Mürsel BOSTANCI
Mürsel BOSTANCI
mbostanci@giresungundem.com
VALİLİK T.S.O. & SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI?
  • 0
  • 162
  • 27 Şubat 2020 Perşembe
  • +
  • -

Ticaret ve Sanayi Odasının önderliğinde Ankara’da yapılan ilimiz ile ilgili toplantının ilk olması, yapılan ve yapılacak olan çalışmaların, Sekreter yasının kurularak takip edilmesi ve yılsonu toplantısında yapılan ve yapılamayanlar diye kamuoyuna gerekçeleri ile açıklama yapılmalıdır. Başkanı ÇAKIRMELİKOĞLUNU yaratıcı olması nedeni ile kutluyorum. Giresun’un sorunlarını ve beklentilerimizi Sayın Valimiz, milletvekillerimiz, il ve ilçe belediye başkanlarımız, siyasi parti yöneticilerimiz, üniversitemiz ve sivil toplum örgütlerimiz ile istişare etmelidir. Yapılacak talepleri ve projeleri alıp faydalı olabilecek projeleri mülahaza edip değerlendirmek lazım. Görevi ve yaptığı iş ne olursa olsun Giresun da ve gurbette yaşayan tüm hemşerilerimizin memleket sevdasını her zaman gönüllerinde taşıdığına inanarak bu birlikteliğin ilk adımını atmış olan T.S.O. Başkanı ÇAKIRMELİKOĞLUNU İli için çok çalışan ve Giresun tarihine geçen isim olacaktır. İlerleyen dönemlerde bu çalışmaların yılda en az iki defa olmak üzere toplanıp değerlendirme yapılmasında fayda var. ( Bu tür çalışmalar RİZE de her ay Hayati YAZICI başkanlığında toplanıp değerlendirme yapılıyor.) Tek gayemizin Giresun olduğu düşüncesiyle ve birlikte olmanın gücü sloganıyla faaliyetini sürdüren Giresun Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerini ve fikir sahibini kutluyorum, toplantıda alınan proje kararlarının neler olduğunu kamuoyu ile paylaşmakta fayda görüyorum. Diğer toplantılar gibi görüntü olarak hafızalarda kalan bir toplantımı, yoksa iş bitirmeye dönük mü olacaktır.
Ankara toplantısına katılan Giresun Valisi Harun SARIFAKIOĞULLARI, Giresun’un spor, sanayi, sağlık ve eğitim yatırımları başta olmak üzere turizm ve ulaşım yatırımları devam etmektedir. Yeni hastanemizi yakında faaliyete geçireceğiz, stadımızın büyük bölümünü bitirdik, turizmde ise Zeytinlik Mahallesi (Sayın Valime Zeytinlik te bulunan beton binaları kamulaştırıp o bölgeye özgü değer kazandırırsa işte o zaman anlam kazanır.) ve yaylalarımızdaki projeler ile yolumuza uygun adım devam etmekteyiz. Bu toplantı da bizlere güç ve inanç aşıladı diye sözlerini bitirdi. Konuşmaların ardından Ankara’daki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinde görev alan Giresun kökenli bürokratlar tek tek kendilerini tanıtırken, Giresun bürokrasisi adına ortak bir hafıza oluşturulması ve bu sürecin planlı olarak devam ettirilmesi kararı alındı. Bilindiği üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı bölgesel Gayrı safi Yurtiçi hasılatı verilerine göre reel büyüme hızında Giresun 81 il arasında sonuncu sırada olmuştur. Aynı yıl Türkiye ekonomisi % 2,83 büyürken, Giresun ekonomisi % 2,81 küçülmüştür. Bunun neticesi olarak da ilimizin nüfusu geçtiğimiz yıl 5 bin kişi azalmıştır. Gençlerimiz küçülen ekonomimiz, kapanan işyerleri nedeniyle iş bulabilmek için başka şehirlere göç etmek zorunda kalmıştır. Banka verilerine baktığımızda ilimiz, yatırıma değil mevduata sarılan bir il konumundadır. Organize sanayimizde maalesef üretim tesislerinin sayısı az, depoların sayısı fazladır. Ekonomimiz o kadar durgundur ki yatırımcılarımız başka illere yatırım yapmak durumunda kalmıştır. Aslında son yıllarda Giresun’un sadece ekonomisi küçülmemiş, hedefleri, hayalleri, iddiası da küçülmüştür, bu acı bir tablodur. Giresun ekonomisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan ÇAKIRMELİKOĞLU, “Son TÜİK verilerine baktığımızda yüzdesel olarak en fazla puanı ilimiz kaybetmiştir bu anlamda 81. alt sıralarına düşmemiz doğrudur ama gayri safi milli hasılaya göre de 66. sıradayız” dedi. Bunun sebebi de Fiskobirlik aldığı ve sattığı tüm ürünleri GİRESUN ilimiz vasıtası ile giriş ve çıkış yapmaktadır o nedenle Milli Safi hasılatı yüksek çıkmakta ve bizi 66. Sıraya geriletmektedir.
