60 yıldır Sisdağı’nı bilirim. Çoğu yıllar yayla sonunu bekleyerek “cenik” denilen köyümüze Eylül sonuna doğru göçmüşüz. Geçtiğimiz Cumartesi günü, hemde Eylülün 21 inde Sisdağı’nda yılın ilk düşen karını gördüm. Hayatımın 64 yaşında.
El oğlunun internette “tr.freemeteo.com/m” diye bir hava tahmin sitesi var. Amerika’da kurulmuş. Oradan yayın yapıyor. Eylülün ikinci haftasında bu siteye girenler,21 Eylül Cumartesi günü Sisdağı’nda ;öğleyin saat on ikiden den gece yarısı saat yirmi dörde kadar yoğun kar beklendiğini gördüler. Bu sitenin müdavimlerinden birisi de benim.
Bu nedenle Eylül ayının 15 den itibaren Sisdağı’na kar atacağını inandım. Ona göre hazırlıklarımı yapıp yaylaya gitme kararı aldım.İçimden: “Şöyle bir Eylül karı çiğne yelim bakalım”dedim.
Aslında geçmişte başka bir zamanda ve başka bir mekanda bir kez daha Eylül karı görmüştüm.1981 yılının 9 Eylül günü Erzincan 59. Topçu Tugayında 4 aylık kısa dönem askerlik yaparken,gece yarısı 4-6 nöbeti tutuyorduk. O gece başımıza kar yağmaya başlamıştı. Gün ışıyınca tepemizdeki ve karşımızda uzanan dağların; Tugayımız dahil bembeyaz olduğuna şahit olmuştum.
21 Eylül Cumartesinden önceki 3-4 gün Sistağı’nda hava sıcaklıkları gece ve gündüz 18-20 derece arasında gidip geliyordu. Tahminlere uygun 20 Eylül Cuma günü yaylaya yoğun sis çöktü.
Her türlü hazırlıkları yapmıştık. Bu arada yaylaya şenlik haftasına yakın meraklı insan akını oldu. Bizim Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz ise çuvallamış,kardan kıştan bihaberdi.
Amerikan freemeteo Sitesinin tahminine uygun gündüz saat on ikiyi bekledik. Havada tık yok.Duman var,sise bağlı cise var.Hava sıcaklığı 3 dereceye düşmesine rağmen bir türlü beklenen kar yağmaya başlamıyordu.İkindiden sonra büyük oğluma.
-Bu havadan şüphelendim.”freemeteo beni hiç yanıltmadı. Hadi Kayasis Tepesine çıkalım. Bakalım hava oralarda nasıl. Canlı canlı görelim” dedim. Çünkü freemeteo’nun tahmin istasyonu Kayasis Tepesinin şehitler mevkinde kurulmuştu.
İkindiden önce sosyal medyaya Giresun ve Trabzon’a bağlı bazı yaylalardan kar haber ve resimleri düşmeye başlamıştı.
Cumartesi günü saat on yedide Kayasis Tepesi Ağa Tamı suyu yanına vardık. Bakıralanı mevkinden itibaren karayel başladı. Rüzgarın önünde tipi şeklinde kar yağmaya başladığını gördük.Bakıralanına kadar 1 olan sıcaklık,arabamızın göstergesine bakılırsa “0”dereceyi gösteriyordu.
Kayasis Tepesinin 2300 metrelik kısımlarında 3-5 cm kadar yeni yağmış kar tutmuştu. Puslu havayla karışık ince ince yağmaya da devam ediyordu.
Akıllı telefonumu ayarladım.15 dakika kadar canlı yayın yaptım. Damarlarımda akan koyu kan donmasın,kamera tutan ellerim daha fazla üşümesin diye;tepeden inerek 1850 metre rakımlı evimize geri döndüm. Daha yarım saat önce geçtiğim, Bakıralanı, Boztepe Obası ve Çayır Obasına kar yağmaya başlamış,Sisdağı’nın her karış toprağı bembeyaz olmuştu. Tahminlerden 5 saat gecikme ile de olsa Sis Yaylasının her tarafına kar yağıyordu.
O gece saat 0.30 a kadar yağan lapa lapa karı;sokak lambası ışıklarının aydınlığında seyrettim.Artık her yer beyazlamış,toprak ve çimenler kapanmıştı.
Ayrıca saat başlarında haberlere bakıyordum.”Acaba hangi yaylalara kar yağmıştı”merak ediyordum. Televizyon:
“Ordu,Trabzon,Rize,Gümüşhane, Artvin ve Ardahan’ın yüksek dağlarına yılın ilk karı yağmaya başladı” diyor;lakin Giresun’u duymamazlıktan geliyordu.Halbuki yayladan ilk canlı kar yağışı yayınını 2300 metreye çıkarak herkesten önce ben yapmıştım. Bektaş, Tamdere, Buları, Karaovacık, Sisdağı ,Karagöl gibi Giresun yaylaları karla kaplanmıştı.
Ertesi günü görmemezlik gelmeler maalesef devam etti.
Bu arada pazarı pazartesine bağlayan gece sıcaklık -3 dereceye kadar düşüyor,o gece yaylada aşırı don olayı oluşuyordu. Millet Ege, Akdeniz,Marmara ve Doğu bölgelerinde ve sahillerde yanarken, kar yağışını takip eden meraklılar,Eylül ayının üçüncü haftasında soğuktan titriyor,ama bundan dolayı aşırı haz ve mutluluk duyuyordu.
Eylül karı sulu ve cıvık olur derlerdi. Tam tersine Şubat karı gibi sert ve zemheri karı gibi katı idi.