TSO BAŞKANI SAYIN ÇAKIRMELİKOĞLU’NA

TSO BAŞKANI SAYIN ÇAKIRMELİKOĞLU’NA

TSO Başkanımız Hasan Çakırmelikoğlu bey.
Yazımı sizi incitmek veya akıl vermek için değil, gördüğüm noksanların ilimde tamamlanmasını için kaleme alıyorum. İlimizin ticaretinden birinci derecede sorumlu ve yetkili kişi olmanız nedeni ile bu yazıyı yazmayı eski bir bürokrat olarak görev addettim. Ben size kendi alanım olan turizm konusunda ilimizde yapılması gereken, sizin de İlin önderi, ticaretinden sorumlu ve yetkili yöneticisi olmanız sebebi ile size atfen yazmayı uygun buldum. Komşu ilimiz ORDU 2000 yılında turist ziyareti açısından bizim ilimizden azdı, şimdi istatistiklere bakın lütfen en az beş kat yukarı çıkmış durundadır.
Hasan bey İlimize açılan tesislerin yatak kapasitesi limiti oldukça aştı kapasitenin üstüne çıktı ve yalnız yaz aylarında Otel, motel ve lokantalarda yeterli müşteri potansiyeli olduğunu öğrendim. Diğer arta kalan sekiz ayın üçünde işletme zarar etmiyor, kalan aylarda zararına çalışıyorlar. İlimizde konaklayan bir müşteri 54 kalem tüketimde gıda ve diğer maddelere katkı sağlıyor bu tüketim ürünleri İl içerisinden karşılandığına göre ekonomi ile ne kadar ilgili olduğu açıkça meydana çıkıyor.
Hasan bey Freşa ve İniş dibi maden suyu markasının tanıtımını Katılmış olduğumuz Ulusal fuarlarda ve ilimizde düzenlediğimiz Altın Fındık Filim Festivallerinde limitsiz bir şekilde tanınmasını sağlamak için; babanız ile çaba verdik. Bu konuyu açıklamamın nedeni reklam olmadan amaca ulaşılmıyor. Ulusal basında son yıllarda İlimizin tanıtımı ile ilgili haber ben hiç görmedim. Takdir edersiniz ki müşteri potansiyelini artırmanın yolu tanıtımdan geçmektedir. Ben 1999 yılında 60 kişilik gurup 2000 yılında 80 kişilik gurup ve 2001 yılında 120 kişilik guruplar ile Turizm bakanlığının da katkısını alıp ulusal ve uluslararası Seyahat acentelerini, tur operatörlerini ve TV. Program yapımcılarını ilimizi tanıtmak amacı ile davet ettik, kültür varlıklarımızın ve yaylalarımızın tanıtımı için; Program yapmalarını sağladık. Kara denize Tur düzenleyen seyahat acentelerinin adreslerini tespit edip ve İlimizde bulunan tesis sahipleriyle bir toplantı yaparak tur için tam pansiyon ve yarım pansiyonu mevsim içi ve mevsim dışı kaç liradan satabilirler görüşüp kararlaştırıp… Sonra bahse konu seyahat acentelerini ilimize özgü ürünlerden küçük birer hediye paketi yapıp tur paketi satmak isteyen işletmelerin tur acentelerini ziyaret ederek bağlantı kurmalarını sağlamaları için; önderlik edebilirsiniz. İşletmelerin bu sorumlu hareketi İlimizin müşteri potansiyelin artacaktır. Hasan bey ilimiz için bana düşen görev varsa karşılık beklemeden seve seve yaparım.
İran’da faaliyet gösteren yaklaşık 40 turizm acentesinin temsilcisi, Trabzon’da bir araya geldikleri sektör temsilcileri ve T.T.S.O. ile değerlendirme toplantısı yaptı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İran ve Doğu Karadeniz arasındaki iş birliğinin asıl amacının karşılıklı turizm ve ticareti geliştirmek olduğunu söyledi. Ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesinin iki ülke arasında yakın ilişki kurmayı çok daha kolaylaştıracağını vurguladı. “Trabzon, Arap ülkeleri ile turizmde çok hızlı bir gelişme sağladı. 2000’li yıllarda 3-5 bin turistle başlayan Arap turist hareketi zamanla artış gösterdi ve artık Trabzon’a yılda 500 binin üzerinde Arap turist geliyor” dedi.
İran ve Doğu Karadeniz arasında yapılacak karşılıklı tanıtımların başarıya uluşmasında ve koyulacak hedefleri yakalamada ulaşımın çok büyük önem taşıdığının altını çizen Hacısalihoğlu, şu değerlendirmede bulundu: Karşılıklı otobüs ve uçak seferlerini geliştiremezsek, yapacağımız tanıtımın anlamı olmaz. Acentelerimizin ulaşım konusundaki çalışmalarını önemsiyor ve bu yöndeki çalışmaları destekliyoruz. Tebriz ve Trabzon arasında haftada toplam 4 sefer için görüşmelerimiz devam ediyor. Bizi çok yakından ilgilendiren bir diğer konu da turizmle başlayan ticaretin geliştirilmesidir. O bakımdan turizm hareketi içerisinde daha çok iş adamlarını değerlendirmemiz önemli. Eski fotoğraflara bakınca IRAK savaşında Giresun, Trabzon Limanlarımızın yalnız İRANA çalıştığını görürüz. Bu, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
İranlı tur operatörleri her ne kadar Trabzon da toplantı yapmış olsalar da, doğu kara denizde bağlantı kurmak istiyorlar, Hasan bey bu konu ilgi bekleyen ve İlimiz esnafın şah damarıdır. İkinci bir konu ise, TÜRSAP (Seyahat Acenteleri Birliği) ak deniz ve ege bölgesinde yerli turistlere işletmelerin yatak kapasitesinin 0/0 15. ayırmakla mükellef olacaktır. Bu demektir ki yerli turist artık bu bölgelerde yatak bulamayacak ve bulsa da pahalı olması nedeni ile yerli turist diğer bölgeleri ziyaret etme arayışına girecektir. Kara denize tur düzenleyen seyahat acentelerinin önemi bur da daha iyi anlaşılıyor olmalıdır. Trabzonlu işletmeciler İranlı Tur operatörleri ile görüşüyorlar Van ve diğer doğu illerinden sıkılmışlar farklı arayışa girdiklerini anlamaktayız onun için İRANLI seyahat Acente sahipleri kara denizde farkındalık aramaktalar. Buna ilave olarak diğer Arap Ülkelerinin Kara denize ilgisi her geçen yıl artıyor. Hasan bey bu potansiyeli mutlaka değerlendirmek için çalışma yapılması gerekir, sizin bunları yapmak için bütçeniz var. Önemli olan ilimizin ekonomisine katkı sağlamaktır. Hasan bey ilimiz için bana düşen görev varsa karşılık beklemeden seve seve yaparım.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?