MİLLETVEKİLİ BEKTAŞOĞLU TBMM’DE KONUŞTU VE BAKAN YILDIRIM İTİRAF ETTİ… EĞRİBEL’E SADECE TÜNEL YAPILIYOR. GİRESUN’U İÇ ANADOLU’YA BAĞLAYAN STANDARTI YÜKSEK, BÖLÜNMÜŞ YOL İSE PROJEDE YOK…
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, Eğribel Tüneli konusunda yaptığı açıklama hayal kırıklığı yarattı. Yıldırım, Giresun’un Dereli-Şebinkarahisar üzerinden standardı yüksek bölünmüş yolla İç Anadolu’ya bağlanacağı beklentilerini boşa çıkararak, tünelin sadece Şebinkarahisar’a bir bağlantı yolu olarak yapılacağını ı söyledi.
Bu açıklama AKP’nin “tünele bölünmüş yolla ulaşılacak ve Şebinkarahirahisar’a öyle geçilecek”iddialarının gerçek olmadığını ortaya koydu. Bakan, Eğribel tünelinin 3 yılda tamamlanabileceğini söyledi.
BEKTAŞOĞLU’NUN SORULARINA KAÇAMAK CEVAPLAR VERDİ
CHP Giresun milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun sorusu bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Önceki gece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında söz alan Bektaşoğlu, Bakan Binali Yıldırım’a Eğribel Tüneli’nin 2016-2017 yılları arasında yapılacak tüneller içinde yer almamasının nedenini sordu. Tünelin Giresun’un 50 yıllık özlemi olduğunu söyleyen Bektaşoğlu, konuşmasında, Bakana”Bölgemiz için çok önemli olan Eğribel Tüneli ne zaman bitecek? İnşaatı yürüten firmayla yapılan bir sözleşme ve anlaşma var mıdır? Tünelin yapım maliyeti nedir? Hangi kaynaklarla yapılmaktadır? Bir de bu yol neden yüksek standartlı bir ticaret yolu olarak değil de bir bağlantı yolu olarak projelendirilmiştir?” sorularını yöneltti.
BAKAN: “BÖLÜNMÜŞ YOL İMKANSIZ”
CHP milletvekilinin sorularını tümüne cevap vermekten kaçınan Binali Yıldırım ise tutanaklara geçen konuşmasında, şunları söyledi: “sayın Bektaşoğlu ,Eğribel tünelinin inşaatına başladık. Oldukça büyük bir tüneldir. Çift tünel yapacağız. Uzunluğu zannediyorum 5 bin metrenin üzerindedir. Dolayısıyla, tünelin inşaatı yaklaşık üç yıl gibi bir süre alacaktır. Bu güzergâh zor bir güzergâh biliyorsunuz. Bu güzergâhta bölünmüş yol yapılması özellikle Şebinkarahisar bölümünde arazi sürekli heyelan bölgesi olduğu için hemen hemen imkansız gibidir. Dolayısıyla, standartları geliştirilmiş ve tüneller yaz kış geçiş sağlayacak… “
Bakan, Bektaşoğlu’nun 14 yıldır bitirilemeyen Batlama, Güce ve Çanakçı ve diğer yollar ile ilgili sorularına cevap vermedi.