SAYIN VALİM BELEDİYE BAŞKANI & REKTÖR BEYLER

SAYIN VALİM BELEDİYE BAŞKANI & REKTÖR BEYLER

Her ilin ve bölgenin kendine has yöresel özelliği vardır. Bu özellik kültür varlığı olur, doğal güzelliği olur yemekleri olur bunları çeşitlendire biliriz. İlimizin gelişmesinden tanıtımından ve eğitiminden sorumlu olan yetkililerinden arzum. Bizim mutfağımızın tanıtımına katkı yapmalarıdır. Vejetaryen (vegan hayvan eti ve besinini tüketmeyen kişilerdir) mutfak özelliğine sahip hiçbir il ve ülke yoktur.

Fransa’nın  Lyon iline yılda 6 milyon yerli ve yabancı turist geliyor bunların yaklaşık 0/0 80 i yabancı bunların amacı Lyon mutfağının leziz yemeklerini tatmaktır. Lyon şehrinde 47 tane enstitü var. Bunların amaçları ülkelerini tanıtmak ve kendi kültürlerini farklı ülkelere taşıtmaktır. Enstitülerde 9 farklı ülkeden öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrencilerin amacı Fransız yemeklerini tanımak, Fransızların amacı farklı ülkelerden gelen kişiler vasıtası ile o ülkelere farklı bir lezzet sunmak ve öz benliğinden uzaklaştırıp kendilerine özenmelerini sağlamaktır. Böylece o ülkede kültür erozyonu yaratmak ve nesillerin biri biriyle anlaşmalarını önlemektir.  2018 yılında Lyon da Gastronomi kongresi, farklı etkinlikler ve sergiler düzenleyecekler Fransa ili Lyon’un yemeklerini tanıtmak için bu kadar özen gösterirken neden biz duruyoruz.

Kültür bir ülkenin geçmişi ve gelecek kuşaklara ışık tutmasını sağlayan değerlerdir. Onun için unutulan bu değerlerin kamuoyu ile birlikte tekrar topluma kazandırmak gerekir. Geçmişi geleceğe taşıya bilirsek o neslin birliği sağlanır ve anlam kazanır. Bunun için Turizm müdürü olduğum zaman ilk defa ilimizin değerlerini yansıtan ilimize özgü yemek yarışmasını eski belediye başkanlarımızdan rahmetli Mehmet LARÇIN beyin katkıları ile yaptım. Katılımı sağlamak için teşvik gerekiyordu yarışma konusunu kendisine götürdüğümde sohbetin sonunda bana Taşbaşı sana tahsisli ve birinciye bir altın ikinciye yarım altın üçüncü gelene çeyrek altın verelim diye teklifte bulundu. İlim adına çok mutlu oldum, Yazılı ve görsel duyuruları yaptık, yarışma neticesinde 30 çeşide yakın yemek yarışmaya katıldı, hem bizi hem reis beyi mutlu etmişti. İlerleyen yıllarda devam ettirdik ve ilimizin yemek kültürünün tekrar gündeme gelmesi sağlanmış oldu. Toplanan bu belgelerle ilimize özgü yemeklerin resimleri ve tarifleri ile birlikte yemek kitabı basıldı tarihe ışık tutulmuş oldu. İlimizde yöresel yemek satan lokanta ve restoran çok sayıda bulunmaktadır.

Düşündüm Sayın Valimizin başkanlığında  bir toplantı yapıp belediye başkanımız ve Rektör beyle birlikte üniversitemiz bünyesinde Vejetaryen (vegan hayvan eti ve besinini tüketmeyen kişilerdir) mutfak Enstitü kurulsa ve bizim mutfağımıza özgü yemeklerin tespiti yapılarak coğrafi işaret başvurusunu yapıp patenti alınsa ve kurulması düşünülen enstitüde bu yemekler uygulamalı ders olarak verilse ilimizin ve ülkemizin tanıtımı yapılmış olur. Dünya ülkelerinde GİRESUN mutfağı olarak ilimizin mutfağı tanıtılır, bu ilimiz ekonomisine katkı sağlar, bir turizm işletmesi 54 tane işyerinin bütçesine katkı sağlamaktadır.

Düşünceler ve projeler üretilir ve ilgili kurum ve kuruluşlara sunulur uygun görülürse uygulama yapılır yoksa unutulmaya bırakılır. İlimizde turizm müdürlüğü 11 yıldır görevini yerine getiremiyor üzerine eklemeler olmasın diye kişisel olarak gayret sarf ediyorum. Müdürlük unutulmuş bir köşede enformasyon hizmeti vermeyen günlük yazıların cevabını veren işlevsiz bir kurum halinde devam ediyor.

İlimiz komşu illerden geri kaldı bunun nedeni tanıtım eksikliği ve proje üretemediği için; bu açığı kapatmak mutlaka sansasyon çıkış yapmakla mümkündür, yoksa büyüyen değil küçülen il oluruz sadece emekli ve taşeron işçilerin yaşadığı il olmaktan kurtulamayız. Uzun dere projem sansasyon hareket olarak değerlendirile bilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?