TARIMSAL ÜRETİMDE KOOPERATİFÇİLİĞİN ÖNEMİ |
Köylümüz Çiftçimiz para kazanırsa tarımsal ve hayvancılık üzerine üretim yapar, kazandıkça da bir karış toprağı boş bırakmaz. Ancak para kazanamazsa da üretimden soğar vazgeçer, kendine başka iş ve geçim alanı arar.
Yeni dünya düzeninde bu corona’ virüs salgınından sonra üretmeyen ülkelerin, toplumların işi çok zor olacak. Türkiye’nin ciddi bir tarımsal üretim potansiyeli var. Devletimizin ve Sektör yöneticilerinin bu potansiyeli harekete geçirecek üretim odaklı, pazarlama odaklı, kooperatifçiliği geliştirecek yeni politikalar oluşturacak çalışmalara hız verilmelidir.
Ülkemiz sahip olduğu tarımsal potansiyeli üretim odaklı politikalarla hızlı bir şekilde değerlendirebilirse yeni tarım düzeninde Türkiye önümüzdeki yıllarda avantajlı ülkelerden birisi olacaktır. İklimi, biyoçeşitliliği, tarım alanları, ürün çeşitliliği ile büyük zenginliğe sahip olan Türkiye, hem kendi ihtiyacını üretebilir hem de başka ülkeleri de besleyebilir. Bunun için tarımsal girdilerin temininde, (yem, zirai tohum ve ilaç, mazot, elektrik, su) tarımsal desteklemelerde, araştırma, geliştirme, teknoloji kullanımında üretimi ve çiftçiyi destekleyici politikaların çiftçiyi desteklemede uygulanması gerekir. Kooperatifçiliğin gelişmiş ülkelerdeki uygulamasına göre yeniden revize edilip güçlendirilmesi çiftçiye büyük destek olacaktır.
Kooperatif, bireylerin tek başlarına yapamayacakları ya da birlikte yapmalarında yarar bulunan işleri en iyi bir biçimde yapmak üzere iş gücü ve ekonomik güçlerini bir araya getirmelerini sağlayan birliklerdir.
Kooperatifçiliğin temel amacının, katma değer yaratarak tarım, sanayi ve hizmetler sektöründe üretkenliğin artırılması yanında üretici emeğinin değerlendirilmesi, gelirin daha adil paylaşımı ile dar gelirli tüketicinin korunmasını sağlamak ve üretimine devam etmesine destek sağlamaktır.
Çiftçi, toprağı işler, hayvanı yetiştirir, sebze, meyva ya da süt üretir ve aracıya yada sanayiciye satar. Çiftçinin sattığı ürün, örneğin süt peynire işlenir ve değeri artar. Peynir tüketiciye pazarlanır. Çiftçi daha fazla para kazanır, para kazanan çiftçi üretime devam eder. Son yıllarda üretimdeki düşüşün nedenlerinden biri de çitçinin para kazanamaması nedeniyle üretimi bırakması ve tarımsal üretim alanlarının azalmasıdır.
Çiftçi ve ürün destek odaklı yeni tarımsal üretimle, tarımsal ürünler de dışa bağımlılık veya ithalat sonlanacaktır.
Köyden kente nüfus akışı azalacak, böylelikle şehirlerin sorunları ve işsizlik azalacak, tüketici de daha ucuza ve daha sağlıklı gıda ürünlerine ulaşacak, sağlıklı beslenen kuşaklarda salgın ve (kronik) hastalıklar azalacaktır.
Tarımsal üretimin artmasıyla gelir dağılımında adalet sağlanabilecek, üreticinin para kazanmasıyla ekonomik büyüme hızlanacak,sanayi ve tarım arasında denge kurulacaktır.