Türkiye Cumuriyeti’nin belli başlı ihracat ürünlerinin baş sırasında yer alan fındık yurt dışına 450-500 bin ton civarında ihracat yapılmakta , ülkeye hatırı sayılır bir döviz girdisi sağlamasına rağmen, 80 milyon nüfüsuyla 140 milyona yakın gelen turist sayısıyla iç piyasada mükemmel bir Pazar.üretip ihraç ettiğimiz ürünü biz ne kadar tüketiyoruz.
Yıllardır iç piyasada fındığın çerez olarak tüketiminin artmamasındaki en önemli nedenlerden biri de kalitesiz, eski ve iade fındıkların dökme olarak tezgahlarda denetimsiz bir şekilde satılmasıdır. Nitekim kalitesiz fındıkların iç pazara sürülmesi yüzünden tüketicide yıllardır damak zevki oluşmamıştır. Bilindiği gibi fındık dış ortamdan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak çok kolay etkilenen bir gıda maddesidir. Sağlıksız koşullarda dökme ve açıkta satılan fındıklar, rutubet emer ve kısa zamanda asitlenir, acılaşır ve kontamine olarak bozulur. Bozuk ürünler tüketenlerin sağlığını tehdit eder. Tüketimi artırmada paketli ürün satışları özendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Bunun yanı sıra fındıkta KDV toptanda % 1 iken parakentede % 8 olarak işlem gördüğü için 1 kg iç fındığa parakentede 5 tl gibi bir maliyet yüklediğini basından takip etmekteyiz. İç tüketimi canlandırmak adına devlet müdahale alımlarına başlamanın yanında daha düşük maliyet arzedem bu durum üzerinde de ivedilikle düzenleme yapmalıdır.
Revaşta olan yerli dizilerde kayısının, güllü lokumun,kahvenin,cevizin, diğer tarımsal mamüllerin dizi içinde mükemmel reklamı tanıtımı yapılmaktayken fındık için neden böyle bir çalışma yapılmıyor.oysa dizi akışına monte edilmiş tanıtımlar izleyiçi üzerinde mükemmel bir etki yaratarak iç tüketimi tetikleyecektir. bunun yanı sıra mümkün olan en kısa zamanda denetimi ve izlenebilirliği güç olan dökme ürün satışları yasaklanmalıdır. Bu değişim kısa sürede markaların oluşmasına ve sektöre daha büyük ve ciddi firmaların yatırım yaparak kaliteli ürünlerin piyasaya sürülmesine neden olacaktır. Netice olarak yasal ticaret artacak merdiven altı tabir ettiğimiz hijyen ve kaliteden yoksun mal üreten kesim piyasadan tasfiye edilecektir. Piyasa denetimi kolaylaşacak, tüketicilerin daha kaliteli ürün tüketmesi neticesinde talep canlanacaktır.
Bu noktaya dikkat cekip gereğini yapmadığımız sürece iç piyasada ihracat fazlası fındığın tüketimi yeterli seviyeye cıkmadığından 2015 mahsulünde olduğu gibi her yıl 600 bin ton un üzerindeki rekolteler fındıkta fiyat istikrarını etkileyip üretiçinin emeğinin değerini bulmasını zorlaştıracaktır.