Attar, Aksu ve Kara Giresun Ekonomisini Konuştu

Attar, Aksu ve Kara Giresun Ekonomisini Konuştu

Giresun Üniversitesi’ndeki panele yoğun ilgi olurken,Başkan Aksu büyük ilgi gördü..Rektör Attar ise Kara ile Aksu’ya plaket verdi.
Giresun Üniversitesi İstatistik ve Kariyer Topluluğu tarafından düzenlenen “ Ekonomik Analiz ve Çözümleri “ paneline konuşmacı olarak katılan Belediye Başkanı Kerim Aksu, Rektör Prof. Dr. Aygün Attar ve öğrenci temsilcileri tarafından karşılandı.  Aksu, Giresun’un güzel bir kent olduğunu, Giresun Üniversitesi öğrencilerinin mezun olduktan sonra Giresun’u unutmamalarını beklediğini söyledi.
Panelin açış konuşmasını yapan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Aygün Attar, üniversitenin yıllık 132 milyon lira bütçeye sahip olduğunu, Giresun ekonomisi ve tanıtımı açısından ilk sırada bulunduğuna değinerek; “  Üniversitemizde 50’nin üzerinde öğrenci topluluğu var. Öğrencilerimiz gelecekle ilgili analizlerini demokratik bir ortamda yapabiliyorlar.  81 ilimizden öğrencimiz bulunuyor. 1200 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Öğrenci mevcudu 30 bine yaklaşırken, 2000 akademik ve idari personel mevcudumuz vardır. Giresun için ekonomik, tanıtıma yönelik önemli bir kurum olduğumuzu burada söylemek istiyorum. Belediye Başkanımız, her zaman üniversitemize destek olmuştur. Burada öğrencilerim ve kurumum adına teşekkür ediyorum “ dedi.
Giresun Üniversitesi İstatistik ve Kariyer Topluluğu Başkanı Emre Aynacı tarafından yönetilen panelde konuşan Belediye Başkanı Kerim Aksu, birçok alanda görüş ve düşüncelerini öğrenciler ve katılımcılarla paylaştı. Başkan Kerim Aksu şunları dile getirdi:
ÜNİVERSİTENİN KURULUŞU:
2006 yılında kurulan Giresun Üniversitesi’ne, Giresun Halkı büyük katkı sağlamıştır. Üniversite kurma vakfı ve dernekler ciddi kaynaklar ortaya koyarak üniversitenin kuruluşunda Türkiye’de örnek bir çalışma yapmışlardır.  Kurulduğunda 3 fakülte, 3 meslek yüksek okulu ve 1 yüksek okul, 6 bin öğrencisi bulunan Giresun Üniversitesi’nin bugün 13 fakülte, 11 meslek yüksek okulu, 17 araştırma merkezi, 30 bine dayanan öğrenci mevcudu ile çok önemli bir gelişme sağlamıştır. Bu başarı küçümsenmeyeceği gibi takdir edilmelidir. Rektör Hanımı alkışlıyorum. Başta Rektör Hocamız olmak üzere, bu başarıda katkısı olan herkesi Belediye Başkanı olarak kutluyorum.
ÜNİVERSİTE VE BELEDİYE
Giresun Üniversitesi’nin yıllık bütçesinin 132 milyon lira olduğu açıklandı. Bu çok önemli bir kaynaktır. 2 bin akademik ve idari kadro, 30 bin öğrenci mevcudu Giresun için çok önemli bir ekonomik büyüklüktür. Burada öğrencilerimizi ekonomik getiri olarak değerlendirmiyorum.  Giresun Belediyesi bütçesi 2016 yılı için 125 milyon liradır. Neredeyse üniversitemizle aynı ekonomik bütçeye sahibiz. Belediyemizde çalışan sayısı 1300’ün üzerindedir.  Giresun Belediyesinin bütçesi yıllık % 20 artış göstermektedir. Bu çok önemli bir büyüme oranıdır. Giresun’da ekonomi fındık, balıkçılık ve orman sektörlerinde sıkışmıştır. Bu arada Ticaret Borsası tarafından yaptırılan AB destekli  Fındık Spot Borsası’nı önemsiyorum.
 ÖZGÜR ÜNİVERSİTE, ÖZGÜR VE SOSYAL KENT
Giresun Üniversitesi’nde 50’nin üzerinde öğrenci topluluğu olması özgür bir üniversitede okuduğunuzu gösteriyor. Sorgulayan, araştıran, demokrasiyi yaşayan gençler olarak yetişmeniz çok önemli. Burada özgür bir kentte olduğunuzu bilmenizi isterim.
Özellikle çevremize baktığımızda Karadeniz’in en özgür kentinde olduğunuzu görürsünüz. 2009 yılında kent konseyini kurduk. Giresun Türkiye’de 10 çocuk dostu kentten biridir. Belediye Konservatuarımız biz geldiğimizde 1 eğitmen, 70 kursiyerle faaliyet gösteriyordu. Bugün 45 eğitmen 1200 kursiyer var. Şehir Tiyatromuz yüzlerce tiyatro severi bünyesine topluyor.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE NELER YAPTIK
Ben üniversite yıllarından iyi biliyorum. Sizin yaşadıklarınızı bizde yaşadık. En zor olan çamaşır yıkamaktı. 5 yıl önce öğrenci çamaşırhanesi kurup faaliyete geçirdik. Üniversite öğrencimiz kıyafetlerini bırakıyor, temizlenmiş ve ütülenmiş olarak ücret ödemeden teslim alıyor. 2. El eşya kampanyasında toplanan eşyaları ev tutan öğrencilere dağıtıyoruz. Kayıt zamanı rehberlik, ulaşım, barınma konularında hizmet veriyoruz.  Oyuncak ve Kitap Kumbarası, sokak kütüphanesi, sosyal ve kültürel amaçlı çalışmalarımızda hep sizler varsınız. Atatürk Meydanı’na Wi-Fi sistemi kurduk. Ücretsiz internet erişimi sağlıyoruz. Bu uygulamayı sizlerin yoğun olduğu bölgelere yaygınlaştıracağız. Hizmetlerimizde hep insan vardır. İnsana dokunan hizmetleri önemsiyoruz.
İKAMETLERİNİZİ TAŞIMANIZI İSTİYORUM
Giresun Üniversitesi’nin 30 bin öğrenci mevcudunun yarısı Giresun Merkez’de bulunuyor. Belediye olarak İller Bankası’ndan kişi başına aylık 45 lira katkı alıyoruz. Sizler bu kentte 2 ila 6 yıl kalıyorsunuz. Ömrünüzün önemli bir bölümü burada geçiyor. İkametinizi Giresun’a taşıdığınızda yaşadığınız bu kente siz de katkı sağlamış oluyorsunuz. Sizleri hemşeri yapmak istiyoruz. Ben Kütahya’da okudum. Bugün Kütahyaspor’un maçı olsa sonucunu merak ediyorum.  Giresun çok güzel  bir kent. Sizlerin bu güzel kentte mutlu olmanızı, mezun olduğunuzda bu kenti unutmamanızı ve Giresun’u tanıtmanızı arzu ediyorum.
ŞEHİT HABERLERİ
Her gün şehit haberleri duymak içimizi acıtıyor. Bunun için eğlence ve bazı sosyal projeleri ertelemek zorunda kalıyoruz. Yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet diliyorum. Üzülerek ifade ediyorum, terörü olağan algılamaya başladık. Trafik kazası gibi fazla tepki göstermez olduk.  Bu çok tehlikeli bir durum. Ülkemizde ve başka ülkelerde yaşanan teröre, masum insanlara yönelik saldırılara toplum olarak tepki koymalıyız. Arkasında kim olursa olsun, amacı ne olursa olsun teröre karşı birlik olduğumuzu göstermeliyiz.
