Osman Bayram
Osman Bayram
osmanbayram_28@hotmail.com
COVİT-19 SONRASI İNŞAAT VE GAYRİMENKÜL SEKTÖRÜNÜN DURUMU
  • 0
  • 866
  • 15 Haziran 2020 Pazartesi
  • +
  • -

Covit-19 olarak bilinen küresel salgın sonrası Küresel iş birliklerinin öneminin artacağı, küresel hükümet, kripto para ve dijitalleşme gibi kavramların daha fazla gündeme geldiği bu dönemde gayrimenkul ve inşaat sektörünün gelişimi hangi yönde olacağı tartışmaları da artıyor.
Koronavirüs salgını sonrası gayrimenkulün de dijitalleşmesi hızlanacak. Yapay zeka, bilişim sektörü konuları gayrimenkul sektöründe daha fazla ciddiye alınacak, gayrimenkul teknolojileri konularında daha fazla ürün ortaya çıkacak.

Aynı zamanda inşaat sektörünün eskisi gibi müteahhit öncelikli değil, dijital öncelikli bir evrim geçireceğini “Gayrimenkulde yeni finans modelleri artık bir zaruret halini alacak. Tapu sistemlerine teknoloji entegrasyonu hız kazanacak ve güvenli ortamda online gayrimenkul alışverişi gerçekleşecek.
Büyük meblaların parasal olarak elden ödenmesi dönemi kapanacak. Bu doğrultuda gayrimenkuldeki kayıt dışılık azalacak. Gerçek değer üzerinden işlemlerin yapılması sayesinde sektör şeffaflık ve güven kazanacak. Bu da tüm sektörün ihtiyaç duyduğu bir beklenti.
Gayrimenkulün menkulleşmesi, daha küçük meblalarda işlem görebilmesi sayesinde gayrimenkul ticaretindeki hacminde artacağını ifade ediliyor, “E-ticaret kaynaklı lojistik ihtiyacı artacak, geniş hacimli depolar üretilecek. Dijital AVM’ler önem kazanacak. Akabinde otel, AVM, Ofis gibi ticari gayrimenkullerin kısa vadede olumsuz etkilenmesi olası. Devletin sübvanse etmemesi durumunda iflaslar yaşanabilir. Sanayi mülkleriyle ilgili bir ay içinde ciddi bir hareketlilik yaşanabilir. Ancak artan nakit ihtiyacı ve düşen gayrimenkul fiyatları dolayısıyla Gayrimenkul Yatırım Fonu ve benzeri yapılar büyük alımlar yapabilirler.
Hukuken mücbir sebep sayılan koronavirüs salgınının özellikle AVM’ lerde kira erteleme taleplerine yol açmaya başladığından birincil dönem sonrası, ikincil konutlar, kırda ev, kente yakın bahçeli ev kavramları tekrar revaçta olacağından, küçük kentlere doğru hareketlilik başlayabileceği ve şehircilik anlamında, yeni yaklaşımlar geliştirilebileceği; Daha büyük, konforlu, evden çalışmaya müsait yeni konutlara rağbet artabileceğinden AVM’ lere olan talebide azaltabilir.
İnşaat sektörü ülkemiz için stratejik sektör olması hasebiyle, Salgın paniğinin “deprem gerçeğini” bize unutturmaması gerekliliğinin altını çizmek gerekir, Kentlerimizi daha fazla büyütmeden, eski ve niteliksiz konutların yıkılması ve yerine planlı, yeni yaşam alanları üretilmesi gerekmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM