Fındıkta neler oluyor?

Fındıkta neler oluyor?

Karan, fındıktaki yanlış politikaların düzeltilmesini istedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta maliyet hesabının devletin resmi rakamları üzerinden yapılması gerektiğini belirterek, “biz sanayiciye iç ve mamul hale getirdiği fındığı şu fiyata mal edipte, neden bu fiyattan satıyorsunuz diye soruyor muyuz” dedi.

Karan, “fındık maliyeti düşük olmasına rağmen çok yüksek fiyattan satılıyor” yönündeki söylemlere tepki gösterdi.

Özellikle son yıllarda doğal afet ve külleme hastalığına bağlı rekolte düşüklükleri yaşandığına ve buna bağlı olarak maliyetin arttığına dikkat çeken Karan, “Amerika’ya giderseniz fındık rekoltesi açıklarsınız. Almanya’ya gidersiniz fındık maliyeti açıklarsınız. Siz hangi ülkede yaşıyor ve fındık ticareti yapıyorsunuz? Siz üreticinin 2014 yılında zirai don afetinden, 2015-2016 yılında külleme hastalığından dolayı bahçeye girmediğini bilmez misiniz? Siz hangi maliyetten bahsediyorsunuz. Gelin devletin resmi maliyet rakamlarını masaya yatıralım, o rakamlar üzerinden konuşalım. Fındık maliyeti düşük mü yüksek mi görelim. Ne kadar ciddi olduğunuzu ve sadece üreticinin elinde kalan fındığını ucuza almak için oynadığınız en son oyunu göreceğiz. Son yılların en düşük fiyatının yaşadığı şu günlerde hala fındık satamamanın nedenini üreticide aramayacaksınız. Fındık Tanıtım Grubu ve İhracatçılar Birliğinin görevi sadece üreticiyi suçlamak mı yoksa ihracat rakamlarını artırmak mı?” açıklamasında bulundu.

Tarım ürünleri arasında sadece fındık maliyetinin sorgulanmaya çalışıldığını kaydeden Karan,

“Hiç kimse üreticinin fındığı kaç liraya mal ettiğini sorgulamaya kalkışmasın. Üretici ürününü 5 liraya da mal edebilir, 10 liraya da mal edebilir. Üretici çıkıp ihracatçı ve sanayiciye iç ve mamul hale getirdiği fındığı şu fiyata mal edipte neden bu fiyattan satıyorsun diye soruyor mu. Hangimiz alışveriş yaparken aldığınız ürünün maliyet hesabını sorgulaya biliyoruz. Bunun maliyeti şu kadar çok pahalı satılıyor diyebiliyoruz” dedi.

Karan, fındık maliyetinin 4.5 lira olduğunu savunanlara, gelin size bahçelerimizi kiralayalım, siz fındığı 4.5 liraya mal edin, bize de şu anki serbest piyasa koşullarına göre kilogram başına 8 lira verin önerisinde bulundu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?