GİRESUN AFETLERE HAZIRLIKLI MI?

GİRESUN AFETLERE HAZIRLIKLI MI?

“Afetlere Hazırlık Yılı” etkinlikleri kapsamında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü(AFAD) organizesinde Vali Harun Sarıfakıoğulları’nın katılımıyla “Toplanma Alanları” tanıtım etkinliği düzenlendi.
Atatürk Meydanında 15 Ekim Salı günü saat 14.00’de “ Toplanma Alanlarını Öğren ki Canın Sağ olsun!” sloganıyla yapılan tanıtım etkinliğine katılan Vali Sarıfakıoğulları, yaptığı konuşmada Giresun il genelinde 56 Toplanma ve 29 da Geçici Barınma Alanı bulunduğunu söyledi.
Vali Sarıfakıoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Afetlere ve acil durumlara hazırlıklı olma adına paydaş kuruluşlarımız olan belediyelerimizle, yine kamu kurum ve kuruluşlarımızla, arama kurtarma özel timlerimizle beraber afetlere hazırlıklı olma adına canla başla çalışıyoruz. Acil durumlar nezdinde dünyada eşi benzeri görülmemiş gayreti seferberliği göstermiş bir milletin evlatlarıyız. Şöyle ki yüreği-mizde Suriye’de yaklaşık 6 yıl önce başlayan iç karışıklık dolayısıyla 4 milyonun üzerindeki kardeşimize ensarlık yapmış aziz bir milletin neferleri, evlatlarıyız. Tabi burada afetlere de, acil durumlara karşı ol-duğu kadar hazırlıklı olmamız icap etmektedir.
Gerek toplanma yerlerini, gerekse barınma noktalarını, barınma merkezlerini e-devlet sistemi üzerinden öğrenebilmekteyiz. Belediyemizin, AFAD teşkilatıyla ortak işbirliği halinde tespit ettiği toplanma merkezlerini buradan görebiliriz. İlimizde de bu noktada 56 toplanma merkezi bulunmakta. İl merkezimiz de ise bu sayı şuan da bulunduğumuz alanla beraber 16 ayrı alan yani toplamda 17 alan ‘Toplanma Merkezi’ olarak öncesinden belirlenerek, tespit edilmiş vaziyette. Bu sadece Giresun ilimize özgü bir durum değil. Bu yerler yurdumuzun her köşesinde, her ilinde, ilçesinde bizzati AFAD koordinatörlüğünde tespit edilmekte. Bu nedenle eğer niteliği, içeriği değiştirilen yerler söz konusu olduğunda yine buradan güncellenmektedir. Bu sebeple bu konuya dikkat çekmek, bu konuyu kamuoyunun gündemine taşımak amacıyla bir araya geldik. Sevgili çocuklarımız, sevgili gençlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, siz değerli ilimizin yöneticileriyle konuyla ilgili duyarlılık oluşturalım arzusundayız. Bu nedenle hepinize çok teşekkür ediyorum. Allah hepimizi afetlerden korusun. Ama bir afet mevzu olduğunda da buna hepimizin başta biz yöneticiler olmak üzere hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında tespit ettiğimiz bu çalışmaların yine sizlerin katkısıyla devamını arzu ediyorum.”
Denizde boğulma olaylarına da dikkat çeken Vali Sarıfakıoğulları, “Biz özellikle Karadeniz’de ilimizin sahil kenti olması dolayısıyla maalesef her yıl ortalama 8-9 insanımızı denizde boğulma sebebiyle kaybediyoruz. Bu konuda bütün okullarda eğitim çalışması yaptık. Ve bu eğitim çalışmasını sürdürüyoruz. Ters dip akıntısı dediğimiz Karadeniz’e özgü tehdit unsuru içeren akıntıya dikkat çekmek amacıyla bütün öğrencilerimizi, bütün gençlerimizi bilgilendiriyoruz. Ben bu konuya bir kez de buradan dikkat çekmeye arzu ediyorum. Bu konuda ne kadar bilgi sahibi olur, dikkatli olursak, bu konudaki kayıplarımızı da önlemiş oluruz. Tekrar hepinize hassasiyetiniz dolayısıyla teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’de afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için AFAD tarafından “Afetlere Hazırlık Yılı” başlatıldığını belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Topatan da “AFAD, toplumda afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projeler ve çalışmalar yürütüyor. Afetlere Hazırlık Yılı, afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen bir süreci işaret ediyor. İnsanlara, ‘#AfetlereHazırOl’ çağrısının yapıldığı programlarla, 12 ayda, 12 temayı kapsayan Afetlere Hazırlık Yılı ile toplumda önlem alma kültürünü önceleyen zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek için önemli bir adım atıyoruz. ‘Afet Risklerini Anlamak, Afet Çantası, Toplanma Alanları, Afet Sigortası, Bina Güvenliği, Gönüllü Ol, Yangın, Afet Anı (Tatbikat), Afete Hazır Türkiye’ gibi temaları içeren Afetlere Hazırlık Yılı, sadece AFAD’ın değil, her bir bireyin, üniversitenin, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşunun yapması gereken çalışmaları içermektedir” dedi.
Konuşmaların ardından kurulan stantlarda bilgisayar yardımıyla toplanma alanları ile ilgili bilgi veridi. Sunumda Ekim ayının temasının “Toplanma Alanını Öğren Ki Canın Sağ Olsun!” sloganıyla “Toplanma Alanları” olduğu belirtilerek, “Toplanma Alanları”nın; afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar olduğu kaydedildi.
Afet ve acil durum toplanma alanlarının yerlerinin, 7 kritere göre bulunduğu ilgili belediyeler tarafından belirlendiği, bu alanların nereler olduğunun E-Devlet üzerinden ve www.giresunafad.gov.tr internet adresinden hızlı ve kolayca öğrenilebileceği ifade edildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?