GİRESUN EKONOMİSİ
Giresun turizm, üniversite ve bilinçli teşvikle kalkınabilir. Ülkemizde uygulanan sanayi teşviki son derece yanlıştır. Bölgeler oluşturup tüm sektör teşvik ediliyor. Düzce ile Giresun aynı teşvik bölgesinde bulunuyor. Siz İstanbul’dan gelip Giresun’a mı yoksa Düzce’ye mi yatırım yaparsınız. Tabi  ki Düzce’ye. Pazara yakın. Giresun’da fındık üretiliyor. Tekstil için Giresun’a değil Adana’ya teşvik vermelisiniz. Giresun’da önemli bir ürün olan fındık ve mamullerine teşvik sağlamalısınız. Giresun Üniversitemizde 1200 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Bu sayının 5 binleri aşması, üniversitemizin hızlı büyümesine devam etmesi her alanda önemli bir kalkınma lokomotifi oluşturacaktır. Eğitim, sağlık ve turizmin gelişmesi Giresun’un ekonomisini ayağa kaldıracaktır.
ARAÇLARA DEĞİL İNSANA YATIRIM
Giresun’da imar konusu hep tartışılmıştır. 1970’li yıllardan sonra başlayan inşaat furyası kentlerin dokusunu bozmuştur. Denize dik yollar terk edilip, sahile 8-10 katlı, arka tarafa 3 katlı binalar yapılmıştır. Yeni imar alanlarında bu çarpıklığı gideriyoruz. Eski yapılanlara şu an için bir şey yapamıyoruz.  Belediye olarak Gazi Caddesi’ni yayalaştırdık. Engelli vatandaşlarımızın rahatça kullanabileceği yollar yapıyoruz. Şehir içinde her noktaya araçla gitme alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Otoparkları kullanıp, biraz da yürümeliyiz.
REKTÖRDEN TALEP
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, + 1 Kaferetya ,  üniversite yolunun aydınlatılmasını talep etti.
BAŞKAN SÖZ VERDİ
Özellikle down sendromlu çocukların çalışacakları ve üniversite öğrencilerinin gönüllü olacağı + 1 kafeteryayı Cumhuriyet Parkı’nda bulunan belediyeye ait hediyelik eşya bölümünde uygulamaya geçireceğiz.  Üniversite yolunu inşaatlar tamamlandığı için bu yıl yeniden düzenleyeceğiz. Aydınlatma önemli bir sorun. Elektrik dağıtımı özelleştiği için şirketten rica ediyoruz. Yolları düzenlerken aydınlatma direklerini belediye olarak biz yapacağız. Onlarda sanırım enerji veririler.
GÜNEY ÇEVRE YOLU
Giresun’un kurtuluşunun güney çevre yolu olduğunu 17 yıldır söylüyorum.  Çevre yolu yapıldığında bölünmüş yol olarak bilinen sahil yolunda 10 lambalı kavşak sorunu çözecek.  Buradan söylüyorum, en büyük hayalim yan yol olarak bilinen yolda tramvayla ulaşım düşünüyorum. O zaman sahildeki demirleri  söküp,  denizle buluşacağız.  Giresun Üniversitemiz, siz gençlerimiz her zaman önceliğimiz oldunuz. Daima kapımız sizlere açıktır.
KARA ÜNİVERSİTENİN ESNAFA KATKILARINI ANLATTI
Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Kara, Giresun Üniversitesi’nin bölgenin, ülkenin en iyi gelişme sağlayan kurumu olduğuna işaret ederek, Giresun ekonomisi içerisinde üniversitenin her geçen gün önemini artırdığını söyledi. Kara, esnafın okulun tatil olduğu günlerde, sınav günlerinde cirolarında ciddi düşüş olduğunu, Giresun Üniversitesi’ni kuzeyin yıldızı yapan Rektör Attar ev tüm ekibe minnet duyduklarını ifade etti.
Panel  sonunda  Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akgün Attar tarafından Belediye Başkanı Kerim Aksu ve Esnaf Odası Başkanı Ali Kara’ya öğrenci toplulukları adına teşekkür plaketi verildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?