İyi Parti Giresun İl Başkan adayı ve Merkez İlçe Kurucu Başkanı Abdülkadir Eroğlu, çikolota fabrikası konusunda Giresun’a haksızlık yapılmamasını istedi
Eroğlu”18 aralık 2019 Çarşamba günü yaptığımız basın toplantısında, FKB’nin iki büyük parselin imarının değiştirilerek, genel müdürlüğün olduğu bölüme 30 ofis ile sahildeki büyük parsele ise 4 blok halinde 36 daire ticari konut ve 58 dükkan bulunan AVM yapılması ile ilgili ruhsatların alındığını söylemiş ve ruhsatların birer örneğini paylaşmıştık.
Bu defa Sakaryadan Taraf Sakarya’nın İnternet Televizyonu adlı internet üzerinden yayın yapan tv nin sorularını cevaplayan FKB yönetim kurulu başkanı Sayın Lütfü Bayraktar spikerin sorusu üzerine;
‘Çukulata fabrikası kurulmasının gerekliliğini paylaştıktan sonra bu konuda sakarya belediyesi ile işbirliği yapılabileceğini, ortaklığa sıcak baktığını ancak yönetim kurulu arkadaşları ile görüşmesi gerektiğini söyledikten sonra, kamu kurumu olarak her kurum ile işbirliği yapacağını belirtmiştir.’
Yine keza Sakarya B.B. Başkanı ve eski Dokap Başkanı olan Sayın Ekrem YÜCE’nin 23 Mayıs 2020’de basına yaptığı açıklamasına göre, “ …Çikolata ve mısır özü yağı fabri-kaları için Sakarya/Söğütlü’de 200 dönümlük yer tahsisi yapıldığını müjdelemiştir.
Çalışmaların son aşamaya geldiğini, çikolata fabrikası için çalışmalarını başlattıklarını, Fiskobirlik Başkanı Sayın Lütfi Bayraktar ile son konuları konuştuklarını ve mutabık kaldıklarını, Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ında bu konuda beraber olacağını, Sakarya’nın ve bölgedeki tüm Ziraat Oda Başkanlarının tam destek verdiğini, Sakarya BB. Belbaş A.Ş. şirketimizle işbirliği içerisinde çikolata fabrikasının çok kısa zamanda faaliyete geçeceğini” beyan etmiştir. TV 264 canlı yayınında ve www.medyabar.com sitesindeki haberin içeriği, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesini ve Giresun kamuoyunu son zamanlarda önemli ölçüde rahatsız etmiştir.
Böyle bir düşüncenin yani Giresun dışında Çukulata fabrikası düşüncesinin bile abesle iştigal olduğunu düşünüyorum. Niye ki, Giresun fiskobirlik entegre tesisleri, başlangıçta çukulata fabrikası olarak düşünülüp projelendirilmiştir. Ancak bu zamana kadar hükümetin para yardımı yapmaması ve 2007 den sonra da özerkleşmesi dolayısıyle fiskobirlik maddi finansman temin edemeyince halen çukulata fabrikası hayata geçirilememiştir. “diyerek şöyle konuştu
“Yani Sakaryaya ya da herhangi bir yere yapılacak bir çukulata fabrikası Giresuna yapılacak olanın 5 katına mal olacağı açıktır. Neticede bir takım makine ve ekipmanlar Giresun Entegrede mevcuttur. Ama aynı fabrikayı başka yere kurmaya kalktığınızda A-dan Z- ye herşeyi yeniden tesis edip yeniden malzeme alacaksın.
2015 yılında Bayraktar, “yatırım için yer sorunu yaşarsak, yatırımımızı Sakarya’nın da içinde olduğu başka illere kaydırabiliriz” diye aslında niyet beyanında bulunmuştu. Bu açıklama sonrası FKB’ye Bulancak 2. OSB’de toplamda 22.634,56 m2 alan tahsis edilmesine rağmen, FKB 5 yıldır o arsasına çivi çakmadı.
Fiskobirlik başkanının Orta ve Doğu Karadeniz’deki kooperatiflerin gayrimenkullerini satarak kendi ilçesi Kocaali’de 15 Milyonluk yatırım yaptığını da yakından izliyoruz.
Fındık rekoltesinin 5/3’ü Orta ve Doğu Karadeniz’de yetişiyor. Bu bölgenin fındığının kalitesi tartışmasız öndedir. Fındık türk standartlarına göre iki kalitedir Giresun kalitesi ve levant kalite olarak ikiye ayrılmış Giresun fındığının kalitesi tartışılmazdır. İtalyan fındık firması bile Giresun fındığı için buradan şirket satın almıştır.
Bu coğrafya’nın fındık tarımından başka alternatifi de yoktur.
Bu yapılan FKB veya fındıkçılık değil resmen particiliktir. Zaten videonun devamında görüleceği üzere davası için çaycı bile olabilirmiş ama davası fındık değil tabii ki particilik. Ayrıca Fiskobirlik yönetim kurulu başkanının son sıraya konulması da doğru değilmiş.
Öncelikle Giresun’a ve Giresunluya fayda sağlamayacağı aşikar olan Fiskobirlik gayrimenkulleri için apar topar yapılan apartman ve alışveriş merkezi ruhsatlandırma işlerinin belediyece iptal edilmesinin zorunlu olduğunu düşünüyoruz ..
Fiskobirlik entegre müdürlüğü de anonim şirket haline getirilerek fkb ye bağlanmış olup bunlan ne amaçlandığı da anlaşılamamıştır. İlk etapta entegre hesaplarının genel kurulda görüşülmeyeceği ve atanan bir denetim kurulu tarafından denetleneceği açıktır. Yandan istediği kadar yönetim kurulu üyesi atayıp istediği maaşı ödeyecektir. Amaç bu mudur? Başka ne getirisi olacaktır. Çeşitli giderler a.ş tarafından vergiden düşürülebilecektir.
Türkiyede zaten iki üç tane birlik kalmıştı. Marmara birlik tariş ve fiskobirlik. Şimdi fiskobirlik de A.Ş olup, taşınma ve kapısına kilit vurulma noktasına doğru gitmektedir. Giresun el birliği ile bu gidişe dur diyecektir. Dur demelidir. İlk etap usulsüz inşaat ruhsatlarının iptalidir. Olmazsa ortaklar şikayet edip dava açacaktır.
Bütün partilileri, bütün partileri, bütün sivil toplum kuruluşlarını fiskobirlik konusunda bir araya gelmeye davet ediyoruz. Fiskobirlik ve entegre yani Efet AŞ olmuş Giresun’dan taşınamaz bir yere götürülemez”