan Bayer, üreticinin mağduriyetinin sebebi olarak Fiskobirliğin ve Devletin fındıktan elini çekmesi yönünde bir değerlendirmede bulundu.
Usta gazeteci Bayer Giresun ve bölge için hayati önem taşıyan fındık konusunda önemli tespitlerde bulundu
Bayer, “Ayrıca diğer bir sebep olarak ise bazı şirketlerin fındık piyasasında fiyatları kendi çıkarları doğrultusunda belirlemesi şeklinde ifade etti. Üreticiye beklediğini vermeyen fındıktan şirketler ve tüccarlar kazanıyor ve nice emekle hasat edilen mahsul üreticinin varlığına şükredeceği bir ürün olmaktan çıkıp isyanının kaynağı oluyor.”dedi ve şöyle konuştu.
Fındık fiyatındaki sert düşüşe Yalçın Bayer de sessiz kalmadı. Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, dünkü yazısında fındık fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek, fındıkta geçen yıl oynanan senaryonun yeniden uygulanmaya başladığını belirtti.
Bayer, yazısında “Sezon başında 15 liraya dek yükselen fiyatlar, 12 hatta 11.50 liraya kadar geriledi. Yine birileri araya girdi; fındık üreticisinin emeğine, beklentisine büyük darbe indirdi. Gerileyen fiyatlar karşısında çilekeş köylü şoke oldu. Bu yıl rekoltenin çok az olmasından ötürü beklenti fiyatın 15 liradan aşağıya olmayacağı yönündeydi. Ürün kıt iken fiyatlar nasıl aşağıya iniyor? Serbest piyasada neye göre belirlendiği bilinmeyen fiyatlara akıl sır ermiyor. Bu sezon neredeyse geçen yılın üçte biri kadar hasat yapıldı. Yani az olmasına rağmen fındık yine para etmiyor, 20 liralık beklentiye karşılık 1112 lira bandında dolanıp duruyor. Kaybeden de hep üretici oluyor ve şöyle bir yorum yapılıyor: “Rekolte çok da olsa, olmasa da üreticinin mağduriyetinin tek sebebi belirli tekellerin, şirketlerin piyasada istediği gibi at oynatması, fiyatları belirlemesi… Üreticiler fiyatların neden gerilediğini çok iyi biliyor. Çünkü yıllardır oynanan oyunu artık yaşayarak öğrendi.” ifadelerinde bulundu.
Devlet el koymalı
Yazısının devamında devletin bu duruma el koyması gerektiğini belirten Bayer, şu ifadelerde bulundu: “Karadeniz kökenli araştırmacı gazeteci Şükrü Karaman oyunu şöyle anlatıyor: “Üreticinin mağduriyeti, devletin ve FİSKOBİRLİK’in piyasadan elini ayağını çekmesi ile başladı. Ne zaman ki devlet alım yapmadı, tekeller, sırtı kalın tüccarlar ortaya çıktı, piyasaya egemen oldu. Fiyatların inanılmaz bir şekilde gerilediği bugünlerde devletin konuya el atmasının tam zamanı değil mi? Önceki yıllarda üreticinin güven kapısı olan, bugün ekonomik güçsüzlükten ötürü eski günlerini mumla aratan FİSKOBİRLİK, devlet desteğiyle piyasaya yeniden sokularak ürün alımı sağlanabilir. Yani üreticinin göz bebeği olan kurum yeniden dinamik yapıya kavuşabilir. Yeter ki devlet desteklesin.” “Devlet serbest piyasaya müdahale etmez” mantığı devam ederse üretici yine kan ağlar, üç-beş tüccarın insafına terk edilir.”