Hasan SEYİS
Hasan SEYİS
hasanseyis@giresungundem.com
EKONOMİDE GÜÇLÜ OLMAK ÜRETİMDEN GEÇER
  • 0
  • 380
  • 26 Şubat 2021 Cuma
  • +
  • -

Ekonominin güçlü olması için yıllık hazırlanan bütçelerin denk ve artı bütçe olması gerekir. Verilere baktığımda 2020 yılı bütçesi hazırlanırken bütçe açığı 139 milyar lira olarak hazırlanmıştı. Ancak 2020 yılı sonu bütçe açığı 140.6 milyar gerçekleşmiş.
2021 yılı bütçesi hazırlanırken bütçe açığı 246 milyar lira olarak hesaplanmıştı. Demek ki evdeki hesap çarşıya uymaz derler. Görünen oki 2021 bütçesi belirtilen rakamların üstünde gerçekleşecek.
Pandemiden dolayı 2020-2021 yılında 99.588 dükkan kapandı. Bu tarihler arası kapanan şirket sayısı 40.735 oldu.İflas ettiği halde dükkanlarının ve şirketlerin borçları olduğu için dükkanlarını ve şirketlerini kapatamıyanların sayısı belli değil.
İcra dairelerinde icralık dosya sayısı 22 milyonu geçmiş durumda. Toplumda 100 kişiden 65 kredi borçlu. Bu da nüfusun 34.400.866 kişi borçlu.
Devletin borcu ise 2020 yılında Ocak-Mayıs 2020 döneminde iç borçları 221 milyar artarak 966.1 milyar tl’ye çıktı. Dış borç ise 93.6 milyar artarak 667.3 milyar tl’ye çıktı.
Bugün TC. Devleti olarak yıllık 4.3 trilyon Türk Lirası (GSMH) gayrısafimilli hasılatımız var.Bu para devletin kasasında ve vatandaşın cebinde olması gerekirken belirli kesmin kasasında ve cebinde bulunmaktadır.
Ayrıca TC. Devleti Olarak 3 katrilyon dolar yer altı kaynaklarımız var. Bizim paramızla 23.5 katriyon TL’lik servetimiz var. Bu servet ülke olarak bizleri kıyamet sabahına kadar bakar.
Bunları devreye koyarak denk veya artı bütçe yapmak gerekirken, eksi bütçe ve borçlu toplum olduk. Kimler kazandı bankalar ve sermaye sahipleri.
Yıllık bütçede gelirler vergi ve zamlardan oluşuyor. Ticaretle uğraşanlar ve vatandaşlar zamlar ve vergiler altında eziliyor.
Pandemiden dolayı Sanayici –Esnaf asgari ücretle çalışanlar ve emekliler çok sıkıntı çekmededirler. Aylık geliri 7.000 Türk lirası 10.000. TL. ve üstü geliri olanlarda geçim sıkıntısı yok.
Alt kesim ekonomik olarak çırpınıyor. Yapılan açıklamalarda toplum da işsiz sayısı 3/1 birmiş.Bu yanlış toplumda işsiz sayısı üç kişiden iki kişi işsiz. Her yıl Üniversitelerimizden mezun olan binlerce öğrenciden kaçta kaçı iş buluyor.
Sadece bezun olup yıllarca atama bekliyen 488 bin öğretmen var. Sağlık mezunu, Veteriner, Ziraat mühendisleri ve diğer bıranşda dört ve iki yıllık iş bekliyen mezunlar. Ayrıca sayıları 700 bini geçen Özel Güvenlik mensupları iş bekliyor. Çalışanlar ise gerçek anlamda emeklerinin karşılığını alamıyorlar.
Esnaf ve vatandaşlar bankalardan almış oldukları kredileri ödeyemez duruma düştü. Bankalar artık emlakçılık yapıyorlar.Kredi çekerek ev ve araba alanlar veya ipotek gösterek kredi kullananlar borçlarını ödeyemediklerinden dolayı. Taşınır veya taşınmaz mallarına icra yolu ile el konuldu. Vatandaşın bankalara borcu 830 milyar lirayı geçti.
Çiftçilerin bankalara ve tarımkredi kooperatiflerine borçları 135 milyar lirayı geçti. Çiftçilerin traktörlerine ve ahırındaki hayvanlara icra yolu ile el konuldu.Tarımda üretim düştü. İthalat patladı. Paralar başka ülkelere gidiyor.
TC. Devleti olarak bir zamanlar (1996 yılı) tarımda üretimde dünyada 7 ülkeden biri idik.İhracatda da 5 ülkeden biri idik.Tarımda üretime geçmek için Çiftçinin elektrik, su, gübre, mazot, ilaç, traktör ve diğer ekipmanlar için asgari %30 süspansiyon uygunarak üretime ağırlık verilmeli ve çiftçilerin ürettiği ürünlerine devlet tarafından alım garantisi verilmelidir.
Sanayicinin ve esnafın ve çifcinin kredi faiz borçları silinmeli, ana paranın taksitlendirilmesi yapılmalıdır. Sanayiciye, esnafa ve çiftçiye faizsiz uzun vadeli üretim kredisi verilmeli.
Soru: Bankalar ne iş yapacak, Bankalar sanayide, tarımda inşaaat ve diğer dallarda yatırım yaparak ürettiği malları yurtiçi ve yurtdışına satarak para kazanacaklar. Ekonomiye hizmet edecekler. Dünya da para sahibi olan artık para satamayacaklar ülkeleri ve insanlığı sömüremiyecekler.
Japony’da, Çin’de, Azerbaycan’da, Almanya’da faizler sıfır.ABD’de faizler eksi. T.C. Devletimizde faizsiz ekonomi modeline acilen geçilmelidir. (Milli ekonomi modeli. Merhum Prof. Dr. Haydar BAŞ)
ÇÖZÜM
TC. Devleti Olarak yıllık (GSMH) gayrısafi milli hasılat 614.3 milyar dolar. Buda TL. olarak 4.3 trilyon Türklirası yapar. Devlet olarak bunu asgari %30’unu yaparsın 1.29 trilyon Türk lirası yapar. Bu parayı devlet olarak kasana korsun.Enflasyon sıfır.
Sanayiciye, esnafa ve çiftçiye üretim endeksli kredi verirsin.
Asgari ücreti 10.000.-TL
İşsizlik maaşı 3.000.-TL
Doğum yardımı 15.000.-TL.
Çocuk maaşı 500.-TL
Ü.N.V. öğrenci aylık 2.000.-TL
TC. vatandaşlık maaşı 1000.-TL.
TC. Annelik maaşı 1500.-TL
Esnafa kiranın bedeline göre kira yardımı. Pandemi döneminde.
Üreten Türk milleti ve Ekonomisi güçlü Türk milleti.
Tam Bağımsızlık ekonomiden geçer

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM