TMO’NUN ALIM YAPABİLECEĞİ AÇIKLAMASI ÇİFTÇİMİZİ UMUTLANDIRDI

TMO’NUN ALIM YAPABİLECEĞİ AÇIKLAMASI ÇİFTÇİMİZİ UMUTLANDIRDI

TMO, fındıkta çiftçinin mağduriyetini giderecek… 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kozoğlu: “TMO’nun piyasaya girmesi, fındık üreticimizin daha fazla mağdur olmasını engeller” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) piyasaya girmesinin, fındık üreticisinin daha fazla mağdur olmasını engelleyeceğini bildirdi.

Kozoğlu, yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in makamında gerçekleşen ve 2,5 saat süren görüşmede, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın, Bakan Çelik’e tarımın sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili rapor sunduğunu belirtti.

Hasan Kozoğlu, TZOB Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı görüşmede, Genel Başkan Bayraktar’ın, fındıktaki sorunları da Bakan Çelik’e ilettiğini bildirdi.

İç fındığın markette 70-80 liraya satılırken, serbest piyasada kabuklu fındığın fiyatının 9 lira 50 kuruşa düşmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Kozoğlu, şunları kaydetti:

“Görüşmemizde Tarım Bakanımız Çelik, üretici market fiyat farkına dikkati çekti. Bakan Çelik, market fiyatları ortadayken, kabuklu fındığın fiyatının 10 liranın altına düşmesinin haksız rekabet yarattı, üreticinin mağdur ettiğini, bunun kendisi için  önemli olduğunu belirtti. Tarım Bakanımızın, kararlı bir şekilde, gerekirse TMO’nun devreye girmesini sağlayabileceklerini, 50 bin tonun üzerinde fındık alabileceklerini söylemesi piyasayı dengeye getirecektir. Bakan Çelik, fındığın Karadeniz Bölgesi için çok önemli olduğunu, fındık fiyatlarının düşmesine müsaade etmeyeceklerini de vurguladı. Bu açıklama, fiyatlar konusunda çiftçimizi umutlandırmıştır. Fiyatlar yeniden eski seviyelerine çıkmalıdır.”

“Gıda ve tarım ihracatının 2015 yılında altıda biri fındık olacak”

Fındığın ülkeye 2015 yılında 2,8 milyar doların üzerinde döviz kazandırdığını, tarım ve gıda ihracatındaki payının yüzde 16,7’yi bulacağını bildiren Kozoğlu, şu bilgileri verdi:

“ülke olarak tek bir üründen, toplam tarım ve gıda ihracatımızın altıda biri kadar bir döviz geliri elde ediyoruz. Karadeniz Bölgemiz için vazgeçilmez, hemen hemen tek geçim  kaynağı. 400 bine yakın çiftçi ailemiz geçimini fındıktan sağlıyor. Hem tarım hem ticaret fındık üzerinden dönüyor. Çiftçimiz, sürdülebilir gelir elde edemez, üretimden vazgeçerse, bundan tüccar, ihracatçı dahil herkes zarar görür. Bölge ekonomisi onarılmaz bir yara alır. Bunu herkes iyi bilmeli ve buna göre hareket etmelidir. 2009 yılından bu yana piyasaya girmeyen TMO, alım yaparak piyasayı düzenlemelidir.”

Fındıkta alan bazlı desteğin 2015 yılı için de 170 lira belirlenerek açıklanmasının önemli olduğunu bildiren Kozoğlu, “bu destek 2016’da ödenecek. Alan bazlı destek sürekli olmalı, her sene ‘uygulanacak mı’ diye çiftçi beklememelidir. Bölge çiftçisinin gelir kaynakları sınırlı. Bölgede fındık ve çaydan başka çiftçimize makul gelir getirecek başka bir ürün yok” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?