ATTAR NELER ANLATTI?

ATTAR NELER ANLATTI?

ATTAR TRT’DE CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

Giresun Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Aygün ATTAR,  TRT Avaz’ da Gökçen OĞAN’ın hazırlayıp sunduğu Detay 13 programına canlı yayın konuğu olarak, Rusya krizi, Suriye ve İran’da yaşanan gelişmeler ve Türkiye’nin konumu konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Gökçen Oğan’ın sorularını yanıtlayan Attar”,Türkmen bölgesindeki son gelişmeleri son derece üzücü buluyor ve ibretle izliyoruz. Özellikle, bölgede bin yıllık geçmişi olan Türkmenlere karşı yürütülen ve bütün dünyanın gözü önünde cereyan eden yok etme sürecini Rusya gözü dönmüş bir şekilde ve acımasızca sürdürmektedir. Her şeye rağmen Türkmen birliklerinin Suriye’deki direnişleri sürüyor. Bir taraftan Cenevre’de, Suriye’de barış görüşmeleri sürerken, diğer tarafta barışın esamesi görülemiyor. Adeta büyük devletlerin küçük devletleri yutması politikalarının izlendiği coğrafya çok sıkıntılı günler yaşıyor. NATO ve BM teşkilatları da yaşanan bu gelişmelere gereken tepkiyi vermiyor. Rusya’nın davranışları ve Rus Uçağının düşürülmesi sonrasında olması gereken müttefiklik tepkilerini vermediler. Türkiye ise geçmişte de şimdi de üstüne düşeni fazlasıyla yerine getirmiş ve getirmeye devam etmektedir. Bu yüzden Türkiye’nin bölgedeki önemi herkesten fazladır.”dedi.

İran’ın bölgedeki rolüne değinen Attar “İran’la ilişkilerimiz coğrafi, politik ve kültürel olarak geçmişte olduğu gibi bugünde devam etmektedir. Sadece İran’da değil, bölgede bulunan Suriye ve diğer ülkeler bu coğrafya üzerinde ortak yaşıyoruz ve yaşamak zorundayız. Sadece komşuluğun getirdiği karşılıklı haklar ve ilişkiler söz konusudur. Türkiye-İran ilişkilerinde, İran’ın nankörlük yapmadan ilişkilerini sürdürmesi gerekir. İran’a ambargo uygulanmasına karşı çıkan sadece Türkiye ve Türkiye’den etkilenen Arjantin olmuştur. Türkiye tıpkı İran gibi Suriye’nin de arakasında durmuş ve destek vermiştir. Aynı şeyleri Suriye içinde rahatlıkla söyleyebiliriz. İran’ a uygulanan ambargonun kaldırılması hem İran, hem bölge ülkeleri hem de ambargo uygulayan ülkeler açısından rahatlatıcı bir gelişme olmuştur. Ambargonun kaldırılmasının hemen ardından Fransa ve İtalya ekonomik işbirliği adımları atmışlardır. Türkiye’nin de İran la ekonomik ilişkilerini sürdürmesi ve geliştirmesi en doğal hakkıdır. Sıkıntılar olsa da ilke menfaatleri bunun gerektirir. Ancak bölgede sıcak gelişmeler Türkiye dışında devam edecek gibi gözüküyor diye konuştu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?