Geldi,genç yaşta Bakan Çelik’e öyle bir proje sundu ki şayet kabul edilirse yörenin kaderi değişebilir..O kadar milletvekili,Belediye Başkanı ve STÖ Başkanı,kısır çekişmeleri bırakıp böyle hizmet odaklı projeler üretemez mi? .Giresun’un,GELDİ gibi vizyon sahibi genç liderlerin önünü açması bekleniyor.
Giresun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği başkanı Ahmet Geldi ,Hayvancılık için alarm sayılacak yaşlı nüfusun genç nüfusa aktarılması ve köyden genç nüfusun şehre göçmesinin önüne geçilmesi için İŞ-KUR’ un destek vermesi gerektiğini söyledi.
Geldi ,geçtiğimiz günlerde bölge toplantısı için Trabzon’a gelen Gıda Tarım Ve Hayvancılık bakanı Faruk Çelik ile görüşerek taleplerini bizzat kendisine anlattı.
Hayvancılıkla uğraşan yaşlı nüfusun gençleştirilmesi için devletin bazı imkanlar sunması gerektiğini kaydeden Ahmet Geldi “İŞKUR kapsamında Manda yetiştiricileri birliğine üye olarak hayvancılık yapan yaşlı nüfusu gençleştirmek ve hayvancılıkla uğraşan insanlara daha cazip ve devamlılığını kılmak için yöremiz şartları ( Doğu Karadeniz ) göz önüne alınarak ,3-7 hayvanı olanlara 6 aylık , 7 ve daha fazla 2 yaş üzeri hayvanı olanlara ise 9 aylık İŞKUR kapsamında, 50 yaşından aşağı ve sigortasız ise kendisi , oğlu , kızı veya gelinini İŞKUR kapsamında istihdam etmelidir”dedi.
Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Geldi , Bakan Faruk Çelik’e verdiği bilgide şu noktalara dikkat çekti:
“Hayvancılık için alarm sayılacak yaşlı nüfusu genç nüfuslara aktarmak, Köyde genç nüfusun göçmesinin önüne geçecek hayvancılıkla uğraşan genç, hayvanını çoğaltacak ve daha profesyonel işletme yapacak, et ithalatı azalacak, et fiyatlarında düşüş olacak , ülke ekonomisine marjinal fayda sağlayacaktır.
Yöremizde kaba yem maliyetinin girdisi fazla olmaktadır . Çünkü doğu Karadeniz’ de arazinin engebeli oluşu ve tarım arazisinin sınırlı oluşundan ötürü kaba yem ithal edilmektedir. İthal olunan bu yem girdisine birlik üyesi olanlara mazot desteği gibi kısmi destek sağlanması. Bölgemizde faaliyet gösteren TKDK, DOKAP ve DOKA nın programlarına proje ile yapılan programlarıyla proje ile yapılan mandıralara ilaveten canlı hayvanda vermesini isteriz.
İlimiz kasım 2014 tarihi itibarıyla DAP – GAP , Konya Ovası DOKAP projeleri kapsamında mevcut küçük baş ve büyük bas hayvancılık isletmelerine yeni ahır ve ağıl yapımı için % 50 hibe programına manda dahil edilmemiştir ..bu kapsama Mandanında dahil edilmesi ve ayrıca % 80 hibeli Damızlık Boğa – Koç / Teke teminine Manda Boğasınında eklenmesini talep etmiştir”