Eski parayla 310 trilyon borça sokulan Giresun Özel İdare’nin bu borçlarının ne zaman ve nasıl kapatılacağı belirsizliğini korurken,CHP Grupbaşkanvekili Yılmaz,su projelerini de tartışmaya açtı.Yılmaz’a göre;Özel İdare , kırsaldaki su sorunlarını da görmezden gelmiş.AKP ise muhalefetin ,Özel İdare ile ilgili eleştirilerine cevap vermemeyi tercih ediyor
Giresun İl Genel Meclisi CHP Grupbaşkanvekili Mehmet Yılmaz,Giresun Özel İdare’nin su projelerinin sınıfta kaldığını öne sürdü
Giresun İl Genel Meclisi’nde konuşan Yılmaz,HES projelerini eleştirdi.Yeni binaya taşınmanın anlamlı olduğunu anlatan Yılmaz””Başından çok büyük badireler geçen, yeni bir İl Özel İdaresi hizmet binasının ,çok yeni bir toplantı salonunda sizlere hitap etmekten onur duyuyorum. Umuyor ve diliyor um ki bu nezih salonda Giresun halkının ve kurumun lehine çok önemli kararlar alınır.2 dönemdir yani 2014 yılından beri bu hizmet binasının başına gelmedik kalmadı, CHP Grubu olarak karşı çıkışımıza rağmen , önce AKP’li siyasilerin 5 yıldızlı otele çevirme macerası yaşandı. Yüksek Planlama kurulu kararı olmadan %80’i tamamlanmış bir binanın Yap-İşlet modeli ile otele verilemeyeceğini o gün söylemiştik. Neyse ki bu yanlış hesap geri döndü. Bu dönem de biliyorsunuz az daha bir yanlış hesabın daha kurbanı olacaktı bu bina. Eğer CHP Grubu olarak Çevre Şehircilik Bakanlığı ile yapılan ilk trampada verilen yaklaşık 25 dönüm eski SSK Hastanesi yerinin mahkeme kararı ile yeşil alan yapıldığını yüksek sesle duyurmasaydık zaten batak olan İl Özel İdaremizin elindeki en kıymetli malı çok büyük bir zararla el değiştire cekti. Onun için tekrar söylüyorum, hiç mütavazi olmayacağız bu konuda. Sizi bir yanlış hesaptan daha geri döndürdük.”dedi
Yılmaz şöyle konuştu
“ Biliyorsunuz en son kararla trampa kümülatif olarak bir önceki karara göre cazip hale getirilse de, öncelikle komisyona havale edilip ,ucu açık olan örneğin :Hangi katların verilip, nerelerin kuruma bırakılacağı gibi can alıcı konuların kesinleştirilmemesi nedeniyle CHP grubu olarak red oyu verdiğimizi bir kez daha ifade etmek isterim.
Değerli arkadaşlar AKP iktidarı 2021 yılıyla 18 yılını devirirken, Giresun’un yaşamsal olan ama nedense hala başlatılmayan yada bitirilmeyen, öncelikli işlerini hatırlatmaktan bugüne kadar yorulmadık, bundan sonrada yorulmayacağız. Daha önce Bölge Müdürlükleri kaldırılsın derken özellikle Trabzon Karayolları 10.Bölgenin, özelinde “Tirebolu –Torul Karayolu İyileş tirme Projesi” rafa kaldırıldığı için Giresun’a hayrı olmadığını söylemiştik. Şimdi aynı şeyi Trabzon DSİ 22. Bölge için de hatırlatmak isterim. İçme suyu konusunda son 10 yılda Trabzon’a Atasu Barajını ve Gümüşhane’ye Bahçecik Barajını yapan DSİ nedense Giresun’un en prestijli projesi olarak övdüğü İkisu Barajı Projesini HES’e kurban vermiştir. Bu HES projesinin Lisansının iptalinden birkaç yıl sonra Giresun Belediyesi tarafından yine Dereli bölgesinde sil baştan yeni bir DSİ İçme suyu barajı projesi basına yansıtılmıştır. Şayet bu olmadı baştan bir proje ise bunun ayrıntılarını mutlaka bilmek diğer yandan da önceki adı “İkisu HES Tesisi ve İçme Suyu Projesi “ olan ancak İçme suyunu sadece HES’i kamufle etmek için kullandırıp Giresun’luyu aldatan lardan hesap sormak ta hakkımızdır elbette .
Değerli arkadaşlar, gelecek yüzyılın en büyük savaşla rının, su yüzünden olacağı tüm bilim çevrelerinin ortak öngörüsüdür. Küresel ısınma ,iklim değişiklikleri ve kuraklık özellikle su kaynaklarımızın verimli bir şekilde değerlendirilmesini ve içme suyu barajlarını daha fazla öne çıkarmaktadır .Bu bağlamda öncelikle Dereli, Keşap, Giresun Merkez ,Bulancak ilçelerimizin içme suyu geleceği için 50 yıl önce düşünülen eskisi Annakkaya ,yenisi İkisu olan İçmesuyu barajı ile yine Merkez Batlama köylerimiz için İnişdibi köyünün yukarısındaki gölet projesini iktidara ve DSİ’ye sormaya devam edeceğiz.
Öncelikle İçme suyu konusunda Giresun ‘da sınıfta kaldı dediğimizde alınganlık gösteren ilgili bakanlık ve DSİ ‘nin yaptık dediği yatırımlara ve bu işlerden doğan kamu zararlarının karnesine bir göz atalım dedik. Giresun ili için dikkat çeken en önemli yatırımlar, Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerimizdeki 18 adet projedir.Ağırlığı sulama göleti olan bu projelerden; Şebinkarahisar ilçemizde ,4 göletten Şaplıca durduruldu. Alucra ilçemizde 5 göletten ,Karabörk patladı. Su tutmuyor. Aktepe durduruldu.Yeşilyurt durduruldu.
Çamoluk ilçemiz de ise, Karadikmen göleti bitti ama su kaçırıyor yada su tutmuyor.Kutluca gölet bitti ama kanalı yok.Akyapı bitti. Kanalı yok.Alısız bitirildi. Kanalı yok.
DSİ yatırımlarında kamu zararı olarak ortaya çıkan su tutmama olayının en büyük nedeninin, kurum tarafından denetim ve kontrolün yeterli yapılmaması sonucu olduğu, özellikle killi dolgular ve bu iş için düz silindirlerin kullanılması olarak açıklanmakta , bunun için de mutlaka keçi ayaklı silindirlerin kullanılması gerektiği ifade edilmektedir.
Görüldüğü gibi başta içme suyu barajları olmak üzere DSİ 22. Bölge yatırımlarında üvey evlat muamelesi gören Giresun ‘un bu sahipsizliğini ,sonuç alana dek dile getirmeye devam edeceğiz.”