Hakan Pekdemir
Hakan Pekdemir
hakanpekdemir@gmail.com
SANDIKÇI İHTİYAT ZABİTİ ve SANDIĞI
  • 0
  • 148
  • 30 Aralık 2024 Pazartesi
  • +
  • -

Giresun’da Işık gazetesinin 7 Ağustos 1340/ 1924’te yayımlanan 88. sayısında Gözdağı mahlası ile Şaka Sütunu bölümünde “Arkadaşımın Sandıkı” başlıklı yazı okuyucuyla buluşur. Yazar, ihtiyat zabiti olan arkadaşının sandığından yazıda söz eder. İhtiyat zabiti sandığında efemera sayılabilecek belgeleri ve eşyaları saklamaktadır. Şehrin önemli isimlerinden sonraki yıllara aktarılması için çeşitli eşyaları toplar. Bu sandığı yanından hiçbir zaman ayırmamaktadır. Nereye giderse onu yanında mutlaka götürür. Bahsi geçen sandığı yazar şu şekilde anlatır:

“İşte laciverd markalı beyaz bir bohça çıkarıyor. Ve sualime cevâb veriyor.

-Ah bu sandıkta ne hatıralar saklıdır.. Bohçayı mı soruyorsunuz… Cebhedeki neferim öldüğü zaman bana hediye getirmişti. Şu kenarı kırmızı işlemeli mendili görüyor musunuz?.. Afyon’da yaralanıp Konya hastahanesinde yatarken hâlimizi, hatırımızı sormağa gelen Dâru’l-Mu’allimin kızları hediye etmişlerdi…

Arkadaşımın sandığında daha neler var neler..

Sevgili dostumun sandığına iki ay içinde ilave olunan yegâne eşya aziz dostu (Can)dan aldığı fotoğraf dolmuştur” (Gözdağı, 7 Ağustos 1340/ 1924, s. 1).

Yazıda bahsi geçen Can Akengin’dir. Can’ın bu dönemde kodak marka fotoğraf makinası ile kırlarda bayırlarda fotoğraf çektiği bilinmektedir. Sandıkçının koleksiyonunda bulunan parça hakkında detaylı bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bahsi geçen ihtiyat zabitinin Sandukacı Mehmet olma olasılığı var mıdır? Abdullah Tirali’nin arşivinde bulunan Bilgi Yurdu Heyeti toplu fotoğrafında Sandukacı Mehmet, Can Akengin’in de içinde bulunduğu heyetin arasında yer alan isimler arasında gözükmektedir. Bu bilgi yukarıda bahsi geçen çıkarımı destekler niteliktedir.

Gözdağı mahlaslı Nuri Ahmet Çimşid’in bahsettiği ihtiyat zabitinin sandığı nerededir? Bu sandığı ihtiyat zabiti/ yedek subayın gözünden dahi sakındığı aşikârdır. O halde sandığın günümüze ulaşmış olma ihtimali nedir? Ulaşmışsa kimdedir ve neden gün yüzüne çıkarma gibi bir iyiliği Giresun şehrine yapmamaktadır? Sandıkta şüphesiz şehrin sosyal ve kültürel tarihi açısından önemli bilgiler yer almaktadır. Bu sandığın ortaya çıkması durumunda şehrin kültürel hayatı hakkında cevaplanamayan soruların bazılarının cevabı şüphesiz yanıt bulacaktır.

Kaynakça

Gözdağı. “Şaka Sütunu: Arkadaşımın Sandıkı”, Giresun’da Işık Gazetesi, nr. 88, 7 Ağustos 1340/ 1924, s. 1.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM