Evcil hayvanlar 200’ün üzerinde öldürücü hastalık taşıyor!

Evcil hayvanlar 200’ün üzerinde öldürücü hastalık taşıyor!

Veteriner Mehmet Yılmaz,evlerinde özellikle kedi-köpek besleyen aileleri uyardı.

ÖZEL HABER:

SEDAT KARAKAYA

Veteriner Mehmet Yılmaz,evcil hayvanlarla ilgili olarak çok dikkatli olmak gerektiğine işaret ederek önemli uyarılarda bulundu. Ev içinde beslediğimiz hayvanların evin her odalarında değil, bilinen tek odasında olmasının  daha uygun olduğunu anımsatan Yılmaz, evcil hayvanlardan insana bulaşabilecek 200’ün üzerinde ölümcül hastalığın olduğunu söyledi.

Özellikle sokaktan alınarak evcilleştirilen hayvanların Veteriner kontrolünden geçmesi gerektiğini ifade eden Veteriner Hekim Mehmet Yılmaz:

“Evcil hayvanlarımız eğer sokaktan alınıyorsa mutlaka iyi bir şekilde veteriner hekimler tarafından muayenesi yaptırılıp hasta olup olmadığının araştırılması önem arzediyor. Bu aşamadan sonra da enfeksiyöz hastalıklarla ilgili yapılmakta olan aşılarının programlı bir şekilde yaptırılması, diğer yandan iç ve dış parazit ilaçlar verilmesi gerekmektedir. Özellikle dikkat çekilmesi gereken konu hayvanlardan insanlara kediden köpekten bulaşan iç paraziter hastalıkların en önemlisi olan Cyst hydatid yönünden iç parazit ilaçlarının 3 ayda bir verilmesi gerekir. Eğer tedbir alınmazsa hayvanlardan insanlara kuduz başta olmak üzere zoonoz olarak söylenebilecek genel hayvanlardan insana bulaşan 200’ün üzerinde zoonoz hastalığı bilinmektedir” diye konuştu.

 

CYST HYDATİD TEDBİRLERİMİZİ ALMALIYIZ

Giresun’un bazı ilçelerinde kuduz vakasının yaşandığına dikkati çeken Yılmaz,evcil hayvanların sık yıkanmasının uygun olmadığını da belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu konuya ilişkin Giresun ili ölçeğinde önemli detay verecek  olursak, kuduz başta olmak üzere(çünkü kuduz ilimizde mihraktır. Çünkü en son 8 ilçemizde kuduz hastalığı tespit edilmiştir)bir çok hastalık meydana gelebilir.Az önce dediğim gibi halk arasında ‘tüy yutma’ dediğimiz Cyst hydatid yönünden tedbirlerimizi en üst düzeyde almak durumundayız. Bunların da haricinde bu hayvanların kendi aralarında zoonoz olarak nitelediğimiz enfeksiyöz hastalıklar çok önemlidir. Bunlarda öldürücü olan hastalıklar olmakla beraber tedavileri de çok zordur. Mutlaka bağışıklık için hastalık olmadığı devrelerde koruyucu aşılarını mutlaka periyodik bir şekilde devam ettirmek gerekir.

Kediler üzerinden durum değerlendirmesi yapacak olursak kediler yıkanmaz, zira onlar kendilerini temizleyen hayvanlar. Ama kirlendiklerinde illa ki yıkamak gerekiyorsa kuru şampuan dediğimiz köpük tarzı yada pudra türü temizleme ürünleri tercih edilebilir. Ancak su kullanılmaz. Ama suyla temizleme amaçlı yıkamak gerekecekse de suyla kullanılabilecek özel şampuanları vardır. Onlar kullanılabilir fakat yıkama işlemleri ayda bir defa önerilir. Sık yıkamak uygun değildir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?