FINDIK FİYATI DÜŞERSE SAHİBİ YOK, YÜKSELİRSE VAR..YOK ANASININ GÖZÜ!

FINDIK FİYATI DÜŞERSE SAHİBİ YOK, YÜKSELİRSE VAR..YOK ANASININ GÖZÜ!

2017 fındığı için besmele çekildi,bahçeye girildi.Allah binbir bereket versin ki bu yılda fındık hayli var.Olmayan yerde var ama genel manada fındık zebilliği var demek lazım.Yoksa gören gözlere Allah’ın hesabı ağır olur.Yok,yok,yok,yok dersek Allah muhafaza elimizdeki de yok olur gider.Belli mi olur Allah bir kızar,hiçbir yıl vermez.

O yüzden sosyal medyalarda dalları yere yatırıp dünyayla paylaştığınız gibi vara var,yoka yok demek lazım diye düşünüyorum. Her neyse asıl konuma gelmem lazım.Eğer üreticimiz ürününe sahip çıkarsa bu ürün hiçbir zaman ucuz paralara gitmez. Benim tek isteğim üretici ürününe sahip çıksın. Sahip çıktında kendi menfaatine olduğunu görecektir.

On binlerin  geçimi olan fındık, bir o kadarda esnafın gelir kaynağı olan fındık, yerlerde sürünüyor.En tuhafıma giden de gazeteci Cemal Enginyurt’un dediği gibi hükümet, fındık fiyatları düşünce beni ilgilendirmiyor piyasa serbest diyor, fiyat yükselirse AKP vekilleri ve bakanları ekranlarda ,gazetelerde şov yapıyor bizim iktidarın faydası diye diyor.

Sayın Enginyurt 2016 yılında kalme aldığı fındık konusunda aynen şunları söylemişti.Bakın olduğu gibi naklediyorum. “Tarım Bakanı fındık rekolte tahmini 480 bin ton olacak derken umutlandık, rekolte düşük demek ki fiyatlar yükselecek. Piyasa açıldı. 15 tl görülen ilk rakamlar olunca yüzler gülmeye başladı, umutlar yeşerdi. Birde üstüne üstlük dolarda yükselince daha da ümitvar olduk, çünkü fındık dolarla satılıyorsa, değeri de  artacak diye.

Aman Allahım üç beş gün geçmeden başladı düşüş, hemde tepe taklak misali. Garibanı buldular vurun diye  önüne gelen vurdu fındığa, umutlar söndü, piyasa durdu, fiyatlar 11 tl seviyesine geldi. Ne oluyor diye soran sorana.

Bize göre Devlet fındığa sahip çıkmalı, Fiskobirlik ve bütün birlikleri kendi kendilerini yönetme imkanını biz sağladık. Lakin Fiskobirlik sebebini tartışmıyorum ama bu konuda başarılı olamadı ve fındık tamamen sahipsiz kaldı.Devlet ne yapmalı? Dediğinizi duyar gibiyim. Devlet piyasa yapıcısı olarak piyasada kalmalı, hatta sadece fındıkta değil bütün tarım ürünlerine sahip çıkmalı.  Bir fiyat açıklanmalı, örneğin; fındık 15 tl denildikten sonra, bu fiyatın altına düşerse alım yaparak müdahale etmeli, yükselirse hiçbir şekilde karışmamalıdır.

Devletin piyasada olması , fındıkta tekel oluşturan 3- 5 ihracatcıyı da hizaya çekecektir.  Aksi halde bu tekelci firmalar fiyatlarla bugün olduğu gibi istedikleri şekilde oynayacaklar ve üretici mağdur edilecektir. Hatta sadece üretici mağdur olmayacak, manav diye ifadelendirdiğimiz esnafta ciddi zararlar görecektir.

Efendim fındık fiyatları yükselince satsalardı diyen siyasetçilere bir çift sözüm var. Üreticide nihayetinde ürününü kar etmek için yetiştiriyor ve gönlü en iyi fiyattan satmayı istiyor. Satmaması onu suçlu hale getirmez, arsız hırsız ev sahibini utandırır misali davranmaktan vazgeçin ve üreticiye sahip çıkın.

Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Nuretin Canikli’nin de fındık bölgesinin vekilleri olmasına rağmen hakikaten fındık sahipsiz. Bu iki kişi maalesef üreticinin derdiyle dertlenmemeye devam ediyor. İnşallah bu millette onlarla dertlenmeyecektir.Velhasıl Fındıkta bir oyun dönüyor, lakin biz bu Millete söz verdik her daim haklarını arayacağız. Dost düşman duysun, eğer böyle giderse çok şey konuşacağız”..

İşte aynen böyle değerli okurlar.Bazen deriz ya hani çok söze gerek yok.Birileri bizim adımıza, halk adına ses olmuş bunları demiş. O söz kimbilir aradan kaç yıl daha geçecek de yine güncelliğini koruyacak.Ve dahası ısıtılıp ısıtılıp(haklı olarak)önümüze sunulacak.Hayırlı demekten başka çaremiz yok gibi…

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?