Mürsel BOSTANCI
Mürsel BOSTANCI
mbostanci@giresungundem.com
FİTCH VE IMF’DEN KRİTİK TÜRKİYE YORUMU
  • 0
  • 140
  • 30 Ocak 2020 Perşembe
  • +
  • -

FİTCH değerlendirme yapıyor, Merkez Bankasına yapılan müdahaleler nedeni ile Türkiye Ekonomisi zarar görüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu FİTCH, para politikası Kredibilitesin deki zayıflığın ve reel faizlerde yaz aylarından bugüne görülen büyük düşüşün, Türkiye’nin kredi notu üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin Uluslararası notu BB- olduğunu ve yatırım yapılamaz seviyede olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon ve faiz arasındaki ilişkisi ve sıra dışı görüşleri nedeni ile Merkez Bankası başkanını görevden alınmasından zarar gördüğünü söyledi. TCMB’nin son indirdiği 75 Baz faiz oranı ile 11.25 seviyesine çekildi. Haziran 2019′ tarihinde % 24 seviyesini göre faiz yarıdan fazla düşmüş olduğuna dikkat çekti. Dış finansman ihtiyacının 2018’daki 211 milyar dolarlık seviyesinden 2020’de 170 milyar dolara gerilemesinin beklendiğini ancak buna rağmen ekonominin temel kırılganlık alanında olduğunu belirtti. IMF Türkiye için; 2019-2024 döneminde öngördükleri şu başlıklar altında toplanmaktadır. Güçlüdür: Çünkü Maastricht Kriterleri %3 den küçük “bütçe açığı/GSYH” oranı ile %60’ı geçmeyen kamu borç yükünü tarif eder. Türkiye’nin %39 kamu borç yükü ve %2.9 da kalan bütçe açığı oranı borçluluk açısından Avrupa’nın en sorunsuzları arasında yer aldığının bu kriterler birer ispatıdır. Düşük kamu borçluluk oranı, yıllardan beri ekonomisinin en güçlü olduğu tarafıdır. Ayrıca yurt içi talep, ılımlı da olsa toparlanmakla birlikte faiz enflasyon kırılganlığının hala devam ettiğini belirtmekte fayda var.
Türkiye Ekonomik olarak gecelik faiz oranı son faiz indirimi ile 11.25 oldu, fakat yıllık enflasyonu 11.84 bununda ilerleyen zamanda sıkıntı yaratmasından korkmaktayım nedeni ise bizim ithalatımız çok ihracatımız azdır, onun için kısmen enflasyonun üstünde faiz vermemiz gerekmekteki dışardan döviz girdisi (yani sıcak para girsin) olsun. Türkiye ekonomisinin hızlı büyüme özelliği, 2020-2024 döneminde başlaması muhtemel büyümelerle %3 ve üzeri adımlar şeklinde gerçekleşebilecektir. IMF Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı, Türkiye’deki iyileşme ve Rusya’daki canlılık sayesinde yükselen Avrupa bölgesinin büyüme beklentisini 2020 ve 2021 yılları için yüzde 2,5’a yükseltti. IMF ekim ayındaki raporunda 2020 büyüme tahmininin yüzde 2,4 olarak açıklamıştı. Küresel ekonomi yüzde 3,3 büyüyecek Raporda küresel ekonomik büyümenin 2019 yılında yüzde 2,9 olduğu tahmin edilirken bu oranın 2020’de yüzde 3,3’e, 2021’de de yüzde 3,4’e yükselmesi bekleniyor. Küresel ticaret dipten çıkma eğiliminde Öte yandan IMF, piyasa beklentilerinin sanayi üretiminde bir hareketlenme ve küresel ticaretin dipten çıkma eğilimine işaret ettiğini belirtti. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki faz 1 anlaşması ve BREXİT’İN netleşmesi ekonomileri olumlu etkileyen faktörler oldu. 2019’un son çeyreğinde piyasaları olumlu etkileyen diğer bir faktör de merkez bankalarının faizleri düşürmesi ile finansman koşullarını iyileşmesi oldu. Yine ÇİN de görülen KORONAVİRÜSÜ, ABD ve İran arasındaki gerilmeye dikkat çeken IMF, jeopolitik risklerin ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti. Bunu fırsata çevirmek mümkün Elektronik ve Endüstriyel maddelerin % 70 uzak doğudan ithal ediliyor, daha ucuza geldiği için şimdi virüs nedeni ile bu ithalat da daralma yaşanacak bu daralmayı fırsata çevirmek iş bilen sanayicimize ve Devlet teşvikine düşmektedir. Ünlü ekonomist Evren Devrim ZELYUT, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak rekabetçi kur açıklamasından sonra dolar kuru tahmininde bulundu. ZELYUT, “dolarda 5.98 kırılırsa kurda 6.20’ye kadar yol açılır. 6.20’nin geçilmesi halinde de 6.80 potaya girer” dedi. Kaynak Yeniçağ: Ünlü ekonomist Evren Devrim ZELYUT dolar kuru tahmini!
FİTCH yayımladığı raporda, Türkiye’nin para politikası Kredibilitesini daha da olumsuza çevirebilecek unsurlar olarak, “piyasa yapıcı bankalara sağlanan borçlanma imkânlarından diğer bankalarında faydalanması gerektiğini söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşu FİTCH açıklaması “Merkez Bankası’nın itibarı ve bağımsızlığı, başkan ve üst düzey yöneticilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon ve faiz arasındaki ilişki hakkındaki sıra dışı görüşleri çerçevesinde Merkez Bankası başkanını görevden alması nedeniyle daha da zarar gördü. Bu unsur Temmuz ayında Türkiye’nin notunun bir kademe düşürülmesinin temel gerekçelerinden biriydi. Türkiye ekonomisinin hızlı büyüme özelliği, 2020-2024 döneminde başlaması muhtemel büyümelerle %3 ve üzeri adımlar şeklinde gerçekleşecektir. . Mevcut ortam halen kırılgandır, Rezervler düşük kalmayı sürdürmektedir. Özel sektör dış borç yükü ile dış finansman ihtiyacı yüksek kalmayı sürdürmektedir. Reel sektörün genelinde, bilançosu, TL deki değer kaybından kaynaklanan bir baskı altındadır. Yüksek faiz oranlarının yarattığı finansman ortamı, Türkiye için yetecek, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme temposunun yerleşmemiş olmasının, sancılarını çekmektedir. Yüksek DOLARİZASYON, kırılgan ekonomik yapısıyla kamu bankalarının finansman desteğine, bir bağımlılık ölçeğinde gereksinim duymaktadır. Türkiye’nin iç ve dış riskleri ekonomi üzerindeki etkinliğini korumaktadır. İçeride, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliği riski bulunmaktadır. Dışarda ise jeopolitik gerginliklerle gelişmekte olan ülkelerde kırılganlık algılar su yüzüne çıkmaktadır. Ülkemizin görünümü güven kanallarında iyileşme daha sınırlı İnşaat sektörü güven endeksindeki bozulma devam ederken, perakende sektörü vergi indirimlerinin de etkisiyle daha olumlu. Beyaz eşya, otomotiv ve konut satışlarında daralma devam ediyor. Ancak daralma hızları faiz teşviki ile yavaşladı. Buna karşılık, istihdam verileri bozulmaya devam ediyor ve enflasyonda, yaşanan kur şokunun etkisiyle özel sektörün ve kişilerin bankalarda tutmuş olduğu döviz yüz doksan milyar seviyesindedir buda vatandaşın hala bir tedirginlik içinde olduğunun ispatıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM