YENİ BAŞHEKİMİN KUCAĞINDA BULDUĞU SORUNLAR |
“Yere düşmekle cevher sakıt olmaz kâdr-ü kıymetten.”
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği’ne, yeniden Prf. Dr. Atilla Çıtlak’ın atanması, kamuoyunda oldukça olumlu karşılanarak, nihayet “Emanet ehline verildi.” yorumlarına yol açtı.
Başhekim Çıtlak, Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Başhekimliği görevini yürütürken, 2021 yılında yeni açılan Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başhekim olarak atanmıştı.
Her iki hastanede de pandemi dönemini sorunsuz yürütmüştür.
Hem Covit 19 salgınını önlemeye, hem de yeni hastanenin eksikliklerini tamamlamaya çalışırken, 2021 yılının sonlarında dönemin sağlık yöneticilerinin bazı dayatmalarını kabullenmeyip istifa etiği, kamuoyunda yüksek sesle dillendirilmektedir.
Başarılı bir akademisyen, ortopedi dalında da mükemmel bir hekim ve cerrah olan Başhekim Çıtlak, geçmişte her iki hastanede yaptığı başhekimlik görevlerinde de oldukça başarılı olmuştur.
Başhekim Çıtlak’ın olumlu icraatlardan ilki olarak, Hastanenin Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Zeki Yüksel Günaydın’ı, yeniden aynı göreve getirmesi sağlık camiasında ve bütün kamuoyunda takdirle karşılanmıştır.
Başhekim Çıtlak’ın geçmişte yaşadığı olumsuzlukları unutarak, hastanedeki problemleri ve eksiklikleri krize dönüştürmeden ve kamuoyuna yansımadan Sağlık Müdürü, Tıp Fakültesi Dekanı, ve Üniversite Rektörü nezdinde çözmesi bekleniyor.
Sağlık camiası ve kamuoyunu da rahatlatan bu olumlu atamadan dolayı, Sağlık Müdürü ile siyasi erk’ide kutlamak gerekir.
Bu arada uzun süre Sağlık Müdürlüğü ve Başhekimlik görevinde bulunan Dr. Ahmet Bal’ıda unutmamak gerekir.
Geçmişte Giresun sağlık teşkilatını başarıyla yöneten Dr. Bal’ada vefa gösterilmelidir.
Dr. Bal’ın Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki eski görevine yeniden atanması, hastaneye büyük katkı sağlayacaktır. Kamuoyu da böyle bir atamayı takdirle karşılayacaktır.
HASTANENİN ÖNEMLİ SORUNLARI
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, en önemli sorun yatak yetersizliğinden dolayı birçok acil hastanın yatırılamamasıdır.
Kangren haline gelen bu sorun acil çözüm beklemektedir.
Hastanin, Fizik-Tedavi bölümünde 18, Göğüs Hastalıkları bölümünde de 5 yatak olduğu bilgisine ulaştım.
İlimizde Fizik Tedavi Hastanesi ile Göğüs Hastalıkları hastanesi bulunmaktadır. Yer darlığı çekilen hastanede bahsedilen servisler kapatılarak acil hastalara yeri açılabilir mi?
Hastanede güvenlik açığı hat safhadadır. Hastane yol geçen hanına dönmüştür.
Ülke genelinde sağlıkçılara sürekli saldırı olduğu gözününe alınırsa bu güvenlik probleminin acilen çözülmesi gerekmektedir.
Hastaneye, ana giriş ve acil giriş kapıları haricinde, iki kapıdan daha kontrolsüz serbestçe giriş yapılmaktadır. Yine biri ameliyathaneye ulaşan, diğer yangın merdivenlerinin kapısı da sık sık açık tutulduğundan büyük bir güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır.
Çoğu zaman hastanede birçok alanda randevu alınamama durumu, vatandaşlar arasında tepkiye yol açmaktadır.
Heyet raporu alacak engelli ve ağır hastalar sabah saat 9.00’da heyete çağrılıp, saat 14.00-15.00’e kadar bekletilmektedir. Bu sorunun çözümü için engelli ve ağır hastalara belirli bir saat diliminde işlem yapılamaz mı?
MHRS’den randevu alamayanlar, muayene olabilmek amacıyla sabahın köründe(saat 05.00’te) Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelerek, kendi aralarında sıra oluşturmaya çalışmaktadırlar. Bu süreçte zaman zaman yoğun tartışmalarda yaşanmaktadır. Hasta kabule saat 05.00’te nöbetçi memur görevlendirilemez mi?
Yine birçok hasta tedavi için profesörü seçtiklerini ve ona göre randevu aldıklarını, fakat muayene, müdahale ve kontrollerinin asistanlar tarafından yapıldığını dile getirerek, bu durumdan şikayetçi olduklarını belirtmektedirler.
Şahsım ve gazetem adına, Başhekim Çıtlak’a hayırlı olsun der, yeni görevinde başarılar dilerim.