İktisadi harita ve İktisadi gelişim eğilimlerimiz

İktisadi harita ve İktisadi gelişim eğilimlerimiz

Amerika Merkez Bankası (FED), önümüzdeki günlerde faiz artırımı eğilimine gideceği konuşuluyor. Para politikasında esnek davranmayan Fed’ in bu (parasal) faiz artırımı, büyüyen iktisadi yapısının yeterliliğini karşılayamadığı görüntüsünü veriyor.

Sabah’ın dünkü (04.12.15) nüshasından Avrupa Merkez Bankasının ( ECB) 60 milyar euro devlet tahvili satın aldığı bilgisini edindiğimde, Fed’ in faiz değişkeni ile bağı var mı diye karşılaştırma (düşünsel) yaptım. Ayrıca konu içinde yazıda ‘(Sabah’ın)  euro’nun dolar karşılaştırması’ artması bilgisi düşünsel süreci fikre mi yöneltti(dedim.) Dolayısıyla iktisadi yönelim eğilimleri(kısa dönemde) para politika edimleri ile yapıldığından Merkez bankalarının aktif hali görülüyor.

Fed, faiz artırımı uygulayabileceği (varsayımı) kesin hal almamış ancak bu yönde piyasa beklentileri olduğu söyleniyor. Fed başkanı, konu üzerinde açıklamaları (haber ajanslarına düşen) 16-17 Aralıkta Açık Piyasa Konumu üzerine oturumu sonrası konuşacağı söyleniyor. Yine bugün haberlere düşen ABD işsizlik verilerinde %5’lik düzeyin (bekleneni karşılaması) faize yönelime gidileceği görüşü güçlendiriyor.

***

ECB, devlet tahvil alımı ile iktisadi ilişkileri ve özellikle reel ekonomiyi güçlendireceği düşünülebilir. Talebin alım gücü etkin hale gelebileceğinden reel ekonomi yapıların aktif ve dönen süreci yaşanabilir. İş gücünün, reel (ekonomi) büyüme etkisi ile avantaj sürecine girebilir. Bu yönelim (tahvil alımı: 60 milyar Euro ) ile tüketim ve ürün edinme sayıları bağı ile, refah düzeyi artar.

***

Rusya’nın, Türkiye’ye (ülkemize) saldırı girişimleri de bir nebze iktisadi haritada (gelişimler) ekonomi hareketleri ile olduğu söylenebilir. Ancak özellikle girişim nedeni, Türkiye’nin (ülkemizin) bölgesel yapıda ve ekonomi çevresinde (küresel, konuda bölgesel) geniş ve güç konumu durumu, Rusya’yı öteden beri rahatsız eden süreçti. DAEŞ terör örgütü ile Petrol ortaklığı yapan Rusya, bölgede güç konumu bulunan (edinen) Türkiye’nin (ülkemizin) artan iktisadi ve diplomatik yönüne, engel girişimine çalışıyor. 1 Kasım seçimlerinin atlatıldığı ve yeniden başlanan süreçte (kısa zamanlı eksilme) hükümet oluşumu ile istikrar eden yapı (kısa sürede) geri geldi. Doların anormal yükseldiği ve 3 TL düzeyini aşmış ve ilerleyeceği izlenimi veren görüntüsü, 1 Kasım akşamı (ertesi) ile son buldu. İlerleyen iktisadi yapı ile Türkiye (ülkemiz) Rusya’yı aciz hale edindirdi ve Rusya’nın aklını şaşırttı. 2002 de kazanılan ‘vizyon birliği’ ile sosyal doku ve eşit (hukuki ve dayanışma) haklar; yabancı yatırımların sermaye hareketlerini Türkiye’ye(ülkemize) yöneltti.  İktisadi hayatta girişim yapıları gibi ulaşımda başarının göstergeleri (örneğin, Yüksekova da hava alanı) sosyal alanlarda ihtiyaç hali bulunanlara kaynak sağlamada (bakım evi, sağlıkta ev- doktor bağı gibi) yardımlar gibi; girişim, sınai ve tarım arzına etki eden sübvansiyon harcama gibi desteklerin genel yapısı, iktisadi büyümenin istikrar yapısına vardırdı.

Türkiye’nin (ülkemizin) iktisadi yapısı (dinamik etkinliği) Rusya’nın bölge üzerine konumlandırdığı petrol ve yayılmacı(bölgede) politikaları ile ters düştü. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslar arası diplomatik çevrelerce kabul görülen ve vizyonunun (özgü) yapısından dolayı güçlü durumu millet olarak gururlandırıyor. Diplomatik konumumuz ve küresel konularda söz sahibi olmamız(konuda bölgesel) Rusya’nın (yayılmacı) çıkarına gelmediğinden Türkiye (ülkemiz) hedefe maruz kalındı.

***

Rusya’nın ülkemizden ithal ettiği (yaş meyve sebze) alımını durdurma girişimi ile 4 bin ton ürün bekletildi. Ülkemiz bu durumu nihayetinde 4 farklı ülkeye göndererek ziyan olabilecek durumu olağan hale (lehimize) dönüştürdü. Rusya’nın 1 Ocak itibari ile yaş meyve sebze ithalatı edinmeyeceği kararı depomuzda bekletilen 140 bin ton ürüne etkisi ile alternatif olarak ta girişimler planlanıyor. Akdeniz ihracatçılar birliği ile Gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı arasında görüşmelerde ‘Irak pazarına’ yönelebilir (varsayımı) üzerinde duruluyor. (yararlanılan kaynak, sabah gazetesi)

***

Bu koşulların zora  gidebileceği  (varsayımı) durumunda, milli birlik ve dayanışma çerçevesinde mutabık kalmamız iktisadi ve sosyal yaşantımızın gücüne vardırır(artırır.)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?