Türkiye’nin en büyük tarım satış kooperatifi, dünyanın ise en büyük fındık üretici birliği olan FİSKOBİRLİK Ülkemiz için çok önemli bir kuruluş olduğu kadar, ilimiz ve bölgemiz için de bir o kadar önemli olduğunu belirtmemiz lazım. İlimiz ekonomisi için FİSKOBİRLİK ile sıkı bir işbirliği kurarak, birliğe hak ettiği değer ve seviyeye ulaşması noktasında en büyük desteği vermemiz gerektiğine inanıyorum. Başkan BAYRAKTAR Birliğimize siyaseten az bir destek verilse ilk aşamada en az 1000 kişilik artı istihdam sağlayabiliriz, ifadesini kullandı. BAYRAKTAR, birlik olarak piyasanın biraz üzerinde peşin olarak fındık alımına devam ettiklerini de hatırlattı. Fındıktaki verimliğin arttırılması noktasında yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmaların 2020 yılında da devam edeceğini söyleyen Vali SARIFAKIOĞULLARI Giresun İli olarak fındık üretiminde marka bir şehiriz, fındığın en iyisini, en lezizini biz üretiyoruz. İlk geldiğim günden bu yana tüm çalışma arkadaşlarıma bunun yol ve yöntemini araştırıp mutlaka arazide çiftçilerimize dokunarak, onların önünün açılması noktasında telkinde bulunmak için; sahaya indik. Giresun genelinde ortalama dekar başına 80-85 kg olan ürün alınırken ürün verimliliğini artırma çalışmaları ile 300 kg civarına çıkabileceğini gördük. Bu noktada Giresun Merkez İlçeye bağlı birimleri, üniteleri, çiftçilerimizi pilot bölge seçip uygulamalı olarak ele almaya karar verdik. Ülkemizin Eğitimde sisteminde olan sıkıntı İlimiz içinde geçerli mutlaka öğretmen ve öğrenciler arasında rekabetçi sistemi oluşturmamız lazım, 2017/2018 yılında 81 il sıralamasında 63. Sıralardan 2018/2019 yılında 56. sıralara düşmek çokta olumlu sayılmaz.
Ordu’da 2, Trabzon’da 3 ilçesinin, Giresun Merkez İlçe nüfusunu geçmesinin, izahı sorumlu kişiler tarafından öz eleştiri yapılıp ve söylemle değil eylemle çalışma yapmayı öğrenmeli yetkililer. Ordu ve Trabzon Belediyeleri her dönem siyasi görüş ayrılığını seçim bitince siyaseti bırakıp, İllerinin birliği, beraberlik ve yatırımı için; çalışma yapıyor ve bugün kıskandığımız seviyeye geldiler. Ordu ilinde CHP Belediye ile AKP iktidar Millet Vekilleri el ele verdi ve Güney Çevre Yolunu yaptı ama aynı birliktelik Giresun’da olmadı. Sahil yolunun tıkanacağını Ordu gördü ama Giresun’u idare edenler göremedi. Saat 13.00 den sonra botanik bahçesinden meydana kadar araç kuyruğunu her an görmek mümkün ve bu bir Vizyon eksikliğidir. Tıp Fakültesi var ama hastane binası yok. Diş Hekimliği Fakültesi var Doktoru ve binası yok, 1993 yılında Gazi caddesinde benim turizm müdürlüğü için restore ettirdiğin binada sadece tabela var. Ordu bu fakülteleri nasıl açtı? Ordu bu 2 fakülteye nasıl bina ve kadro buldu. Bu şehre güçlü Rektörler niye getirilemiyor? Ordu’daki Rektörler bu işleri nasıl çözdü? Bence Rektörler seçimle işbaşına gelmeli ve iş üretmeli siyasetçinin sözlerini değil, işinin ehli olup üretken olmalıdır. Seçimle iş başına gelmeyen Rektörler yenilik üretmiyor, ortaya koyamıyor. Hala, kanser hastaları, komşu illerde çare arıyor, çözüm, bu şehre yeni ve heyecan verici “Yeni Makro Hedefler” belirleyen heyecan verecek sivil toplum kuruluşlarına ve kişilere ihtiyaç var ve hedeflere ulaşmak için kenetlenmek gerekir. Bunun için de STK’ların, bürokrasinin ve siyasetin el ele vererek önce Makrohedefler konusunda beyin fırtınası yapması, fikir üretmesi sonra da bu yatırımların gerçekleşebilmesi için var gücüyle çalışması gerekmektedir. Kalkınmış Ülkeler emekli olan başarılı bürokratların fikrinden istifade eder, biz maalesef yapmayı bilmiyoruz sadece onlar filan partinin filan siyasinin adamı diye gıyaben lüzumsuz eleştiri yapıyoruz. 2019 yılında bir yazımda bu konudan bahsettim Sayın Vali Bey davet etti ve görüştük; İlimize Vizyonu yüksek, istihdam ve katma değer yaratan makro yatırımlar, gerekmektedir. Herkes parti siyasetini bir kenara bırakarak Giresun için bir araya gelmeye ve pozitif yaklaşı

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM