FİSKOBİRLİK ARAZİLERİNİ BEDAVA İSTEMEK ADİL Mİ? |
Mustafa Kemal Atatürk’ün,1 Kasım 1937’de TBMM’nin açılışında yapmış olduğu konuşmasında dile getirdiği ‘’Önümüzdeki yıl içinde, fındık başta olmak üzere diğer belli başlı ürünlerimizi de ilgilendiren birlikler kurulmalıdır’’ sözü üzerine 28 Temmuz 1938 yılında Giresun, Ordu, Trabzon, Keşap ve Bulancak Kooperatiflerinin bir araya gelmesiyle Birliğinin temelleri atılmıştır.
Fiskobirlik olarak, bu güne dek , fındık ve fındık üreticilerinin en büyük kuruluşu olarak faaliyetlerimize devam etmekteyiz.Doğu, Orta ve Batı Karadeniz’de, Artvin’den başlayarak Sakarya’ya kadar tüm bölgede kooperatifleri ve tesisleri ile konuşlanan Fiskobirlik, bu güne dek Türk Fındığı, üretici ve ortaklarımızın menfaatlerini korumak adına mücadelesini sürdürmektedir.
1938 yılından beri fındık alımı yapan Fiskobirlik’ten devlet desteği çekilerek gerçek amacına uygun tiçaret yapma , karı , zararı ortaklarına tahakkuk ettirilmesi kanun gereğidir denilerek serbest piyasa ortamına itildi . Fındığa, FİSKOBİRLİK devre dışı bırakılarak 2006 yılında ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisi’ne devlet adına fındık alma görevi verildi. Fiskobirlik’e 200 milyon lira kredi verilmezken, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne fındık alım görevi verilerek Fiskobirlik’i devre dışı bırakılmıştır. Fiskobirlik , market , sigorta mamul üretimi konusunda sektördeki kurumsal yapısını devam ettirmektedir.
FİSKOBİRLİK Genel Merkezinin GİRESUN ‘ da olması nedeniyle birliğin gayrı menkulleri Giresun’un öz malı gibi algılanmaktadır. Oysa Giresun merkez kooperatifi 30 nolu kooperatiftir
Birlik bu algının etkisi ile Giresun iline katkıda VALİLİK yerleşkesinin olduğu araziyi bedelsiz vermiş , üniversite yerleşkesindeki 55 dönüm araziyi de Giresun üniversitesinin gelişimi için üniversiteye devrederek diğer üreticinin malını adeta Giresun’a vermiştir.
Günümüzde mali zorlukları kendi imkanları ile aşma azmi ile merkezi noktada kalan gayrı menkullerini satarak Bulancak organize sanayi bölgesinde entegre tesisini modernize etmeye çalışmakta , 135 dönüm arazide güneş enerjisi ile. Elektriğini kendi imkânlarıyla karşılayıp serbest piyasada konumunu etkinleştirmeye , üretimini kesintisiz sürdürmek için sermaye , finans eksikliğini gayrimenkul satışı ile karşılamaya çalışmaktadır.
Entegre tesisinin önündeki 8.5 dönüm arazisini 7.5 milyon dolara satacağı söylentileri üzerine bu arazinin satılmaması , üniversiteye bedelsiz devredilmesi konusunda kamu oyu oluşturulmaya çalışılmıştır. Birlik arazi satışı ortaklarının menfaatine uygun satılır olmalı , Bedelini ödeyen de sahibi olur . Üniversiteye ver deniyor da ortağın malını kim kime bağışlayabilir. Madem zarar ortak olarak ortağın , değerli malının bedeli de ortağın – birliğin gelişimine uygun harcanmak üzere değerlendirilmelidir diye düşünüyorum,.
Sen artık fındık sektöründe kendi başınasın ama DEĞERLİ malını bana ver .!
Eee sonra ne halin varsa gör, benden kuruş çalışmaz deniliyor ama..
Kar da benim , zarar da benim dönemi varsa ortaklar bu durumda ne elde edecek?