TABiAT NASIL KORUNMALI

TABiAT NASIL KORUNMALI

İslamiyet temizlik, hak yememek, doğruluk ve SÂLÂT (düşündüğünü kalben tasdik etmek ve Peygamber Efendimizin sözlerinin doğruluğuna inanmaktır.) üzerine temel atmıştır. Yaradan bu güzellikleri bizlere bahşederken kullarım kullansın faydalansın yeni nesillere de sağlıklı bıraksın, diye buyurmuştur. Biz sorumlu kurum ve kuruluşlar insani ve resmi görevlerini yapıyor mu bunu da dikkatle incelemeliyiz. Kuranı kerim RUM SURESİ Ayet 41 de bu konudan bahseliliyor.

Bitmiş piller ve plastik maddeler neden çöpe atılmaz?

Civa, kurşun, lityum, mangan, nikel, kobalt, kadmiyum gibi kimyasal maddeler pilin içinde bulunan maddelerden sadece bazılarıdır. Çöpe atıldığı takdirde bu maddeler toprağın yapısını kullanılamayacak kadar bozar. Suya karışan metaller ise suyun ekosisteminde büyük bir karışıklık meydana getirir. Ayrıca bu kimyasallar topraktan beslenen hayvanlara ya da direkt olarak sudan insanlara geçer ve çok çeşitli hastalıklara sebep olur. Kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları, merkezi sinir sistemi bozuklukları, nöro biyolojik bozukluklar bunlardan bazılarıdır. Küçük bir kalem pil, 4 metrekare toprağı kirletip bu toprağı üretim yapılamaz hale getirebilecek kadar kimyasal içerir.

  Bu zararlı maddeyi önlemek için neler yapıla bilir.?

  • Halkın bu konu da bilgi sahibi olmasını sağlamalıyız.
  • Pillerin üzerine zararlı olduğu sigaralarda olduğu gibi uyarıcı yazılar yazılmalıdır.
  • Halk sağlığı ile ilgili kamu kurumu çalışma yapmalıdır.
  • Belediyeler çöp bidonlarının yanına açıklayıcı bilgi ve ayrı bir toplama kabı bırakmalıdır.
  • Çevre müdürlüğü birebir ilgilenmelidir.
  • Halka özel koruyucu saklama kabı verilmelidir.

Prof. David Melzer tarafından yürütülen araştırmada, plastik     kaplarda bulunan Bisfenol ABPA adlı maddenin kalp hastalıklarını arttırdığı ortaya çıkarılmıştır. Geri kazanılamayan plastik poşetler su kaynakları ve çöp sahalarında önemli yer kaplıyor. Özellikle atık maddeden üretilen siyah torbalar, insan sağlığını tehdit ediyor. Artık maddelerin dönüştürülmesi sırasında şeffaflaştırma mümkün olmadığı için koyu tonlarda renklendirme yapılıyor. Plastik kaplarda bulunan (BPA) maddesine maruz kalmanın kalp hastalıklarına yol açtığına dair önceki bulguları doğrulayan bilim insanları, bu maddenin şişelerde ve yiyecek paketlerinde kullanımının yasaklanması gerektiği savunulmaktadır.

  ABD Paris İklim Anlaşması’ndan çekildi

Bugün itibariyle ABD olarak, üzerimizde acımasız finansal ve ekonomik yük yaratan ve herhangi bir bağlayıcılığı olmayan Paris Sözleşmesi’nin tüm uygulamalarını sonlandırıyoruz” diyen Başkan, TURUMP mevcut anlaşmanın şartlarını yerine getirmenin ABD için çok pahalıya mal olacağını söyledi

Paris Anlaşması nedir?

İklim değişikliğini kontrol altına alma ve küresel ısınmayı önleme amacıyla 2015’te Paris’te varılan mutabakatı 197 taraf ülkeden 147’si imzalamıştı. Anlaşma atmosferdeki sera etkisiyle ısınmanın sanayi öncesi çağa kıyasla 2 derecenin altında tutulmasını öngörüyor. Sözleşmenin sürpriz katılımcısı o güne kadar benzer anlaşmaları imzalamaktan kaçınan ve dünyanın en büyük karbon salınımı yapan ülkesi Çin olmuştu ve söz konusu anlaşmayı imzaladı.

Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı bu poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretiliyor. İlgili kurum ve kuruluşlar görevleri gereği dönüşümle elde edilen poşet ve kapların pazarcı esnafında ve saklama kaplarında kullanımının yasaklanması gerekir, lütfen görevliler görevlerini yapsınlar.

Eğer bizler gelecek nesle sağlıklı bir DÜNYA ve il bırakmayı düşünüyorsak vakit geçirmeden bunları yapmalıyız. Yoksa bizden sonra gelecek nesil sağlıklı ortamda yaşamayı hayal dahi etmemelidir. Bunun müsebbibi tabi Dünyayı idare eden Ülke liderleri ve saydığım ilgili Kurum ve kuruluşlardır. Uluslar gelecek nesle sağlıklı Dünya bırakmak için gayret sarf etmelidir. Dünyada yaşamanın bir sorumluluğu ve bedeli vardır onu mutlaka dürüst ve sorumlu yöneticiler ve kişiler gereğini yapmalıdır. Ülkemizin ve Ülkelerin geleceği için bahse konu tedbirlerin mutlaka alınması gerekir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?